przez jasper1 » poniedziałek 07 lipca 2014, 17:50
Zaczęłam czytać Ustawę PoRD: na początek trochę nowych definicji, głównie pojazdów i różnych świadectw.
Potem nowe osoby uprawnione do wydawania poleceń uczestnikowi ruchu: ratownik górski w trakcie..., funkcjonariusz BOR w trakcie... , pilot podczas czynności związanych z pilotowaniem pojazdów nienormatywnych - tu nie jestem pewna, to już chyba było w stanie prawnym na 19.01.2013.
Zmieniły się przepisy dotyczące wydawania kart parkingowych dla osób niepełnosprawnych, a tym samym zmiana definicji osób, które mogą nie stosować się do niektórych znaków, definicji miejsca parkingowego dla takiej osoby. Część tego wejdzie w życie 1.09.Wprowadzono centralną ewidencję posiadaczy kart parkingowych, ale dopiero od 2016 roku. Jak kogoś temat dotyczy koniecznie trzeba się zapoznać, ale myślę, że zainteresowani raczej wiedzą od dawna i są przygotowani.
Dodano obowiązek używania elementów odblaskowych przez pieszych poruszających się po drodze poza obszarem zabudowanym po zmierzchu z wyjątkiem drogi dla pieszych/chodnika. Konsekwentnie wycofano więc ten przepis obowiązujący wyłącznie dzieci. To wejdzie w życie 31.08.
Uchylono art.72.1.8 " rejestracji dokonuje się na podstawie(...) zaświadczenia wydanego przez właściwy organ potwierdzający; a) uiszczenie podatków od towarów i usług od pojazdów sprowadzonych z państw członkowskich UE itd, również pkt b).
Zmieniono warunki czasowej rejestracji pojazdów - część dokumentów można dostarczyć dopiero przed wydaniem dowodu rejestracyjnego.
Są też zmiany dotyczące finansowania Centralnej Ewidencji Pojazdów i Kierowców.
Rozszerzono dość znacznie zakres danych gromadzonych w centralnej ewidencji kierowców oraz zmieniono nieco warunki udostępniania tych danych.
Chyba nic więcej.
Generalnie, dla przeciętnego kierowcy na drodze szczególnych zmian raczej nie widać.
Z wejściem w życie zmian w UoKP, a więc i w zdawaniu PJ, to jeszcze chwila...
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration