przez miros » piątek 25 czerwca 2004, 18:41
to zaraz, co ma znaczyc w takim razie:
Art. 7. Wymagany minimalny wiek do kierowania wynosi:
1) pojazdem silnikowym:
a) 16 lat – dla pojazdów określonych w kategorii A1, B1 i T,
b) 18 lat – dla pojazdów określonych w kategorii A, B, B+E, C1, C1+E, C i C+E,
przeciez tu dalej jest w tej ustawie ze ma byc od 18 lat. chyba ze czegos nie doczytalem. bo toche sporo tego jest a ja narazie czasu nie mam za bardzo. jakbys mogl to podaj mi dokladna linijke gdzie jest powiedziane ze ma byc od 16 lat. z tym ze wchodzi z dniem 1 stycznia 2005 to racja ale w tej ustawie nie ma raczej nic o prawie jazdy dla 16 latkow.
znalazlem jeszcze cos takiego:
Art. 20. 1. Osoba ubiegająca się o wydanie prawa jazdy lub o pozwolenie do kierowania tramwajem może rozpocząć szkolenie najwcześniej 3 miesiące przed osiągnięciem minimalnego wieku, o którym mowa w art. 7, wymaganego od kierującego pojazdem objętym tym uprawnieniem, a jeżeli osobą tą jest uczeń uczestniczący w zajęciach szkolnych w szkole, w której programie nauczania przewidziane jest uzyskanie umiejętności kierowania pojazdem silnikowym, okres ten wynosi 12 miesięcy.
2. Osoba ubiegająca się o prawo jazdy kategorii B może rozpocząć szkolenie w formie obejmującej jazdę z osobą towarzyszącą po ukończeniu 16 roku życia, nie później jednak niż przed ukończeniem 17 lat.
Art. 21. Zabrania się szkolenia osoby:
1) nie spełniającej wymagań w zakresie wieku, o którym mowa w art. 20;
no ale z tego co rozumiem to uczyc sie mozna juz od 16 lat ale egzamin mozna zdac dopiero po 18. narazie nie mam czasu potem nad tym posiedze.
na nowym forum od 05 Lip 2002, na starym od 2001
kat B: wydane 15.04.02
zdane za pierwszym.