tom9 napisał(a):1. Czyli teraz gdybym pracował zawodowo wożę ze sobą wszystkie papiery, po 2014 robię szkolenie okresowe dostaje takie fajne prawo jazdy w którym jest wszystko "zakodowane-napisane" i wtedy te papiery mi nie są potrzebne?
Teraz wozisz tylko dodatkowy papier od pracodawcy, że spełniasz wymagania dotyczące szkoleń i badań. Swoich orzeczeń lekarskich i zaświadczenia o ukończeniu kursu nie musisz wozić, ale jeśli chcesz, to lepiej kopie. Gdyby w razie czego oryginały by się "zapodziały", będziesz mieć problem. Jak zrobisz szkolenie okresowe, to kwity dajesz tylko pracodawcy (no i wydziałowi komunikacji przy wymianie prawka), żeby sobie skserował i trzymał u siebie w biurze. Oryginały należą do Ciebie. Kod 95 jest wydawany na podstawie szkoleń i badań i określa, do kiedy masz uprawnienia do wykonywania zawodu.
tom9 napisał(a):2. Przyjmijmy, że nie znajduje pracy i do 2014 nie potrzebny mi był ten kurs na przewóz rzeczy. Czy jeśli do 2014 roku nie zrobię szkolenia okresowego to mogę je zrobić później bez jakiś dodatkowych kosztów? np. w 2016 roku.
Tak. Jeśli Ci niepotrzebne, to nikt Cię nie zmusi. Chcąc pracować robisz tylko okresowe nawet w 2050 (według stanu prawnego na dziś) i niczego dodatkowego. Procedura taka sama dla 2050, jak dla 2013, 2014.