Gdzie złożyć skargę na prywatny Ośrodek Szkolenia Kierowców

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Gdzie złożyć skargę na prywatny Ośrodek Szkolenia Kierowców

Postprzez marcin-stg » czwartek 01 maja 2008, 16:50

Instruktor nauki jazdy na kat. C+E zaatakował mnie fizycznie i wulgarnie znieważył na placu manewrowym. Wyrzucił mnie z placu i powiedział, żebym już nigdy się nie pojawiał.
Powodem ataku było to, że przedzwoniłem do biura z reklamacją na instruktora.
Podczas szkolenia instruktor był do mnie agresywny, niekulturalnie się do mnie zwracał, był niepunktualny, zostawiał mnie samego na placu manewrowym, umawiał się z dwoma osobami na tą samą godzinę, zostawiał mnie samego na placu manewrowym a w tym samym czasie jeździ z inną osobą na kat. C, kilka razy zdarzyło się, że nie pojawił się w ogóle i dostałem kluczyki od innego kursanta i miałem sobie jeździć.
W dniu 21.03.2008r. miałem pierwszą jazdę. Iinstruktor był ze mną 5 minut na placu manewrowym dał mi kluczyki do samochodu i odjechał samochodem osobowym. Plac manewrowy nie jest ogrodzony i przechodzą przez niego osoby z zewnątrz i przejeżdżają samochody do różnych firm.
Byłem zmuszony dzwonić na komórkę instruktora kilkanaście razy, gdy ćwiczyłem na placu, żeby dał mi jakieś wskazówki dotyczące nauki jazdy. Instruktor w tym samym czasie miał drugiego kursanta, z którym jeździł po mieście na kat. C. Prosiłem instruktora, żeby przyjechał na plac manewrowy, żeby przećwiczyć inne manewry na placu i żeby w końcu wyjechać na miasto. Ani razu samodzielnie nie sprzęgałem przyczepy z samochodem, ponieważ instruktor bał się, że coś zepsuje.
Nie dostałem do dnia dzisiejszego do podpisu Karty Przeprowadzonych Zajęć. Od początku kursu upominam się o nią. Powiedziano mi w biurze, że kartę dostanę na koniec kursu do podpisu.
Gdy w dniu 16.04.2008 r. przyjechałem do biura i powiedziałem o ataku fizycznym na moją osobę i innych nieprawidłowościach zostałem bardzo źle potraktowany. Poprosiłem o wydanie Karty Przeprowadzonych Zajęć. Pani odpowiedziała, że nie jest jeszcze wypełniona i dostanę później do podpisu. Kierownik Ośrodka dawała mi wyraźnie do zrozumienia, że mam zrezygnować. Prosiłem o podanie mi nr uprawnień swojego instruktora, niestety nie podano mi. Ośrodek nie interesuje się całą tą sytuacją. Nie dostałem nowego instruktora w celu kontynuacji szkolenia. Ośrodek do tej pory się nie odezwał do mnie.
Ja z kursu nie zrezygnowałem. Dopełniłem wszystkich obowiązków. Zapłaciłem całość pieniędzy za kurs tj. 2200 zł i przestrzegam obowiązków wynikających z nauki jazdy. W tej chwili Ośrodek nie chce mi dać nowego instruktora. Nie chce mnie szkolić. Zostałem potraktowany przez Ośrodek bardzo źle.
Złożyłem reklamację do biura i w dniu 30 kwietnia 2008r. dostałem odpowiedź, że mam się zgłosić do biura 07.05.2008 w celu odebrania dokumentów oraz pieniędzy za niewykorzystane jazdy na kursie prawa jazdy kategorii „C+E”.
Nie wiem co dalej mam robić. Kto nadzoruje Prywatny Ośrodek Szkolenia Kierowców w Gdańsku? Gdzie mogę złożyć skargę?
marcin-stg

Postprzez KUBA_1 » piątek 02 maja 2008, 12:32

Ładne rzeczy.
Skarge złozyc możesz do Urzedu Miasta w Gdańsku (wydział komunikacji) Tam gdzi odbierasz prawo jazdy i rejestrujesz pojazd), Jest do nadzoru wyznaczony specjalny urzednik, pewnie niedopilnuje swoich obowiązków.
Widziałem dziś ciekawy spór,
Jak z głową dyskutował mur,
KUBA_1

Postprzez radex171 » piątek 02 maja 2008, 23:48

tak ja kwcześniej marcin-stg napisał do urzędu...a dodatkowo do sądu za obrazanie imienia oraz naruszenie prywatności... niech popamiętają... przecież to jest bezczelność o jakiej nigdy nie słyszałem... nawiasem mówiąc trzeba było go jeb..ąć w ryj żeby wiedział że tak się nie robi atakując Cię fizycznie a w razie czego obrona konieczna... ale tak to już jest z prywatnymi ośrodkami...kase to by chcieli a że prywatny ośrodek to nigdy instruktorzy czasu nie mają bo mają milion innych "ważniejszych" rzeczy do roboty...
radex171

