Jazda z instruktorem i samochód zapełniony innymi kursantami

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Jazda z instruktorem i samochód zapełniony innymi kursantami

Postprzez Patroy » czwartek 20 grudnia 2012, 18:28

Witam. Miesiąc temu ukończyłem kurs na kat B. w bardzo fajnej i profesjonalnej szkole, w poniedziałek egzamin i postanowiłem dokupić sobie dwie godziny w bliższym mi ośrodku bo nie chciałem jechać 50km do starej szkoły.

No i dzwonię i miły pan mówi mi że ok wszystko w porządku przyjedzie po mnie do domu, tylko jeszcze jedną osobę zgarnie po drodze. ja się pytam jak to jeszcze jedną, to on mi mówi że w sumie bezie nas pięcioro. Szczęka mi opadła, nie zgodziłem się na to, zaproponował mi inny termin. Rozmawiałem z moim poprzednim instruktorem o takich praktykach i powiedział mi iż prawnie dozwolona jest jazda z maksymalnie jednym dodatkowym kursantem. Kilkoro znajomych także mówiło o przepełnionych samochodach. I ja nie chcę tego tak zostawić bo to jest zwykłe robienie w konia ludzi którzy płacą niemałą kase za kurs i jeszcze swoje godziny muszą dzielić z innymi. Możecie doradzić, gdzie takie rzeczy powinno się zgłaszać? Bo po prostu krew się we mnie gotuje jak sobie o takim cwaniactwie pomyśle.
Patroy

Re: Jazda z instruktorem i samochód zapełniony innymi kursan

Postprzez tomcioel1 » czwartek 20 grudnia 2012, 22:05

czlowieku , co ty pitolisz !!! to że jedziesz z kimś i siedzisz z tyłu to nie znacze że to się liczy jako twoja jazda ,
jeżeli word jest oddalony od miejsca zamieszkania kursanta to instruktorzy idą wam na rękę , często narażając sie na konsekwencje zapłaty mandatu za "nadbagaż" albo o wiele większe gdyby doszło do jakiegoś wypadku, tylko po to żeby czas dojazdu do miasta i z powrotem rozlożyć na więcej osób niz na jedną .
poza tym jazda z tyłu tez ma duże znaczenie pod warunkiem że obserwuje się jazdę a nie śpi albo słucha muzy - to daje ci naukę poprzez obserwację miejsc , zachowań , sytuacji

więc schowaj te swoje chore pretensje...
tomcioel1

Postprzez Variable » czwartek 20 grudnia 2012, 22:56

Nie wiem czy się dobrze rozumiemy ale twoje pretensje są chyba nieuzasadnione. Jazda z innym kursantem jest jak najbardziej zgodna z prawem a w przypadku OSK oddalonego daleko od WORD-u nawet wskazana.
Po pierwsze jeśli jedziesz do miasta gdzie jest WORD godzine to już dwie godziny jesteś stratny na samą jazdę 2 godziny. Bo umówmy się, że przez te 2 godziny jazdy wprost przed siebie za dużo się nie nauczysz. A tak to te 2 godziny rozkłądają się na dwóch.
Drugi plus nie wiem czy nie większy, to możliwosc obserwacji z tylnego siedzenia, zapoznajesz się z trasami, uczysz się zachowania oraz obserwujesz błędy popełniane przez drugiego kursanta.
Jedyny minus jest taki, że 2 razy dłuzej siedzisz w aucie.
Variable

Postprzez Borys_q » czwartek 20 grudnia 2012, 23:01

Bo po prostu krew się we mnie gotuje jak sobie o takim cwaniactwie pomyśle.

A co sie przejmujesz jedni wolą dojechać do miasta egzaminacyjnego na własną rękę inni wolą się zawieść elką najczesciej w kilka osob zeby nie płacić 100 pln za 2 godzinny dojazd i powrót, wolny rynek. Jak się znajdzie ktoś kto będzie chciał się zawieść elką z Gdańska do Warszawy to niech się wiezie jego sprawa.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Powrót do Szkolenie kierowców