Prawo jazdy od 16 - Kat. B1 - Warszawa - JUŻ JEST !!!!!!!!!!

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez hans » środa 23 czerwca 2004, 14:19

Fakt - spojrzałem w dużej części ze strony świeżo upieczonego kierowcy, ale przeciez nie trzeba od razu robić Bóg wie czego aby dostać choćby jeden czy dwa punkty karne - i żeby od razu na egzamin - uważam że zbyt surowe są plany.
A dotyczyć ma to ponoć wszystkich - bez względu na wiek
hans

Postprzez piotreko15 » środa 23 czerwca 2004, 23:29

prsote trzeba miec kase.wole poczekac do 2005 roku to wtedy bedzie B od 16 niz teraz robic.nawet malucha se nie mozna uszczuplic czyli przerobic na te wymagania:(
piotreko15

Postprzez miros » czwartek 24 czerwca 2004, 00:41

a gdzie wyczytales ze w 2005 bedzie od 16 lat?
na nowym forum od 05 Lip 2002, na starym od 2001
kat B: wydane 15.04.02
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

Postprzez hans » czwartek 24 czerwca 2004, 07:48

też pierwsze słyszę że ma być od 16 od 2005 roku kat. B - jest to nawet niemożliwe, bo już musiałoby być to oficjalnie wiadome, bo ustawa potrzebuje "vacatio legis" - czyli się odleżeć zanim wejdzie w życie.
A tak wogóle to na 2005 rok nie planuje się żadnych zmian w ustawie Prawo o ruchu drogowym. Są przymiarki do dość rewolucyjnych zmian, ale najwcześniej od 2006 roku. I nie będzie w nich zmiany wieku na 16 lat - na 100 %.
hans

Postprzez piotreko15 » czwartek 24 czerwca 2004, 09:02

http://www.cbr.home.pl/szkolenie1.htm
jeszcze jest na www.mi.gov.pl w jakims czacie i na www.its.home.pl.
rozmawialem z instruktorem i powiedziel ze beda zmiany ale nie sadzi zeby weszlo od 16 lat.ale nie powiedzial NIE
piotreko15

Postprzez ella » czwartek 24 czerwca 2004, 09:54

Wiesz co Piotrek. Ta datę 2005 rok to chyba wyczytałes między linijkami :D
rozmawialem z instruktorem i powiedziel ze beda zmiany ale nie sadzi zeby weszlo od 16 lat.ale nie powiedzial NIE

Ale nie powiedział też TAK na 100% bedzie od 16 lat w 2005 roku
Przeczytaj sobie
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1271
ella
Moderator

Postprzez miros » czwartek 24 czerwca 2004, 17:45

ja widze ze kolega ma obsesje na punkcie prawa jazdy od 16 lat. na stronie: http://www.cbr.home.pl/szkolenie1.htm jakos nie moge sie nigdzie doszukac daty 2005. na te nastepne to mi sie juz nie chcialo wchodzic.

ja wiem narazie tylko tyle co napisalem w tym watku co podala ella.
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

Postprzez piotreko15 » piątek 25 czerwca 2004, 10:54

a ta ustawa na waszym portalu tam jest napisane ze szkolenie mozna rozpoczaC w wieku 16 lat???!!!!.i na koncu jest napisane ze ustawa wchodzi 1 stycznia 2005.i co na to powiesz??
piotreko15

Postprzez miros » piątek 25 czerwca 2004, 16:51

a mozesz mi podac linka do tego newsa, bo nie moge sie tego doszukac.
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

Postprzez ella » piątek 25 czerwca 2004, 16:53

Ile ja czasu straciłam, żeby też go znaleźć :( I bez skutku. Piotrek podaj linka.
ella
Moderator

Postprzez piotreko15 » piątek 25 czerwca 2004, 18:05

piotreko15

Postprzez miros » piątek 25 czerwca 2004, 18:41

to zaraz, co ma znaczyc w takim razie:
Art. 7. Wymagany minimalny wiek do kierowania wynosi:
1) pojazdem silnikowym:
a) 16 lat – dla pojazdów określonych w kategorii A1, B1 i T,
b) 18 lat – dla pojazdów określonych w kategorii A, B, B+E, C1, C1+E, C i C+E,

przeciez tu dalej jest w tej ustawie ze ma byc od 18 lat. chyba ze czegos nie doczytalem. bo toche sporo tego jest a ja narazie czasu nie mam za bardzo. jakbys mogl to podaj mi dokladna linijke gdzie jest powiedziane ze ma byc od 16 lat. z tym ze wchodzi z dniem 1 stycznia 2005 to racja ale w tej ustawie nie ma raczej nic o prawie jazdy dla 16 latkow.

znalazlem jeszcze cos takiego:

Art. 20. 1. Osoba ubiegająca się o wydanie prawa jazdy lub o pozwolenie do kierowania tramwajem może rozpocząć szkolenie najwcześniej 3 miesiące przed osiągnięciem minimalnego wieku, o którym mowa w art. 7, wymaganego od kierującego pojazdem objętym tym uprawnieniem, a jeżeli osobą tą jest uczeń uczestniczący w zajęciach szkolnych w szkole, w której programie nauczania przewidziane jest uzyskanie umiejętności kierowania pojazdem silnikowym, okres ten wynosi 12 miesięcy.
2. Osoba ubiegająca się o prawo jazdy kategorii B może rozpocząć szkolenie w formie obejmującej jazdę z osobą towarzyszącą po ukończeniu 16 roku życia, nie później jednak niż przed ukończeniem 17 lat.

