Ważność prawo jazdy kat C

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Ważność prawo jazdy kat C

Postprzez muha5 » piątek 03 grudnia 2010, 14:57

Witam

Zastanawia mnie pewna sprawa. Mianowicie po skończonym szkoleniu okresowym, badaniach lekarskich i psychologicznych udając się po wyrobienie nowego prawo jazdy, otrzymam je na 5 lat ważności. Mam pytanie co po 5 latach?? Gdy nie będę jeździł zawodowo. Będą ważne moje pozostałe kategorie A, B, B+E??? Co z kat C ?? Będę mógł się poruszać samochodem ciężarowym np. na potrzeby własne "bez ważnego prawo jazdy"?? Z góry dziękuję za odpowiedź.
muha5

Re: Ważność prawo jazdy kat C

Postprzez mk61 » piątek 03 grudnia 2010, 18:49

Przy obecnym stanie prawnym tak, będziesz mógł jeździć swoim własnym (lub pożyczonym itp.) pojazdem ciężarowym tak, jakby to była kategoria np. B. Ważność szkolenia okresowego obowiązuje Cię tylko przy wykonywaniu pracy jako kierowca. Jeśli po 5 latach zrezygnujesz z pracy, to następne szkolenie i badania robisz tylko przed ponownym podjęciem pracy.

Jednak po zmianach, które aktualnie są "na tapecie", kategorie A,B,BE będą przyznawane na 15 lat, a C, D i E do nich, będą tylko na 5 lat bez względu na to, czy wykonujesz pracę kierowcy, czy nie. Jednak tutaj, chcąc zachować same uprawnienia, przechodzimy tylko badania psychotechniczne i wymieniamy dokument. <- To jest jednak jeszcze w fazie projektu i na dzisiejszy dzień to nie obowiązuje.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Powrót do Szkolenie kierowców