Zdezorientowany przed egzaminem

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez szerszon » wtorek 20 lipca 2010, 17:36

damianp napisał(a): Bo najpierw trzeba podnieść auto, a następnie odkręcić śruby.
Wypadałoby chyba najpierw poluzować, bo jak się zapieką to z podniesionego kola mozna zrobic wiatrak , a nie odkrecic śruby.
szerszon

Postprzez sankila » wtorek 20 lipca 2010, 17:40

damianp napisał(a):Bo najpierw trzeba podnieść auto, a następnie odkręcić śruby.

Jeśli ma to być podręcznikowe ściąganie, to na ziemi śruby sie luzuje, następnie samochód podnosi i wtedy da się odkręcić resztę dwoma paluszkami. Co prawda, nie spotkałam się z przypadkiem, żeby koło bez śrub spadło podczas podnoszenia, ale jak BHP to BHP.
sankila

Postprzez disaster » wtorek 20 lipca 2010, 18:29

sankila napisał(a):
damianp napisał(a):Bo najpierw trzeba podnieść auto, a następnie odkręcić śruby.

Jeśli ma to być podręcznikowe ściąganie, to na ziemi śruby sie luzuje, następnie samochód podnosi i wtedy da się odkręcić resztę dwoma paluszkami. Co prawda, nie spotkałam się z przypadkiem, żeby koło bez śrub spadło podczas podnoszenia, ale jak BHP to BHP.

W praktyce często trzeba rypnąć ze dwa razy młotkiem, żeby zdjąć gadzinę.
Ty masz rację, a ja mam karabin.
disaster

Postprzez damianp » wtorek 20 lipca 2010, 19:24

To mogli napisać popuścić, a nie odkręcić. Ale tu już się czepiam.
damianp

Postprzez bac » wtorek 20 lipca 2010, 20:00

To mogli napisać popuścić, a nie odkręcić.

Tak czy inaczej odpowiedź C jest niepoprawna.
bac

Postprzez quweta » czwartek 22 lipca 2010, 09:59

Nie było się czym przejmować. Egzamin teoretyczny zdany za pierwszym razem na zero błędów. Z sali wyszedłem po 3 minutach. Kilka osób oblało. Jeden gostek miał 7 błędów. Trzy błędy to można zrozumieć komuś się noga powinęła, ale 7?? no masakra totalna chyba w ogóle się nie uczył.
Egzamin wyznaczony na sierpień jeszcze miesiąc temu czas oczekiwania był tydzień lub kilka dni teraz tak się ludzi namnożyło że muszę czekać 3 tygodnie prawie.
quweta

Postprzez LQasz » czwartek 22 lipca 2010, 10:48

damianp napisał(a):np. z tą zmianą opon, że najpierw odkręcamy śruby a potem podnosimy. Pracuje w tym fachu i w życiu warszawy, auta nie podnosimy z odkręconymi śrubami.

Jeżeli jesteś mechanikiem powinieneś wiedzieć; śruby luzujemy -> podnosimy auto -> odkręcamy
LQasz

Postprzez disaster » czwartek 22 lipca 2010, 12:02

LQasz napisał(a):
damianp napisał(a):np. z tą zmianą opon, że najpierw odkręcamy śruby a potem podnosimy. Pracuje w tym fachu i w życiu warszawy, auta nie podnosimy z odkręconymi śrubami.

Jeżeli jesteś mechanikiem powinieneś wiedzieć; śruby luzujemy -> podnosimy auto -> odkręcamy

Kluczem pneumatycznym można sobie pozwolić na luksus odkręcania kół na podniesionym aucie. :)
Ty masz rację, a ja mam karabin.
disaster

Postprzez LQasz » czwartek 22 lipca 2010, 13:32

disaster napisał(a):
LQasz napisał(a):

Kluczem pneumatycznym można sobie pozwolić na luksus odkręcania kół na podniesionym aucie. :)

Oczywiście, jezeli masz spręzone powietrze :D a jeżeli dokręcamy już śrubę to tylko kluczem dynamometrycznym :)
LQasz

Postprzez damianp » czwartek 22 lipca 2010, 23:07

no, dokręcamy kluczem, a jak zapieczone, to i kluczem odkręcamy, ok oddaje honor,
damianp