Postprzez dylek » sobota 03 maja 2008, 08:02

Z Prawa o ruchu drogowym :
Art. 104. 1. Starosta wydaje decyzję o zakazie prowadzenia przez przedsiębiorcę ośrodka szkolenia kierowców, skreślając przedsiębiorcę z rejestru działalności regulowanej, jeżeli przedsiębiorca:
(...)
3) rażąco naruszył warunki wykonywania działalności gospodarczej w zakresie prowadzenia ośrodka szkolenia kierowców.
2. Rażącym naruszeniem warunków wykonywania działalności gospodarczej w zakresie prowadzenia ośrodka szkolenia kierowców jest:
1) szkolenie niezgodnie z obowiązującym programem szkolenia;
2) wydanie niezgodnie ze stanem faktycznym zaświadczenia o ukończeniu szkolenia.
(...)
Art. 107. 1. Starosta skreśla instruktora z ewidencji, jeżeli instruktor:
1) nie spełnia warunków określonych w art. 105 ust. 2 pkt 1-6;
2) nie przedstawił orzeczenia lekarskiego o braku przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdem lub orzeczenia psychologicznego o braku przeciwwskazań psychologicznych do kierowania pojazdem;
3) nie zdał egzaminu, o którym mowa w art. 108 ust. 2 pkt 2(17), w wyznaczonym terminie;
4) dopuścił się rażącego naruszenia przepisów w zakresie szkolenia.
2. W przypadku skreślenia instruktora z ewidencji z przyczyny określonej w ust. 1 pkt 4, ponowny wpis do ewidencji nie może być dokonany wcześniej niż po upływie 2 lat od dnia, w którym decyzja o skreśleniu stała się ostateczna.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez cman » sobota 03 maja 2008, 09:42

Co Wy z tym prywatnym ośrodkiem? Widzieliście jakiś nieprywatny?
cman

Postprzez modzel » sobota 03 maja 2008, 14:38

LOK to chyba państwowo
modzel

Postprzez cman » sobota 03 maja 2008, 14:45

cman

Postprzez dylek » sobota 03 maja 2008, 17:42

Art. 102.
2. Ośrodek szkolenia kierowców może być prowadzony przez:
1) przedsiębiorcę;
2) jednostkę wojskową - w zakresie szkolenia żołnierzy na potrzeby Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej;
3) jednostkę resortu spraw wewnętrznych - w zakresie szkolenia osób na potrzeby resortu.

Więc nie tylko przedsiębiorstwa prywatne szkolą :P:P

P.S. Cman chyba niepotrzebnie ciągniesz ten offtop :D:D:D:D (ella sprowadź go do pionu hehehe )
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez czarnawdowa » środa 07 maja 2008, 20:53

hmm tak czytam ten watek i az oczom nie wierze, ze takie hamstwo istnieje. nie ma tu zasady placisz i masz. piszesz,ze chcesz skarge zlozyc, ja bym pozew sadowy zrobil :] za pobicie , naruszenie nietykalnosci osobistej, zniewazenie mojej osoby oraz o nieuczciwe praktyki i brak kursu ktorego nie bylo-instruktor mial cie po prostu w du***.
ale sam sobie jestes winny. jak widziales na pierwszej jezdzie, ze koles cie olewa trzeba bylo odrazu papiery z tamtad wybrac lub odrazu interweniowac. takze nie zaplacilbym odrazu za kurs 2200. sam jak robilem prawko placilem w ratach -instruktor mial zwiazane rece i ja- brak kasy nie da mi jazd- brak kasy - nie oszuka mnie. proste. choc w moim przypadku instruktor byl spoko.
marcin ile masz lat? bo jakby instruktor mi zasadzil to bym chyba w morde go szczelil publicznie przy wszystkich-bylaby to obrona konieczna.
dla mnie to nie do pomyslenia by instruktor jezdzil z kim innym - a ty w tym czasie miales sam nauczyc sie jezdzic?? dziwie Ci sie ze tyle wytrzymales i dales sie tak dlugo w konia robic.
co da skarga-przejma sie tym? no moze kontrole im zrobia jak oczywiscie im wolno. ja na swoim miejscu obstawilbym cos mocniejszego.
a instruktorowi walnalbym w gebe. i tyle.

