INSTRUKTOR CHCE DODATKOWYCH PIENIęDZY!!!!

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

INSTRUKTOR CHCE DODATKOWYCH PIENIęDZY!!!!

Postprzez oszukany1 » sobota 02 lutego 2008, 11:57

Witam.
Niedawno zapisałam sie na kurs prawa jazdy, wyjeździłam 30 godz. a raczej to co z nich zostało ponieważ instruktor każda jazdę skracał o 15 min. i teraz gdy już skonczyłam jazde instruktor żada dodatkowych 400zł. za 10 godz, które jak on stwierdził "nie muszą być wyjeżdzone".
Gdy mu odmówiłam, pan instruktor powiedział że nie wyda mi zaświadczenia o ukończeniu kursu, ponieważ jak twierdzi nie potrafie jeździć.
Czy taka sytuacja może mieć miejsce??!!
prosze o szczere odpowiedzi bo nie wiem co mam zrobic i jak te sprawe zakonczyc....
dzieki z góry
oszukany1

Postprzez jamnik » sobota 02 lutego 2008, 12:33

Nie do konca rozumiem.

Jezeli wyjezdzilas 30h jazd, to mozesz otrzymac zaswiadczenie o ukonczeniu kursu.
To, ze instruktor skracał jazde o kilkanascie minut nie ma wiekszego znaczenia (podpisywalas wyjezdzenie godziny - bardzo czesto cos "ucinają").
Nie rozumiem tylko o jakich "10h ktore nie musza byc wyjezdzone" mowa?? Moze chodzi mu o to, ze kazał ci wykupić dodatkowe 10h jazd doszkalających. Tzn uwaza, ze nie radzisz sobie na tyle, aby podchodzić do egzaminu. Czyli zaplacisz 400zł i w zamian za to pojezdzisz jeszcze 10h i sie doszkolisz.

Taka sytuacja moze miec miejsce, bo minimalna ilosc godzin na kursie to 30. Instruktor decyduje, czy to wystarcza, czy nie. Jezeli nie, powinien poinformowac cie o koniecznosci dokupienia dodatkowych jazd i nie wyda karty.

Niestety taka praktyka ma miejsce czesto w malych osrodkach, ktore "zyją" z dodatkowych jazd. Czyli mozesz jezdzic dobrze, ale jak instruktor uzna ze chce na tobie jeszcze zarobic, to zmusi cie do wykupienia dodatkowych jazd. Jezeli OSK jest duze i dobrze prosperujące, to raczej (bez powodu) nie bedzie cie przetrzymywac, bo mają mase nowych klientów.

Dopytaj sie jeszcze dokladnie o co chodzi, jakie 10h itp.
13.05.2008 - prawo jazdy kat. B: odebrane.
jamnik

Postprzez lalka28 » sobota 02 lutego 2008, 13:46

Ja tez nie bardzo rozumiem o co chodzi z tymi 10 godz..
Ale moim zdaniem powinien wydac zaswiadczenie o ukonczeniu kursu,skoro wyjezdzone zostały te 30 godz.Sprobuj powiedziec ze chcesz zmienic instruktora i to u niego dokupisz godz dodatkowe.W koncu na poczatku kursu płaci sie za te 30 godzin i po tym otrzymuje sie zaswiadczenie...Tak mi mowił moj instruktor.Jezeli sie myle to prosze mnie poprawic :) :)
lalka28

Postprzez jamnik » sobota 02 lutego 2008, 13:52

No ale prawo przewiduje ze 30 h jazd jest iloscia minimalną (w wiekosci wypadkow optymalna). Jednak instruktor moze kazac dokupic dodatkowe godziny, zanim wyda karte.

W jednym przypadku jest to niepotrzebne (bo kursant dobrze sobie radzi), w innym - potrzebne (nie ma rokowan na zdanie egzaminu), a w jeszcze innym dobry sposob na dorobienie kasy (kursant jezdzi dobrze, ale nie zaszkodzi sciagnac z niego troche $).
13.05.2008 - prawo jazdy kat. B: odebrane.
jamnik

Postprzez lalka28 » sobota 02 lutego 2008, 13:57

Najlepiej zadzwonic do wydziału komunikacji i zapyatac czy instruktor ma prawo nie wydac zaswiadczenia :D :D
Ja na miejscu oszukanego1 tak bym zrobiła i zmieniła instruktora.Bo moim zdaniem w tym przypadku chodzi właśnie o kasę :(
lalka28

Postprzez cman » sobota 02 lutego 2008, 14:33

lalka28 napisał(a):Najlepiej zadzwonic do wydziału komunikacji i zapyatac czy instruktor ma prawo nie wydac zaswiadczenia :D :D

Po co od razu dzwonić do wydziału komunikacji - wystarczy zapoznać się ze stosownymi przepisami.
cman

