Jaka powinna być cena kursu?

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Jaka powinna być cena kursu?

Postprzez ella » poniedziałek 26 września 2005, 11:20

Czy uważasz, że cena kursu powinna byc wszędzie taka sama? Czy szkoły zamiast ceną powinny konkurować jakością szkolenia i poziomem usług?
Tak jak w Niemczech .
Konkurować mogą jedynie jakością i poziomem usług, bo w Niemczech zakazane jest konkurowanie ceną kursu nauki jazdy pod groźbą utraty licencji. Nie ma zatem problemu „ceny minimalnej” - szkoły nie mogą umieszczać „promocyjnych ofert” ani na plakatach, ani w mediach. Być może warto przenieść ten pomysł na polski grunt i w ten sposób skutecznie wyplenić populistyczne akcje reklamowe szkół-krzaków? W Niemczech to się udało.

Co sądzicie na ten temat?
ella
Moderator

Postprzez jimorrison » poniedziałek 26 września 2005, 16:21

to oznacza ogolnie mowiac "wyzsze ceny", bo aby wszystko sprawnie dzialalo to te wszystkie frimy krzaki musza podniesc ceny aby dostosowac poziomem nauczania do reszty OSK ktore oferuja kursy "na poziomie" :)... wiec nie byloby juz kursow za 899zł; 950zł i znizka dla studentow 50zł... spoleczenstwo nie byloby zachwycone i jak sadze spotkalo by sie to z b.duza dezaprobata ze strony przyszlych kursantow. ja mysle ze kazdy, kto decyduje sie na kurs robi male rozeznanie. wszyscy porownuja ceny, wiadomo ze ten kurs ktorego cena skrajnie niska oferuje cos mniej.. jesli mimo to decydujemy sie swiadomie na taki kurs to potem nie mozemy miec pretensji do tego ze nie jest cudownie. sadze ze konkurencja cena mimo wszystko powinna byc, bo czlowiek ktory nie ma ma tak wiele pieniedzy, albo po prostu nie potrzebuje "az" takie dobrej opieki merytoryczno/pedagogicznej :D bo samochodem jezdzi, wybierze kurs tanszy. i tak "cala" nauka zaczyna sie dopiero po ukonczeniu kursu, na wlasnych bledach, we wlasnym samochodzie po przejechaniu x km..
pozdr.
jimorrison

prawo jazdy kat.B, 1 podejście
teoretyczny 1.07.2005=>zdany, praktyczny 21.07.2005=>zdany, odebrane 4.08.2005

Był: FSO Caro 2.0 DOHC, FSO Atu 1.6 OHV, FSO Caro 1.4 DOHC
Jest: FSO Caro 1.6 DOHC
jimorrison

Postprzez Agawa » środa 28 września 2005, 12:07

Nie wiem ile teraz kurs kosztuje, ale ja bym wiecej niz 1000 zł nie dała :evil:
Agawa

Postprzez ella » środa 28 września 2005, 12:15

Agawa napisał(a):Nie wiem ile teraz kurs kosztuje, ale ja bym wiecej niz 1000 zł nie dała :evil:

Nie chodzi mi konkretnie o kwotę ale o to czy wszystkie OSK powinny mieć jedną cenę ustaloną odgórnie. Konkurencją była by wtedy tylko jakość szkolenia.
ella
Moderator

Postprzez Agawa » środa 28 września 2005, 12:34

ella napisał(a):
Agawa napisał(a):Nie wiem ile teraz kurs kosztuje, ale ja bym wiecej niz 1000 zł nie dała :evil:

Nie chodzi mi konkretnie o kwotę ale o to czy wszystkie OSK powinny mieć jedną cenę ustaloną odgórnie. Konkurencją była by wtedy tylko jakość szkolenia.

Przepraszam, chyba nie doczytałam :oops:
Ale uważam że masz racje, cena powinna byc odgórnie narzucona przez Ministerstwo Infrastruktury (tak jak mówie nie więcej ni 1000 zł) a konkurencja powinna byc jakośc szkolenia.
Agawa

Postprzez ella » środa 28 września 2005, 12:46

a konkurencją powinna byc jakośc szkolenia.

Tak jak z gimnazjami, liceami. Jest zawsze ranking. Im szkoła ma lepsze wyniki w nauczaniu to ma więcej chętnych.
Zmusiłoby to właścicieli OSK do dbania i podnoszenia poziomu kształcenia. Wtedy i zwykły kursant by na tym zyskał. Nie potrzeba może by było dokupować tylu dodatkowych godzin. Bo w sumie jak się teraz wszystko zliczy do kupy to w tych tanich szkołach kurs czasami wychodzi drożej niż w szkole z wysoką ceną.
ella
Moderator

Powrót do Szkolenie kierowców