Kurs na kat B - Pilny wyjazd i pytanie.

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Kurs na kat B - Pilny wyjazd i pytanie.

Postprzez Czorny » czwartek 24 marca 2011, 11:19

Witam serdecznie.

Ukończyłem cały kurs prawa jazdy na kat B, zostały mi tylko dwie godziny jazd, które miałem wykorzystać przed egzaminem, niestety w rodzinie miałem przykrą sytuację, śmierć kogoś bliskiego i zakończyło się to tym, że musiałem pilnie wyjechać na ponad rok w zagranicę.
Moje pytanie jest takie. Czy muszę się w tym samym ośrodku zapisywać ponownie na cały kurs, czy wystarczy, że wykupiłbym sobie kilka godzin jazd i OSK LOK może mnie zgłosić na egzamin?
Chodzi mi oczywiście o jak najniższe koszta, bo obawiam się tego, że gdy płaciłem to 1250zł za kurs, to poszło to na marne i przepadło.

Z góry dziękuje za odpowiedź.
Pozdrawiam.
Czorny

Re: Kurs na kat B - Pilny wyjazd i pytanie.

Postprzez Cyberix » czwartek 24 marca 2011, 17:21

A masz papier o ukończeniu tego kursu? To jest najważniejsze a nie godziny jakie zostały czy nie zostały. I badania lekarskie (chyba).
Cyberix

Postprzez Czorny » czwartek 24 marca 2011, 18:36

Oczywiście mam wszystkie papiery. I zapewne w LOKu w mojej miejscowości w komputerze widnieje moja osoba w komputerze z ilością godzin wyjeżdżonych.
Dzwoniłem do sekretariatu i jutro mam przyjść w celu wyjaśnienia sprawy, bo kierownika dziś nie było.
Badania lekarskie oczywiście też posiadam.
Czorny

Postprzez michooo » czwartek 24 marca 2011, 18:39

Jeżeli UKOŃCZYŁEŚ kurs, a tamte godziny były dokupione dodatkowo, to jest on ważny. Ukończenie kursu jest związane z uzyskaniem stosownych zaświadczeń.
michooo

Postprzez Czorny » czwartek 24 marca 2011, 20:59

Panowie, tak jak mówiłem, posiadam odpowiednie zaświadczenia.
Dzwoniłem do ośrodka egzaminującego i muszę być skierowany do egzaminu przez OSK... Te zaświadczenia do kiedy są ważne? Chciałbym dokupić dodatkowo z 4-6godzin, by przypomnieć sobie przynajmniej manewry na placu i na mieście...

Pozdrawiam.
Czorny

Postprzez Borys_q » czwartek 24 marca 2011, 23:51

Dzwoniłem do ośrodka egzaminującego i muszę być skierowany do egzaminu przez OSK...

Albo się nie dogadałeś, albo ten co z nim rozmawiałeś był idiotą.

Jak masz papiery (Zaświadczenie o ukończeniu szkolenia, badania lekarskie, wniosek o wydanie prawa jazdy który sobie sam możesz wypełnić oraz zdjęcie) to możesz się zapisać na egzamin. Kwestia wykupienia lub nie dodatków oraz ośrodek w którym to wykupisz pozostają twoją decyzją.

Te zaświadczenia do kiedy są ważne?

Generalnie bezterminowo chyba, że lekarz ci zaznaczył terminowe prawko.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez Czorny » piątek 25 marca 2011, 02:32

Dziękuje bardzo za odpowiedź :). Mogę teraz spać spokojnie, wiedząc, że pieniądze nieprzepadły.

Dla własnego spokoju jednak wykupie 4h jazdy, by przynajmniej poćwiczyć manewry.

Jeszcze raz dziękuje.
Dobrej nocy :) można zamknąć temat.
Czorny

Powrót do Szkolenie kierowców