Art. 21. Zabrania się szkolenia osoby:
1) nie spełniającej wymagań w zakresie wieku, o którym mowa w art. 20;

no ale z tego co rozumiem to uczyc sie mozna juz od 16 lat ale egzamin mozna zdac dopiero po 18. narazie nie mam czasu potem nad tym posiedze.
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

Postprzez Snuj ze Szczecina » piątek 25 czerwca 2004, 20:38

To co napisał Mirek, jest obowiązującym prawem w państwie polskim.Z ustawy jasno wynika, że uprawnienia kat.B, może uzyskać osoba, która osiągneła wymagany minimalny wiek 18 lat.To co napisałeś ty Piotrze, jest kolejnym projektem zmian w ustawie o prawie drogowym.Nigdzie nie jest napisane że zmiany te, wejdą w prawną użyteczność.Posłowie, zanim wdrożą zmiany, pierwsze co zrobią to zaczną od analizy "statystyki wypadków drogowych" i tam pojawią się liczby "młodych zabójców, sprawców wypadków", a z tego będzie jasno wynikało że bardzo młodzi kierowcy powodują najwięcej wypadków drogowych.To będzie zrozumiałe, większość zdecydowana większość szesnastolatków jest kompletnie niedojrzała do takiej odpowiedzialności.Pozostawienie i utrzymanie wieku 18 lat, nie jest jakąś szykaną wymierzoną w 16-latków. Niestety, ze statystyki wynika, że bardzo młodzi kierowcy powodują stosunkowo najwięcej wypadków, stanowią więc duże zagrożenie zarówno dla siebie, jak też innych użytkowników dróg. Dotyczy to zresztą nie tylko Polski. W krajach Unii Europejskiej też obowiązują takie przepisy.Nie sposób zrozumieć 16-latków, domagają się błyskawicznie zmian, chcą już teraz i szybko, chcą już jeżdzić, widać jak się buntują, a czy to nie świadczy o niedojrzałości?, o braku cierpliwości? - która za kierownicą jest jak najbardziej wskazana.
Na forum Naukajazdy.pl co drugi/trzeci zakładany temat to "kiedy będzie prawko od 16" , przecież można zwariować.Ci ludzie chcą już teraz mieć prawko, szybko chcą zmian, piszą petycje do ugrupowań politycznych, zakładają jakieś "petycje", widać jak się buntują, dochodzi do używania wulgaryzmów, a to świadczy o byciu dalej dzieckiem.Nie jest sztuką nauczyć się jeżdzić, sztuką jest umieć myśleć, przewidywać pewne sytuacje na drodze, a wiek 16 - jeszcze do tego nie dorósł.Posłowie napewno wezmą to pod uwage : "liczba wypadków" i "niedojrzałość".A jeżeli wejdą jakieś zmiany, to ty już dawno będziesz po 20, więc po co się tak buntujesz?

Z założenia projekt jest chory, do takiego wniosku dojdzie każdy normalny człowiek, świadczą zresztą o tym pojawiające się na dole opinie.
Podejrzewam że niedługo pojawi się nowy, gdzie będzie napisane że ...16 bedzie mogl jezdzic w godzinach 7-12 po drogach parkingowych, albo moze jezdzic z osoba ktora ma 25 letnie doswiadczenie, samochodem do 650 kg tylko po drogach gminnych.Będą się pojawiały pewne kombinacje, aby prawko było dla 16-latków.Szkoda że zdecydowana większość to jeszcze dzieci, które nie zdają sobie sprawy że samochód to maszyna to zabijania.Można doskonale przewidzieć reakcje szesnastolatków.Czy rzeczywiście przepis " JAZDA Z KIMS" będzie przestrzegany przez takiego narwanego 16 latka?.Oczywiście że nie, będzie on na tyle dumnym posiadaczem prawa jazdy, że będzie chciał sam, będzie chciał sam jeżdzić i zacznie się podkradanie rodzicom auta, samotne wyprawy, zacznie się szpan, popisywanie się, a w konsekwencji będą gineli ludzie.Dlatego projekt jest z założenia chory.

Zaciekawiła mnie jedna opinia, która pojawiła się pod projektem :

Krzysiek napisał(a):Ja bardzobym chciał aby weszło prawo jazdy kat.b od 16 lat.To rozwiazanie pozwoliłoby na lepsze poznanie i poprawienie stylu jazdy

Tak tak krzyśku oczywiście, wiele by poprawiło ...
Pozdrawiam Serdecznie
Snuj ze Szczecina

Postprzez piotreko15 » piątek 25 czerwca 2004, 20:54

dlatego sa badania, kto sie nadaje na kierowce a kto nie :?
piotreko15

Postprzez Snuj ze Szczecina » piątek 25 czerwca 2004, 21:54

Jeżeli zdarzy się że takie zmiany rzeczywiście wejdą w użyteczność i będą dla was badania psychologiczne, to zdecydowana większość szesnastolatków nie uzyska uprawnień.A psycholog będzie wystawiał "niedojrzałość do kierowania pojazdem".Pojawi się korupcja, pojawi się niezadowolenie tych "odrzuconych", a w konsekwencji wybuchnie masowy bunt szesnastolatków.

Zrozum : większość szesnastolatków to jeszcze dzieci, osoby które nie zdają sobie sprawy z pewnych konsekwencji własnego postępowania, są niedojrzali psychicznie i nie wiedzą że samochód to maszyna która może zabijać ludzi.
Pozdrawiam Serdecznie
Snuj ze Szczecina

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Szkolenie kierowców