Teoria nieobowiązkowa - jak zmienią się ceny kursów?

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Teoria nieobowiązkowa - jak zmienią się ceny kursów?

Postprzez markslew » środa 23 lipca 2014, 18:18

Cześć, teoria ma być nieobowiązkowa w szkoleniu kierowców. Jak to wpłynie na ceny szkoleń praw jazdy w OSK?

Pozdrawiam.
markslew

Re: Teoria nieobowiązkowa - jak zmienią się ceny kursów?

Postprzez dylek » czwartek 24 lipca 2014, 01:40

Obecnie kurs powiedzmy 1200 zł a godzina jazd 40zł (30 godzin jazd w kursie) Wychodzi, że teoria praktycznie była za darmo dla kursantów...
Natomiast jeśli będzie trzeba jeździć bez wcześniejszego wpojenia zasad, to ceny takiego kursu powinny wzrosnąć, by instruktorowi mozna dać większą stawkę za takie jazdy.
-bo musi się bardziej użerać z niedouczonym kandydatem,
-bo zamiast skupiać się na praktyce to jeszcze dodatkowo teorię musi wbijać do głowy,
-bo w wielu przypadkach będzie musiał "się cofać do przedszkola", gdyż wiele pojęć z zakresu ruchu drogowego będzie obcych i nie wystarczy np czegoś uzasadnić powiedzmy...hmmm...ruchem kierowanym - trzeba będzie najpierw tłumaczyć co to takiego ten ruch kierowany :D

Skoro obecnie powiedzmy jest to 30godz x 40zł (+teoria gratis), to proponowałbym 30x 50zł kurs.... a już ostatecznie 30x 45zł ...
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szerszon » czwartek 24 lipca 2014, 08:31

Praktyka będzie niestety odmienna.
szerszon

Postprzez szymon1977 » czwartek 24 lipca 2014, 11:22

dylek napisał(a):Obecnie kurs powiedzmy 1200 zł a godzina jazd 40zł (30 godzin jazd w kursie) Wychodzi, że teoria praktycznie była za darmo dla kursantów...
A i tak "biznesmeni" zwietrzą złoty interes w robieniu kursów praktycznych za pół ceny. Za pieniądze z Unii powstaną nowe "szkoły jazdy", które po roku splajtują. Prawdopodobnie chwilowo na rynku pojawią się tanie oferty, a po jakimś czasie znikną i wszystko wróci do normy. A renomowane szkoły i tak będą trzymać ceny.

Jeszcze pytanie: czy nieobowiązkowy będzie tylko kurs teoretyczny, czy egzamin wewnętrzny także? Tak czy siak zmieni się niewiele. Prawdziwy "miszcz kierownicy" i tak na kurs nie chodzi.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez ks-rider » czwartek 24 lipca 2014, 11:40

Zawsze mi sie wydawalo, ze chodzi o wdrozenie wyzszego poziomu, tyle, ze znowu jakiemus debilowi na high'u cos sie po p i e r d......lo-

:wink:
ks-rider

Postprzez Borys_q » czwartek 24 lipca 2014, 13:46

Wysoki poziom to był w latach osiemdziesiątych,jak ja robiłem prawko w 2000 roku to jakiś poziom jeszcze był, teraz koło dna oscyluje, jak zniosą obowiązkowa teorię to w moim słowniku już zabraknie słów niewulgarnych żeby nazwać taki poziom, jak zniosą teorie i plac to kupuje transporter opancerzony na dojazdy do pracy.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez szymon1977 » piątek 25 lipca 2014, 01:56

Bez przesady! Trzeba będzie zapomnieć o Art.4. i to wszystko. Będziemy mieć drugie UK... będziecie, bo ja w UK siedzę. Tylko, że w UK nikt setą przez miasto nie za-pierd-ala! Pozostaje życzyć szerokiej drogi.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szofer80 » wtorek 29 lipca 2014, 00:47

a co to za teoria? miało być trudniej a jest tak samo łatwo jak było.Pytania? - banały. Bez żadnego przygotowania za pierwszym razem uzyskałem wynik 81% za drugim razem znowu 81% za trzecim razem 91% za czwartym razem 95%. W dwóch pierwszych przypadkach trudno mi było zdać egzamin jak program "potrafił" zaznaczyć inną odpowiedź niż ja zaznaczyłem lub zdarzyło mu się nie wyświetlić filmu do pytania !
Kategorie: A,B,C,D,E,T
szofer80

Postprzez szerszon » wtorek 29 lipca 2014, 16:44

I tak jesteś dobry...ja tych testów więcej oblewam niż zdaję. :(
szerszon

Postprzez szofer80 » wtorek 29 lipca 2014, 19:45

a ja wczoraj sobie zapodałem egzamin z nowych testów wcześniej nie mając kompletnie styczności i takie oto wyniki. łatwizna. branża jest umoczona w ekonomii czyli sparaliżowana przed realnymi zmianami na lepsze, tylko kosmetyka.
Kategorie: A,B,C,D,E,T
szofer80

Postprzez rafal5757 » niedziela 07 września 2014, 21:13

Egzamin teoretyczny można spokojnie zdać - wystarczy dobrze się przygotować ( 400 stron książki do nauki jazdy to nic wielkiego ). Szkoła średnia, studia - nie takie książki są do przerobienia.
Havranek - Nauka Jazdy Warszawa
Jazdy doszkalające Warszawa
rafal5757

Powrót do Szkolenie kierowców