Postprzez bubeck » poniedziałek 02 sierpnia 2010, 07:21

Ja Was wszystkich błagam o pomoc. Mam jutro egzamin. W życiu nie wchodziłem na forum nawet nie wiedziałem, że istnieje strona gdzie ludzie tak żywo dyskutują o egzaminach, szkoleniach itp.
Właśnie z tej strony uświadomiłem sobie, że nie rozumiem co to znaczy zawrócić z użyciem biegu wstecznego.
No nigdy takiego polecenia nie dostałem. Mój instruktor mi mówi zawróć na skrzyżowaniu, rondzie. Zawróć na tej uliczce to wiem, że mam to zrobić na 3, zawróć z wykorzystaniem tego wjazdu, bramy i czasem wjeżdżam tyłem czasem przodem jak mi wygodniej. A jak dostanę polecenie zawrócić z wykorzystaniem biegu wstecznego to ładować mam się w jakąś bramę tyłem czy zawracać na trzy? No bo nie wiem co właściwie oznacza zaweróć z użyciem biegu wstecznego. Ok wrzucam wsteczny, ale co dalej? tak jak pytam na trzy, w bramie czy wszystko jedno?
może pierdoła, ale naprawdę nigdy nie dostalem takiego polecenia tak brzmiącego, a nie chce uwalic sie na czyms co umiem, bo umiem zawracac. TYlko w tym danym momencie nie bede wiedzial co wlasciwie robic.
z góry dzieki za odpowiedź
bubeck

Postprzez ixi25 » poniedziałek 02 sierpnia 2010, 07:54

bubeck napisał(a):że nie rozumiem co to znaczy zawrócić z użyciem biegu wstecznego.

:?: :?: :!: :!: :shock: :shock: :shock:
Że co! Znasz polski?? wiesz co to zawrócenie?? wiesz co to bieg wsteczny??
Czego tu można nie rozumieć??!!
Zmieniasz kierunek ruchu na przeciwny, przy użyciu biegu wstecznego (ten do tyłu) [debilo-łopato-logia: nie rondo, nie nawrotka na wiadukcie, nie hamulec ręczny, czyli zatrzymanie pojazdu, użycie biegu wstecznego i jazda do przodu]
Banalna rzecz.
http://www.youtube.com/watch?v=aYSixusn ... r_embedded

http://etransport.pl/film840.html

Doświadczenie z egzaminem - 5podejść.
Doświadczenie za kierownicą - ponad 500000 km oraz 17 krajów EU.
ixi25

Postprzez bubeck » poniedziałek 02 sierpnia 2010, 08:13

Po co się tak bulwersujesz??? to, że Ty masz prawo jazdy nie znaczy, że wszyscy pozjadali tak jak Ty wszystkie rozumy tego świata.
Ale i tak nie jasno odpowiedziałeś. Wrzucam wsteczny i jadę do przodu??

Niech mi ktoś inny odpowie proszę, bo ixi25 nie wyraził się jasno.
a tak w ogóle wycytowałeś sobie jeden fragment mojej wypowiedzi "nie wiem co to znaczy zawracać z użyciem biegu wstecznego"
a przeczytałeś cały post?? wiem co znaczy wrzucić wsteczny, ale pytałem czy mam wtedy zawracać na 3 czy z bramą. Tak trudno logicznie odpowiedzieć?
bubeck

Postprzez piotrekbdg » poniedziałek 02 sierpnia 2010, 09:22

Jak egzaminator powie tylko żeby zawrócić z wykorzystaniem wstecznego i nie wskaże żadnej bramy to zawracasz po rostu na drodze. Kiedyś na forum była dyskusja czy to musi być na 3 koniecznie, a nie np na 5. Z tego co pamiętam forumowicze doszli do wniosku, że na kat B nie ma przymusu że koniecznie na 3 trzeba i koniec. Z resztą niech ktoś zorientowany w szkoleniu się wypoiwe na ten temat.
piotrekbdg

Postprzez bubeck » poniedziałek 02 sierpnia 2010, 09:33

Właśnie tak sądziłem, że to będzie chodziło o to na 3. Wiem, że to nie musi być na trzy, ale potocznie tak się to nazywa. Ja czasem zrobię na trzy czasem na 4 i na 6. Zależy jaka szerokość ulicy. No, ale dzięki, że mnie utwierdziłeś w tym, że to o to egzaminatorowi będzie chodziło. Bo jak będzie z bramą to pewnie powie. Dziękuję pięknie.
bubeck

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Szkolenie kierowców