Sposoby nauki teorii

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Sposoby nauki teorii

Postprzez Sebaiz1 » wtorek 18 lutego 2014, 20:21

Witam wszystkich,
od razu z góry przepraszam jak durnowaty temat. Ale mam pytanie jakimi sposobami uczycie się tej teorii ? Bardzo mi zależny na tym prawku a już dwa razy nie zdałem tego egzaminu teoretycznego. Posiadam najnowszy podręcznik SPS, ale ciągle jego czytanie a efekt ten sam to chyba bez sensu. Testy wychodzą różnie, ale to tylko dlatego że już cześć na pamięć znam odpowiedzi. Poradzie coś proszę bo już coraz mniej mam nadziei na zdobycie lejcy.
Pozdrawiam.
Sebaiz1

Re: Sposoby nauki teorii

Postprzez JAKUB » wtorek 18 lutego 2014, 22:29

Nie znam Ciebie, ale z tekstu wnioskuję, że jesteś w przepisach biegły. Teraz odsuń przepisy i zerknij na zachowania na drodze, bez krytyki z pełnym poszanowaniem słabszych nie tylko fizycznie.
Przed egzaminem znajdź "złoty środek" i na egzaminie nie kombinuj tylko odpowiadaj według pierwszej swojej myśli. Nie przyspieszaj pracy systemy zadawania pytań, a luźny czas (kilka sek.) wykorzystaj na swój odpoczynek umysłowy.
powodzenia.
JAKUB

Postprzez Tomaszko987 » czwartek 08 maja 2014, 15:29

No przede wszystkim się wyśpij przed egzaminem a jeśli chodzi o naukę to ja zawsze uczę się raz, później za tydzień powtarzam i za 3 tygodnie to samo i w głowie na długo!
Tomaszko987

Postprzez jasper1 » czwartek 08 maja 2014, 16:23

Sebaiz1 napisał(a): Posiadam najnowszy podręcznik SPS, ale ciągle jego czytanie a efekt ten sam to chyba bez sensu.

Czytanie wkoło tego samego jest bez sensu.
Trzeba się uczyć a nie czytać.
A więc:
1. rozumieć to, co się czyta - być w stanie powiedzieć to własnymi słowami,
2. zapamiętywać poprzez wielokrotne powtarzanie (typowa ilość powtórzeń to pięć, a potem odświeżanie w kolejnych dniach),
3. dla każdego zagadnienia znajdować praktyczne zastosowania w sytuacjach na drodze,
4. nowe wiadomości łączyć z już posiadanymi w spójną całość tematyczną (np. wszystko na temat wyprzedzania, wszystko na temat zachowania wobec rowerzystów itd. lub szukać różnic np. omijanie a wyprzedzanie, zachowanie w stosunku do rowerzystów a w stosunku do pieszych itp.).
Powodzenia
PS Niektórym osobom fajnie się uczy z drugą osobą, gdy tłumaczą sobie zagadnienia i o nich dyskutują, a jak nie ma możliwości, to poprzez udawanie, że tłumaczą dane zagadnienie komuś innemu.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez lith » czwartek 08 maja 2014, 17:36

Wiadomo, ze trzeba rozumieć co się czyta i składać wszystko w całość, ale bez przesady. Nie trzeba czytać czegoś po kilka (5? o.O) razy, żeby nazwać to nauką.
lith

Postprzez jasper1 » czwartek 08 maja 2014, 19:07

lith napisał(a): Nie trzeba czytać czegoś po kilka (5? o.O) razy, żeby nazwać to nauką.

Nie trzeba czytać 5 razy, tylko 5 razy powtarzać, jeśli jest się w stanie od razu odtworzyć całość materiału po I czy II czytaniu.
Oczywiście ilość powtórzeń może być różna.
Zależy to od trudności materiału, ilości detali do zapamiętania (inna ilość powtórzeń jest potrzebna do zapamiętania listy 3-ech elementów, inna 10-ciu), ale przede wszystkim od tego na jak długo ta wiedza ma wystarczyć (czy do zdania i zapicia, czy na długie lata), no i osobistych predyspozycji, poziomu koncentracji uwagi oraz wprawy rzecz jasna.
Jednak standardowy proces uczenia się, po którym w głowie ma coś zostać na długo, to 5 kolejnych powtórzeń + powtórzenie po dystrakcji, a potem proces utrwalania w odstępach czasu, gdy do egzaminu jeszcze trochę trzeba poczekać.
Podstawowym powodem braku pożądanego efektu uczenia się jest czytanie i tylko czytanie, czasem wielokrotne, zamiast odtwarzania materiału z pamięci i włączania go do dotychczasowego osobistego systemu wiedzy.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
jasper1

