Plac, kategoria C

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Plac, kategoria C

Postprzez moni84 » wtorek 02 września 2008, 13:34

Macie jakieś patenty na poszczególne manewry? Czytałam tu już o łuku i parkowaniu równoległym i baardzo mi to pomogło, to forum jest super. W ośrodku w którym jeżdże jest kiepski plac, nie ma wyrysowanych linii jak powinno być i jeżdże tak na czuja i nie wiem czy zrobie to dobrze na egzaminie dlatego wszelkie porady byłyby bardzo pomocne.
Parkując prostopadle tyłem jak się najlepiej ustawić na początku tak orientacyjnie odległość "a" i "b"?

Obrazek

Jeszcze zapytam odnośnie egzaminu w Krakowie, czy renault midlum jest obciążony? Czy na egzaminie ruszać z 3 czy z 2? Bo na mieście jak ruszam z 2 to zaraz musze przełanczać na wyzszy w samym zakrecie zeby jechać szybciej i nie tamować ruchu dlatego jeżdżąc nieobciązonym autem ruszam z 3, a jak to będzie na egzaminie?
moni84

Postprzez cman » wtorek 02 września 2008, 15:56

Do tego parkowania tyłem to można się ustawić mniej więcej na środku, ew. trochę w kierunku wymiaru "b". Szczerze mówiąc, to te miejsca do parkowań prostopadłych są po prostu wielkie.
Egzaminacyjne są tam chyba trochę obciążone, ale w sumie można ruszać z trójki, jednie pod większe góry lepiej z dwójki.
cman

Postprzez Neurot » wtorek 02 września 2008, 17:04

Parkowanie tyłem to troszkę inna zabawa.
Odległość od B się zmienia dynamicznie (im bliżej do "garażu").
Najprościej to od razu po ruszeniu wykonać pełny obrót kierownicą w prawo i patrzeć w lusterko (ew. tylnią szybę).
Obieramy sobie wtedy za cel pachołek P i się wokół niego "okręcamy"

Coś jak:

Obrazek

Co do biegów:
Zakładam, że mówimy (piszemy) tu o MANie.
Na placu do tyłu naturalnie na wstecznym ( :) ), a do przodu na "czołgu" ( bieg C). Na mieście jak napisał cman spokojnie ruszysz z trójki
//edt (doczytałem, że to Renia)
Nie wiem czy midlum ma "czołga", jak nie to na placu śmigaj na 1-nce bez gazu. Im wolniej - tym większa szansa na poprawny manewr i większa kontrola nad autem. Nie ma gdzie i po co się śpieszyć.
Pozdrawiam i życzę szczęśliwej podróży
Obrazek
Neurot

Postprzez tom9 » wtorek 02 września 2008, 22:28

Macie jakieś patenty na poszczególne manewry? Czytałam tu już o łuku i parkowaniu równoległym i baardzo mi to pomogło, to forum jest super.

zapodasz gdzie to przeczytales ?

Panowie, powazny problem. Nie potrafie oceniac odleglosci w lusterkach tj cofam i widze np kosz na smieci nie potrafie powiedziec czy jest on w odleglosci 3 metrow czy np 8 metrow. Parkowac na lusterka potrafie tj umiem ocenic odleglosc miedzy murem a bokiem samochodu. Mieliscie podobne problemy ? Trenuje probuje ale za cholere nie potrafie.
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Postprzez Neurot » środa 03 września 2008, 04:28

tom9 napisał(a):Mieliscie podobne problemy ?

Nie mam prawa wypowiadać się w imieniu reszty, ale ja nadal mam z tym czasem problem.
Do egzaminu po prostu naucz się na pamięć. Obierz sobie jakiś punkt na pace, który pokrywając się z linią pozwoli ustawić auto w odpowiedniej odległości.
W zawodzie kierowcy nie upływają ci minuty jak na egzaminie. Możesz swobodnie wysiąść, podejść na tyły i popatrzeć ile zostało Ci miejsca. Dopiero praktyka pozwoli Ci wyczuć auto.

tom9 napisał(a):zapodasz gdzie to przeczytales ?

Niby drobiazg, ale to raczej kobieta (sądząc po pisowni końcówek)
Obrazek
Neurot

Re: Plac, kategoria C

Postprzez bruno666 » środa 03 września 2008, 07:38

moni84 napisał(a):Parkując prostopadle tyłem jak się najlepiej ustawić na początku tak orientacyjnie odległość "a" i "b"?