--------------------------------------------------------------------------------------
Obrazek
czarnawdowa

Re: Gdzie złożyć skargę na prywatny Ośrodek Szkolenia Kierow

Postprzez asia_ursus » piątek 19 listopada 2010, 12:47

Odpowiedź bedzie pewnie podobna do poprzednich ale moja sytuacja jest inna:

Właśnie zakończyłam kurs. Mój instruktor (niestety własciciel prywatnego ośrodka) nie zrealizował ze mną programu. Na zajęciach był miły do momentu zapłacenia ostatniej raty za kurs :/ Wiem, że nie jestem orłem drogowym i ciężko szła mi nauka ale mimo upominania, że chyba juz powinnam zacząć uczyć sie parkować mówił spokojnie, najpierw trzeba się nauczyć jeździć. Według mnie umiejetność parkowania nie jest tak silnie związana z orientowaniem sie na skrzyzowaniach. W ostatnim tygodniu jazdy codziennie prosiłam o parkowanie. Wreszcie, na koniec przeodstaniej jazdy powiedział że 2 godziny starczą na naukę parkowania na ostatnich zajęciach. Gdy mu powiedziałam, że jeszcze nigdy nie robiłam paru innych rzeczy jak ruszanie z recznego, zawracanie na 2 - kierunkowej, na łuk należałoby chociaż drugi raz wjechac dla przypomnienia - Zdenerwował sie. Potem na ostatnich zajęciach oczywiście nie starczyło czasu na ćwiczenie parkowania, coś tam próbował przekazac i 2 razy wjechałam krzywo do prostopadłego przodem i raz wjechałam w szeroki wjazd tyłem. I koniec! O równoległym mozna tylko pomarzyć... Nie przyznał sie do swego błędu gdyż cały czas uważa że bez sensu było uczyc sie parkować jeśli nie umiem jeździc... Jakoś jechałam po Gdańsku bez wiekszych bledów, wiec go nie rozumiem... Mówił że technicznie u mnie OK.

Cóż ja mogę z tym fantem zrobić teraz??? Jestem zdegustowana, bo nawet nie mam szansy na zdany egzamin po kursie...

Reklamacja?? Gdzie? nalezą mi sie bezpłatne dodatkowe godziny, lub zwrot czesci kosztów? Dopiero dzisiaj o reklamacji pomyslałam wiec nie zaglądałam jeszcze w przepisy, mam nadzieje że ktoś z Was mi pomoże w rozwiązaniu problemu, pozdrawiam!
asia_ursus

Postprzez cman » piątek 19 listopada 2010, 13:10

asia_ursus napisał(a):Wiem, że nie jestem orłem drogowym i ciężko szła mi nauka ale mimo upominania, że chyba juz powinnam zacząć uczyć sie parkować mówił spokojnie, najpierw trzeba się nauczyć jeździć.

Rozporządzenie napisał(a):§ 3. 1. Liczbę godzin zajęć teoretycznych i praktycznych dla każdej osoby podlegającej szkoleniu podstawowemu ustala indywidualnie instruktor, przy czym:
(...)
2) liczba godzin dla zajęć praktycznych nie może być mniejsza niż:
(...)
d) 30 - przy kategorii B, B1, C, D1 lub pozwoleniu z zastrzeżeniem pkt 4,

(...)

3. Instruktor dokonuje podziału godzin zajęć oraz ustala ich zakres tematyczny odpowiednio do stwierdzonego u osoby poziomu wiedzy i umiejętności, jej predyspozycji, łatwości przyswajania poszczególnych zagadnień itp.

Kurs to nie jest 30 godzin, tylko tyle godzin ile instruktor uzna, że jest potrzebne, przy czym nie może to być mniej niż 30. Jedyne pretensje jakie można mieć do większości OSK'ów, to że nie przedstawiają tego w wyraźny sposób, tylko w cennikach wygląda to tak, jakby zawsze było to 30 godzin.
cman

Postprzez Borys68 » piątek 19 listopada 2010, 13:19

Ahoj!
Obdzwoń miejscowe gazety/ stacje radiowe i obsmaruj mu dupę.
Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez Cyberix » piątek 19 listopada 2010, 13:49

Jak czytam takie historie to jestem w szoku, i dziwie, się, że takie OSK funkcjonują na rynku.
Cyberix

Postprzez sankila » piątek 19 listopada 2010, 15:03

asia_ursus napisał(a):Cóż ja mogę z tym fantem zrobić teraz??? Jestem zdegustowana, bo nawet nie mam szansy na zdany egzamin po kursie...

Zacznijmy od podstaw - dostałaś świadectwo ukończenia kursu, że kwalifikujesz się do egzaminu państwowego? Bo od tego zależy cała reszta. Sam fakt wyjeżdżenia 30 godzin o niczym nie świadczy.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez asia_ursus » piątek 19 listopada 2010, 15:39

Ja doskonale wiem, że 30 godzin to jest minimum godzin jazdy, wliczone w cenę kursu. Może, źle sformułowałam pytanie... Czy nie jest tak, ze w ciągu tych 30 godzin instruktor jest zobowiązany przeprowadzić wszystkie zagadnienia a po tych 30 jak ktoś potrzebuje trzeba się udoskonalać? Bo jeżeli nie to sorry, ale możemy jeździć nawet i 100 godzin czekając na parkowanie a kasa wpada do portfela instruktora / ośrodka.

Dokumenty odbieram jeszcze dzisiaj.

Nadal czekam na pomysły.

pozdrawiam.
asia_ursus

Następna strona

Powrót do Szkolenie kierowców