Postprzez lith » piątek 09 maja 2014, 01:12

Właśnie, tyle tu jest zmiennych, że ta 5'tka to nie wiem skąd się wzięła. Jednemu wystarczy, że coś przeczyta, drugi sobie będzie to własnymi słowami opowiadał, trzeci notatki pisał, czwarty rysował, piąty czytał drugi, czy trzeci raz. Wszystko zależy kto, czego i na kiedy się musi nauczyć :mrgreen:
lith

Postprzez jasper1 » piątek 09 maja 2014, 09:30

lith napisał(a): ta 5'tka to nie wiem skąd się wzięła.

Z klasycznej krzywej uczenia się. :)
Wszystko zależy kto, czego i na kiedy się musi nauczyć :mrgreen:

Raczej od tego kto, czego a przede wszystkim na jak długo ma się nauczyć.
Jeśli mamy się nauczyć (w rozumieniu nabyć wiedzę) na całe życie, a nie tylko do egzaminu, to niezbędne jest powtarzanie, a nie czytanie (to czy będziemy powtarzając mówić, pisać, rysować jest tu wtórne) i wielokrotne powroty do wyuczonego materiału.

Śmiem sądzić, że przepisów ruchu drogowego warto nauczyć się na całe życie. :)

Ważnych treści musimy się uczyć wciąż na nowo i myślę, że bywając na tym forum właśnie to robimy, może nie do końca planowo i świadomie. :)
jasper1

Postprzez lith » piątek 09 maja 2014, 14:27

Wiadomo, że jak z czegoś nie korzystamy, to zapominamy. Ale do cyferek bym tego nie sprowadzał. Są rzeczy, które raz zobaczysz/przeczytasz i zapamiętasz na lata, a są takie, że można powtarzać 10 razy i się nie zapamięta, albo po 3 dniach zapomni. Z resztą nieważne, nie ma co ciągnąć tematu :P
lith

Postprzez oskbelfer » wtorek 20 maja 2014, 17:52

Sebaiz1 napisał(a):Witam wszystkich,
od razu z góry przepraszam jak durnowaty temat. Ale mam pytanie jakimi sposobami uczycie się tej teorii ? Bardzo mi zależny na tym prawku a już dwa razy nie zdałem tego egzaminu teoretycznego. Posiadam najnowszy podręcznik SPS, ale ciągle jego czytanie a efekt ten sam to chyba bez sensu. Testy wychodzą różnie, ale to tylko dlatego że już cześć na pamięć znam odpowiedzi. Poradzie coś proszę bo już coraz mniej mam nadziei na zdobycie lejcy.
Pozdrawiam.

Czytanie książki musi się wiązać z myśleniem :)

Proponuje dalej rozwiązywać testy -- stare, nowe, komputerowe, książkowe, rozmawiać z kierowcami, zastanawiać się i analizować przepisy, pytać instruktora i wykładowce, duskutować na forum podpierając się przepisami, czytać różne fora i konfrontować wiedze z przepisami..

W obecnej chwili egzamin teoretyczny to pewne konkretne wymagania, a nie gimnazjum czy zawodówka z niskim poziomem....
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez adek123 » sobota 28 czerwca 2014, 10:38

Ważna wskazówka: podczas rozwiązywania zadań najpierw dokładnie skupmy się na animacji a dopiero potem czytajmy pytanie! Animacji nie można powtórzyć, a nie zwrócenie uwagi np. na znak drogowy, który widzimy przez sekundę na początku filmiku, może uniemożliwić nam wybranie prawidłowej odpowiedz
carpe diem
adek123

Postprzez jasper1 » sobota 28 czerwca 2014, 10:47

adek123 napisał(a):Ważna wskazówka: podczas rozwiązywania zadań najpierw dokładnie skupmy się na animacji a dopiero potem czytajmy pytanie!

To chyba wskazówka dla dyslektyków lub leni, co ich oczy bolały od drukowanego i się czytać nie nauczyli. Normalnie to pytanie należy przeczytać przed rozpoczęciem animacji.
jasper1

Postprzez Zaba1995 » środa 30 lipca 2014, 16:01

Ja uczylam się z książek asgrafu takie małe kolorowe + płytka ich i naprawde dużo pytań mi się powtorzylo na egzaminie, poza tym dobre ilustracje były i fajnie opisane i zdalam.
Zaba1995

Powrót do Szkolenie kierowców