"b" - jakieś 3 metry. Chodzi o to, żeby przy mocnym skręcie nie wyjechać przodem za linię.
Masz pewnie z prawej strony lusterko "panoramiczne". W nim będziesz widzieć tyczki wjazdowe do garażu. Złap moment skrętu i tak jak podpowiadano wcześniej kręć prawo do momentu, aż w lusterku podstawowym będziesz widziała (? :wink: ) tyczkę "P". Trzymaj prawy bok auta jakiś metr od tej tyczki (wyprostuj koła jak trzeba), a kiedy koło prawe tylne wtoczy sie prawie w garaż dokręć do prawej i wyprostuj jak będzie równolegle do linii garażu.

moni84 napisał(a):Jeszcze zapytam odnośnie egzaminu w Krakowie, czy renault midlum jest obciążony? Czy na egzaminie ruszać z 3 czy z 2? Bo na mieście jak ruszam z 2 to zaraz musze przełanczać na wyzszy w samym zakrecie zeby jechać szybciej i nie tamować ruchu dlatego jeżdżąc nieobciązonym autem ruszam z 3, a jak to będzie na egzaminie?

Pojazdy egzaminacyjne są obciążone (powinny być). Ruszałbym z 2-ki i nie spieszył się, choć pewnie z trójki też pójdzie bez problemu (zakładam, że to przebijana 8-ka).
O tamowanie ruchu się nie przejmuj. Te auta po prostu nie startują jak osobówki. :wink:
bruno666

Postprzez tom9 » środa 03 września 2008, 12:43

Do egzaminu po prostu naucz się na pamięć. Obierz sobie jakiś punkt na pace, który pokrywając się z linią pozwoli ustawić auto w odpowiedniej odległości.

mialem obrany. pod paka szla taka listwa ktora w pewnym momecie miala uskok z czarnym elementem gdy ten element nachodzil na koncowa linie oznaczalo to ze stoje metr od pacholka. problem pojawil sie gdy odwiedzilem word i samochod egzaminacyjny juz tej listwy pod paka nie ma :?

druga sprawa nie chcialem sie uczyc na skrety, tylko po prostu umiec jezdzic bo jak sobie pozniej poradze na miescie ? Sposob na znalezienie elementu ktory nachodzi na miejsce zatrzymania jest dobry, ale co przy parkowaniu tylem prostopadle ? ten punkt juz malo daje, bo np gdy stoje troche po skosie dobrze jest wiedziec czy pacholek w lewym lusterku jest daleko czy blisko gdyz wtedy wiem czy jechac jeszcze z prostymi kolami czy juz krecic by nie stracic pacholka itp.

Doszedlem do wniosku ze kierowanie ciezarowka nie jest trudne dla osob ktore potafia oceniac odleglosc w lusterkach ja z tym mam bardzo powazny problem, na osobowce rowniez.

Czy w Manach 10-tkach kierunki nie wyskakuja po skrecie ?!

Niby drobiazg, ale to raczej kobieta (sądząc po pisowni końcówek)

Racja, nawet nie pomyslalem ze na C moze zdawac kobieta - moj blad.

tom9

Re: Plac, kategoria C

Postprzez Neurot » środa 03 września 2008, 21:55

bruno666 napisał(a):"b" - jakieś 3 metry.

:shock:
3 metry? Chyba z kosmosu wziąłeś tą odległość.
Nie poprę tego żadnym "przepisem", ani dowodem. Ale sposób jaki opisałem jest najbardziej optymalny. Na starcie pełen obrót kółkiem w prawo i dojazd do parkingu "skosem" (delikatnym łukiem). Tylko wtedy da się w pełni "wyczuć pachołki"
a B ? Góra 0.5 metra

//PS
bruno666 napisał(a):Trzymaj prawy bok auta jakiś metr od tej tyczki

Garaż ma 4 metry... Zmierz szerokość auta egzaminacyjnego...
z tym Twoim metrem odstępu w garażu, musiałby on mieć prawie 5 metrów szerokości...
Albo inaczej...
Załóżmy, że auto ma tylko 2,5 metra szerokości (nie liczę lusterek). Od prawej dajemy metr wolnego. Po lewej zostaje 30 cm... (bez komentarza)
Obrazek
Neurot

Postprzez bruno666 » środa 03 września 2008, 22:19

Może z kosmosu, może nie. Odległość ma być taka, żeby nie wyjechać przodem poza obszar wjazdu przy mocnym kręceniu w prawo. Nigdy tego nie mierzyłem bo po co. Każdy sam wyczuje. Na pewno im dalej od garażu (a bliżej linii 12-metrowej tym lepiej). Gdyby obszar wjazdu miał 30 metrów nie byłoby prościej?
A gdybyś z kolei zaczął manewr przy "a" = 1 m to chyba nie bardzo wykonalne, prawda?