Postprzez nitro » sobota 02 lutego 2008, 17:43

oszukany1 jesteś chłop to sobie z nim po męsku pogadaj co to znaczy, że nie wypisze wypisze albo kopa :)
nitro

Postprzez DEXiu » sobota 02 lutego 2008, 18:00

Instruktor nie ma obowiązku wystawienia zaświadczenia o ukończeniu kursu, ale ma obowiązek przekazać Ci wtórnik odbytych zajęć. Z tym wtórnikiem możesz iść do dowolnego innego ośrodka, gdzie może inaczej ocenią Twój stopień przygotowania do egzaminu - jest to chyba najlepsza metoda, gdy czujesz się oszukiwany przez OSK.
DEXiu

Postprzez oszukany1 » niedziela 03 lutego 2008, 11:53

dziekuje za wszystkie odpowiedzi...niestety nie jestem facetem...ale z chęcią skopałabym mu co nie co....dzieki jeszcze raz... pozdr
oszukany1

Postprzez tom9 » niedziela 03 lutego 2008, 13:19

oszukany1

niestety nie jestem facetem

:lol:
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Postprzez kamiles » niedziela 03 lutego 2008, 13:53

tom9 napisał(a):
oszukany1

:lol:

tom9 - kobieta (wbrew niektórym opiniom) to też człowiek :mrgreen: a autorka postu czuje się oszukanym człowiekiem :wink:
kamiles

Postprzez Senty » poniedziałek 11 lutego 2008, 19:48

hmm prawde mówiąc instruktor może ci nie wydać takiego zaświadczenia jeśli faktycznie stwierdzi ze nie jestes gotowa do egzaminu, ale z drugiej strony on powienien ci raczej zaproponowac te dodatkowe jazdy dodatkowe a nie szantazowac cie...
Powinnaś pójść i postawić sprawe jasno...

A co do skracania godzin to chyba w kazdym OSK tak jest, bo w koncu nie ma takiej możliwości zeby dokładnie pełne godziny zrobić.
Instruktor tez człowiek musi isć do biura , załatwić się czy coś... pozatym mając jazdy np od 11 do 13 to jakieś 10min wcześniej trzeba zjechać do bazy aby zdążyc na nastepnego kursanta
Senty

Postprzez kamiles » wtorek 12 lutego 2008, 01:26

Senty napisał(a):A co do skracania godzin to chyba w kazdym OSK tak jest

nie w każdym :)
kamiles

Postprzez sweet-she » wtorek 12 lutego 2008, 20:14

Senty napisał(a):
A co do skracania godzin to chyba w kazdym OSK tak jest ...

Nie w każdym ośrodku.

Jest możliwość żeby każdy kursant wyjeździł pełną godzinę.
Ja zawsze miałam wyjeżdżoną całą godzinę. Sposób był taki, że ja jechałam pod koniec mojej godziny po kolejnego kursanta, przesiadaliśmy sie i odwoził mnie do domu w swojej godzinie, i tak to z każdym kursantem było.
Więc jednak jest to możliwe. A jakby mi instruktor skracał każdą godzinę jazdy o 15 minut to bym się temu sprzeciwiła, bo skoro płaci się za 30h to tyle też powinno się wyjeździć.

Co do wydania zaświadczenia, to tak jak parę osób wspomniało, instruktor nie ma obowiązku wydać Ci go. Jeżeli uważa, że potrzeba Ci jeszcze jazd doszkalających to ma takie prawo.
A ty sama musisz ocenić, czy rzeczywiście źle jeździsz, czy po prostu chce Ciebie naciągnąć.
Poproś o zmianę instruktora, jeżeli uważasz, że twój coś kręci.
Anusia :)

Egzamin 17.01.2008
teoria +, plac +, miasto +
Odbiór dokumentu 28.01.2008

Obrazek
sweet-she

Re: INSTRUKTOR CHCE DODATKOWYCH PIENIęDZY!!!!

Postprzez radex171 » środa 26 marca 2008, 00:18

oszukany1 napisał(a): [...]teraz gdy już skonczyłam jazde instruktor żada dodatkowych 400zł. za 10 godz, które jak on stwierdził "nie muszą być wyjeżdzone".
Gdy mu odmówiłam, pan instruktor powiedział że nie wyda mi zaświadczenia o ukończeniu kursu, ponieważ jak twierdzi nie potrafie jeździć.

po pierwsze tak jak wcześniej mówili dowiedz się czy musi Ci wydać jeśli musi to bajka jest prosta a jeśli nie to ja bym na twoim miejscu zrobił prostą rzecz... sprowokować całą sytuację do tego aby Ci powiedział że musisz wydać te 400 zł na godziny które nie muszą być wyjeżdżone, nagrać jego słowa na mp3 ( to urządzonko chyba każdy posiada) i bajka prosta...chyba nie musze dalej mówić co z tym fantem robić??... u mojego znajomego zadziałało... gościu już nie pracuje jako instruktor...
radex171

Następna strona

Powrót do Szkolenie kierowców