Prawo jazdy kat. C - kiedy???

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Prawo jazdy kat. C - kiedy???

Postprzez kefir1981 » piątek 07 grudnia 2007, 21:44

Mam bardzo proste pytanie dotyczące kursu prawa jazdy kat. C.

Kiedy najlepiej go zacząć? Chodzi o czas od zdania na kat. B. Ja sam widzę, że to niejednoznaczna sprawa.

Czy Waszym zdaniem od zdania egzaminu na kat. B do rozpoczęcia kursu na kat. C powinien minąć jakiś czas? Jeżeli tak, to jaki?
Z jednej strony, jasne, że nabywasz doświadczenia w ruchu ulicznym, więc jakiś czas powinien upłynąć. Ale z drugiej strony pojazdy ciężarowe są na tyle "inne" od osobowych, że doświadczenia z osobówek nie da się tak łatwo przenieść na prowadzenie kilkutonowego kolosa...
Poza tym czy nie jest łatwiej nauczyć prowadznia ciężarówek osoby "świeżej" (zaraz po egzaminie na kat. B)? Nie ma ona we krwi nawyku prowadzenia małego samochodu, więc łatwiej się nabędzie "ciężarowych" nawyków.

Ciekaw jestem Waszego zdania!
kefir1981

Postprzez Pesso » sobota 08 grudnia 2007, 13:36

witam:) ja robiłem kat. C gdzieś po roku od kiedy zdałem egzamin na osobówkę przy czym nie odrazu jeździłem osobówką, bo dopiero po 3 miesiącznej przerwie bo nie miałem autka. Ja uważam że nie ma potrzeby zwlekać,widomo można mieć jakieś obawy na początku, ale jak już wsiądziesz do auta to sam zobaczysz że nie jest tak strasznie:) pozdrawiam:)
Pesso

Postprzez pcuryllo » sobota 08 grudnia 2007, 21:12

Ja uważam, że jeśli chodzi o egzaminy to rób szybko i jak najszybciej. Zrób sobie C i potem praktycznie od razu C+E. Nie ma co zwlekać, w naszym kraju nic pewnego, jeszcze pewnie z 500x pozmieniają przepisy, takze kto wie co nas bedzie czekac. Prawo jazdy zrobić nie zaszkodzi. Potem jak już bedziesz chciał zawodowo jeździć to zacznij od jakiś małych samochodzików, typu Mercedes Sprinter i stopniowo wraz ze wzrostem doświaczenie przesiadaj się na coraz to większe samochodziki.
Pozdrawiam,
Piotr Curyłło

http://kierowca-zawodowy.pl
pcuryllo

Powrót do Szkolenie kierowców