Druga rzecz - nie czytasz dokładnie, a bulwersujesz się. Odległość jednego metra to nie odległość od prawej linii po wjeździe do garażu.
Kiedy cofasz lekko skoszony w kierunku garażu trzymasz ten mniej więcej 1 metr (może być pół, nic się nie stanie) podczas zbliżania się do początku garażu, ale kiedy tył prawie wjeżdża w garaż dociągasz mocniej do prawej i w efekcie auto powinno wylądować na środku.
bruno666

Postprzez tom9 » piątek 12 września 2008, 19:26

wazne pytanie.
kat C parkowanie na placu.
tzw. koperta czy obrys auta podczas parkowania moze wychodzic po za kraweznik po prawej stronie ?
pytam bo kazdy instruktor mi mowi cos innego.

tom9

Postprzez bruno666 » sobota 13 września 2008, 08:44

tom9 napisał(a):wazne pytanie.
kat C parkowanie na placu.
tzw. koperta czy obrys auta podczas parkowania moze wychodzic po za kraweznik po prawej stronie ?
pytam bo kazdy instruktor mi mowi cos innego.

Bo każdy egzaminator wymaga czegoś innego - przepisy nie są ścisłe.

3. W czasie wykonania zadania pojazd nie może:
- naruszyć linii ograniczających stanowisko (pachołki lub tyczki)
- najechać na krawężnik
4. Pozycja pojazdu na stanowisku - wewnątrz stanowiska

I weź coś z tego zrozum.
naruszyć linii ograniczających - czym? Kołem, obrysem, lusterkiem?
najechać na krawężnik - wjechać całkiem, walnąć ale nie wjechać, dotknąć?
Pozycja pojazdu na stanowisku - wewnątrz stanowiska - kołami, obrysem, lusterkami?

Jak pamiętam to u mnie było, że nie dotknąć krawężnika, przy czym auto może wystawać nad krawężnik. Jeśli chodzi o linię przerywaną lewą (po zaparkowaniu) to nie może wystawać obrysem ani lusterkiem (przy czym lusterko można złożyć).

http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... p?p=132135
bruno666

Postprzez tom9 » sobota 13 września 2008, 11:36

bruno666 dzeki za odpowiedz. to widze ze to wszystko niezle popie...lone.
jeszcze jedno pytanie bo mnie dzisiaj jeden koles zalamal.
przyszedl jezdzic na CE, a to mowie zagadam do chopa i zapytam jak mu tam na C szlo, a on mowi ze nie ma prawka C tylko B. Mowie no to jak na tira robisz ? Twierdzi ze tak mozna. Ja bylem pewny ze nie. Ze najpierw C potem CE, tak samo jak na osobowce nie mozna zdawac osobowka z przyczepa gdy sie nie opanuje samej osobowki.
wszedlem na wikipedie i tam jak byk jest napisane

Warunkiem uzyskania prawa jazdy kategorii C, C1, D lub D1 jest posiadanie prawa jazdy kategorii B. Warunkiem uzyskania prawa jazdy kategorii B+E, C+E, C1+E, D+E lub D1+E jest posiadanie odpowiednio prawa jazdy kategorii B, C, C1, D lub D1.

Dobrze rozumuje ? ze sie nie da zrobic CE bez C ?
ten koles mnie w jajo robil ? czy sam nie jest tego swiadomy ?

tom9

Postprzez bruno666 » sobota 13 września 2008, 13:01

Dobrze rozumujesz, najpierw C, potem E do C. Czyli JAJO. :wink:
bruno666

Postprzez mawik » poniedziałek 15 września 2008, 22:01

z tą odległością na placu to nie jest proste na początku rzeczywiście ale jak sie trochę pojeździ to jest do wyczucia odległość "w powietrzu". Chociaż faktycznie najlepiej znaleźć sobie punkt na pojeździe i na jego podstawie oceniać odległość, tylko kiedy to zrobić na egzaminie;) ? Trochę mi daliście do myślenia z tymi biegami, piszecie żeby ruszać sobie z 2 lub 3, a instruktor każe mi twardo ruszać po kolei 1,2,3.... Problem w tym, że te biegi prawie tak samo "ciągną" jak się jedzie na pusto i zmieniać je trzeba dosyć szybko, co jest trochę niewygodne np przy ruszaniu na skrzyżowaniu na światłach i jednoczesnym skręcaniu. czyli na egzaminie jak sobie ruszę z 3 albo np z 1 przeskoczę na 3 to nie będzie problemu ?
8 lutego 2007 egzamin, kat.B (pierwsze podejście) - zdany
kat.C - mam nadzieje że niedługo;)
mawik

Postprzez wojtuspl » wtorek 16 września 2008, 23:49

Co do biegów to mnie egzaminator kazał ruszać z 2; po prostu zapytałem.

Jeśli chodzi o odległości, to ja trzymałem się nieco dalej garażu, jednak trzeba pilnować aby przód nie wyjechał poza strefę parkowania. Przejmować się jednak nie ma czym - jest duuuużo miejsca.

Jeśli chodzi o cofanie po łuku i zatrzymanie auta w odległości mniejszej niż 1 m przy pachołkach, to wszyscy chyba cofają " na studzienkę ". Jak zatrzymasz sie lewym tylnym kołem na jej krawędzi to będzie w sam raz.
pozdrawiam
wojtuspl

Następna strona

Powrót do Szkolenie kierowców