Kategoria C- krok po kroku

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Kategoria C- krok po kroku

Postprzez prawojazdy.com » poniedziałek 13 września 2010, 21:45

Witam, chciałbym się dokładnie dowiedzieć jak to jest z kategorią C i C+E.
Otóż:
Mam 20 lat i od roku kategorię B. Teraz zamierzam zrobić kategorię C (i może C+E). Chciałbym to zrobić w takiej kolejności:
1. zapisuję się na kategorię C (cena z wybranego ośrodka 1700 złotych, do tego dojdzie 100 złotych orzeczenie lekarskie, a następnie egzamin 200 złotych)
2. jeżeli zdecyduję się na kategorię C+E to robię kurs (1500 złotych + egzamin 195 złotych)
3. jeżeli zdecyduję się na zawodową pracę (nie prędzej niż w wieku 25 lat) zrobię KURS KWALIFIKACYJNY DLA KIEROWCÓW (cena to 5600 złotych) + co 5 lat szkolenie okresowe (750 złotych)
4. egzamin kwalifikacji wstępnej(?)- jak to jest z tym egzaminem, ile to kosztuje? (jakieś linki poproszę)

Pominąłem jakieś opłaty? Czy tak mogę zrobić, czyli kursu kwalifikacji wstępnej nie muszę robić po kategorii C, a następnie po C+E? Jest możliwość zamienienia punktu 2 z 3?

Prosił bym o konkretne odpowiedzi. Pozdrawiam.
Jestem kim jestem :D
Chciałbym w przyszłości jeździć ciężarówką (może nawet tirem).
prawojazdy.com

Re: Kategoria C- krok po kroku

Postprzez ixi25 » wtorek 14 września 2010, 01:54

1) Jo płaciłem 150-165 PLN za badania lekarskie (lek. upr. do bad. kier. + okulista + laryngolog + (nowe) neurolog
2. Oui. Najpierw zdajesz egzamin na C, i dopiero później robisz kurs na C+E
3. Kwalifikację wstępna. Cena (elerning) to 4000 PLN zwykła (do 21 lat, pow. 7,5t DMC) i 2500 PLN przyśpieszona, szkolenie okresowe 300 PLN. Oraz by pracować musisz zrobić badania psychologiczne (70-100 PLN).
4. Obecnie jest tylko teoria. 30 pytań, 20 ogólnych i 10 specjalistycznych, żeby zdać trzeba z części ogólnej udzielić 16 poprawnych odpowiedzi, a z części specjalistycznej 5. http://www.e-kierowca.pl/testy3/testKW.html

Kwalifikację wstępną można zrobić odrazu po uzyskaniu kat. C, C+E nie ma na to najmniejszego wpływu. Po zrobieniu kategorii C+E nie robi się drugiej kwalifikacji, ani żadnych szkoleń.
http://www.youtube.com/watch?v=aYSixusn ... r_embedded

http://etransport.pl/film840.html

Doświadczenie z egzaminem - 5podejść.
Doświadczenie za kierownicą - ponad 500000 km oraz 17 krajów EU.
ixi25

Re: Kategoria C- krok po kroku

Postprzez prawojazdy.com » wtorek 14 września 2010, 11:14

ixi25 napisał(a):2. Oui. Najpierw zdajesz egzamin na C, i dopiero później robisz kurs na C+E

Tak to wiem. Nie zadawałem nigdzie takiego pytania, może źle je sformowałem- chodziło o to że nie trzeba robić kursu kwalifikacji wstępnej po C, a po zrobieniu C+E- musiał bym robić ten kurs jeszcze raz.

A czym się różni kwalifikacja przyśpieszona, od zwykłej (na pewno ceną i godzinami- czyli lepiej iść na przyśpieszoną)?

P.S. Dzięki za odpowiedź, szkoda że nie ma tu funkcji 'pomógł'.
Jestem kim jestem :D
Chciałbym w przyszłości jeździć ciężarówką (może nawet tirem).
prawojazdy.com

Powrót do Szkolenie kierowców