Kat. C+E

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Kat. C+E

Postprzez Bambusek » środa 02 maja 2012, 15:57

Witam serdecznie,
Z racji, ze jestem Nowy chcialbym sie na poczatku przywitac :D
Jesli zle trafilem na forum prosze mnie nie karcic:)

Aktualnie posiadam Kat. C prawa jazdy i koncze C+E w zwiazku z tym mam kilka ptan:
1. Co jest potrzebne, zeby jezdzic zawodowo?!
- Zaswiadczenie o ukonczeniu kursu kierowcow przewozacych rzeczy mam - wydane 13-07-2009 r.;
- Badania lekarskie mam;
- Badania psychotechniczne mam - robilem bo byly mi potrzebne do "wkladki".

2. Mam mozliwosc dorobienia sobie do wyplaty jako kierowca dluzycy. Czy musze miec jakies dodatkowe kursy i badania?!

Z gory dzieki za odpowiedzi. pozdrawiam Łukasz
Bambusek

Re: Kat. C+E - kilka pytan...

Postprzez lejce » czwartek 03 maja 2012, 14:17

Witaj,

jeśli chodzi o Twoje kwalifikacje to w świetle ustawy możesz pracować jako kierowca dłużycy, pamiętaj tylko, że w takim transporcie ważne jest doświadczenie. To nie jest takie proste ;-)

Jeśli jesteś początkującym kierowcą musisz dobrze zapoznać się z zasadami załadunku i zabezpieczenia przewożonego towaru.

Jeśli masz pytania to wal śmiało, jeździłem zawodowo, co nie co wiem jaki to chleb :-)

pozdrawiam
lejce

Postprzez mk61 » czwartek 03 maja 2012, 15:17

Jeśli samochód ma dźwig, to jeszcze potrzebny Ci kurs HDS. Jeśli samochód jest z 2006 roku, lub młodszy, to przydałaby się jeszcze karta do tachografów cyfrowych. Poza tym, wymagane uprawnienia posiadasz.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez Bambusek » niedziela 06 maja 2012, 16:01

lejce napisał(a):Witaj,

jeśli chodzi o Twoje kwalifikacje to w świetle ustawy możesz pracować jako kierowca dłużycy, pamiętaj tylko, że w takim transporcie ważne jest doświadczenie. To nie jest takie proste ;-)

Jeśli jesteś początkującym kierowcą musisz dobrze zapoznać się z zasadami załadunku i zabezpieczenia przewożonego towaru.

Jeśli masz pytania to wal śmiało, jeździłem zawodowo, co nie co wiem jaki to chleb :-)

pozdrawiam

Dzieki, jesli chodzi o zaladunek to ja tego robil nie bede :) HDS tez nie potrzebny z tego co mi wlasciciel firmy mowil :) Jak dobrze go zrozumialem to juz ma kierowce na dluzyce a ja bede u niego jezdzil z naczepa przystosowana do przewozu drewna - nie wiem jak sie to fachowo nazywa :)

Fajnie, bo myslalem ze bede musial robic jescze jakies kursy, szkolenia. Nie bylem pewien tego kursu na przewoz rzeczy czy jest aktualny i dlatego wolalem tutaj zapytac :)
Bambusek

Re: Kat. C+E

Postprzez lejce » niedziela 06 maja 2012, 18:41

Ty nie będziesz ładował ale ten co to będzie robił może mieć to gdzieś i musisz go pilnować , bo na drodze ty będziesz płacił mandaty za nieprzepisowo wystające drewno.
lejce

Re: Kat. C+E

Postprzez Bambusek » niedziela 06 maja 2012, 20:45

lejce napisał(a):Ty nie będziesz ładował ale ten co to będzie robił może mieć to gdzieś i musisz go pilnować , bo na drodze ty będziesz płacił mandaty za nieprzepisowo wystające drewno.

Ok, ok rozumiem... :) Jakby co to bedzie mnie ladowal kolega z tej samej firmy wiem problemow nie bedzie :) chyb :P
Bambusek

Powrót do Szkolenie kierowców