Kategoria C + E - Kilka pytań.

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Kategoria C + E - Kilka pytań.

Postprzez itchywha » piątek 10 lutego 2012, 07:29

Jestem tu pierwszy raz więc wypada się przywitać :)

Jak w temacie - chcę zrobić prawko C + E

Pytanie 1 - rozumiem że C i C + E to 2 oddzielne kursy i egzaminy, tak?
Najpierw robię kurs + egzamin na C i dopiero potem znów na C + E?

2 sprawa - chcę mieć tę kategorię, ale na razie nie zamierzam podejmować pracy jako kierowca zawodowy, w związku z tym - czy muszę robić kwalifikację razem z kursem czy mogę zrobić w późniejszym okresie?
Czy robiąc samą kategorię bez kwalifikacji wstępnej będę mógł prowadzić pojazdy ciężarowe (na własny użytek) czyli niezarobkowo, powiedzmy we własnym gospodarstwie?

3 pytanie - bo już się pogubiłem.. mając B i C + E mogę prowadzić zestaw - samochód dostawczy do 3,5t + laweta na przykład? czy na to są oddzielne kategorie?

No i kwestia ośrodka - Mieszkam w Warszawie na Grochowie, prawo jazdy B robiłem jakieś 3 lata temu w ośrodku w Warszawie z wyjazdami i egzaminem w Łomży i byłem bardzo zadowolony z Ośrodka egzaminacyjnego jak i Łomży w ogóle :)

Niestety ta szkoła nie robi C, ani C + E, więc czy możecie mi polecić jakąś dobrą szkołę w Warszawie na tą kategorię, najlepiej właśnie z wyjazdami do Łomży?

Trochę dużo pytań, ale z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam!
itchywha

Re: Kategoria C + E - Kilka pytań.

Postprzez Borys68 » piątek 10 lutego 2012, 11:35

itchywha napisał(a):Jak w temacie - chcę zrobić prawko C + E

Brawo!

itchywha napisał(a):Pytanie 1 - rozumiem że C i C + E to 2 oddzielne kursy i egzaminy, tak?
Najpierw robię kurs + egzamin na C i dopiero potem znów na C + E?

Zgadza się, najpierw jedno, potem drugie. Jeśli robisz kursy jeden po drugim możesz poprosić o niestawianie tobie PJ z kat C. Odbierasz wówczas dokuent mający wpisane już obydwie kategorie.

itchywha napisał(a):2 sprawa - chcę mieć tę kategorię, ale na razie nie zamierzam podejmować pracy jako kierowca zawodowy, w związku z tym - czy muszę robić kwalifikację razem z kursem czy mogę zrobić w późniejszym okresie?

Możesz KW zrobić później.

itchywha napisał(a):Czy robiąc samą kategorię bez kwalifikacji wstępnej będę mógł prowadzić pojazdy ciężarowe (na własny użytek) czyli niezarobkowo, powiedzmy we własnym gospodarstwie?

Możesz. Choc postudiuj trochę Ustawę o Transporcie Drogowym (jest w internecie), bo mnie zawiłość tych przepisów przerasta.

itchywha napisał(a):3 pytanie - bo już się pogubiłem.. mając B i C + E mogę prowadzić zestaw - samochód dostawczy do 3,5t + laweta na przykład? czy na to są oddzielne kategorie?

Będziesz mógł. Uzyskanie C+E da ci automatycznie B+E.

itchywha napisał(a):No i kwestia ośrodka - Mieszkam w Warszawie na Grochowie, prawo jazdy B robiłem jakieś 3 lata temu w ośrodku w Warszawie z wyjazdami i egzaminem w Łomży i byłem bardzo zadowolony z Ośrodka egzaminacyjnego jak i Łomży w ogóle :)

Niestety ta szkoła nie robi C, ani C + E, więc czy możecie mi polecić jakąś dobrą szkołę w Warszawie na tą kategorię, najlepiej właśnie z wyjazdami do Łomży?

Nie słyszałem o wyjazdach egzaminacyjnych dla jakiejkolwiek kategorii poza B. Zdawalność na C i D jest zazwyczaj dwukrotnie wyższa niż na B, bo kursanci potrafią już jeździć.

Nie wiem bliżej nic o OSK z kat. C w Warszawie, ale i tak się wypowiem :)
Przyjrzyj się OSK Linia, bo:
- ma nowe pojazdy (chyba)
- ma plac manewrowy na Grochowie (OK - możemy się pobić o to, że to Gocławek :))
- można pojeździć ciągnikiem siodłowym (chyba za dopłatą)

Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Powrót do Szkolenie kierowców