skarga na instruktora

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Re: re

Postprzez Khay » piątek 03 kwietnia 2009, 09:22

cman napisał(a):Nic zatem nie zabrania wykonania tych samych zadań egzaminacyjnych wiele razy. Zresztą, jednym z zadań egzaminacyjnych jest między innymi: "Przejazd przez przejścia dla pieszych" - i naturalnie to zadanie jest, a wręcz musi być wykonywane kilkanaście albo kilkadziesiąt razy. A jest to takie samo zadanie egzaminacyjne, jak np. parkowanie.

Trudno się z tym zgodzić. W końcu piszący prawo umieścili w punkcie dot. parkowań łącznik "lub". Prospopadłe lub skośne lub równoległe.

Jakby było tak jak mówisz, to zwyczajnie wymieniono by wszystkie opcje, bez żadnych łączników. Oczywiście znów nie jest to na tyle precyzyjne, by wykluczyć interpretację taką jak Twoja, ale logiczniejsza wydaje mi się wersja megaminda.

Pozdrawiam
Khay
Khay

Postprzez cman » piątek 03 kwietnia 2009, 10:00

Khay napisał(a):Jakby było tak jak mówisz, to zwyczajnie wymieniono by wszystkie opcje, bez żadnych łączników.

Gdyby nie było łączników, to oznaczałoby, że aby zaliczyć zadanie egzaminacyjne, trzeba byłoby wykonać wszystkie parkowania - a tak, wystarczy jedno. Nie zmienia to jednak nadal faktu, że zadanie egzaminacyjne może być wykonane wielokrotnie, raz można wybrać ...lub prostopadłe, drugim razem ...lub równoległe, trzecim razem ...lub skośne itd.
cman

Postprzez miciu10 » piątek 03 kwietnia 2009, 10:31

cman napisał(a):
miciu10 napisał(a):I które będą oceniane?

Wszystkie.

Rozporządzenie napisał(a):§ 12. 1. Osoba egzaminowana uzyskuje:
1) pozytywny wynik egzaminu praktycznego, jeżeli poprawnie wykonała zadania, o których mowa w § 9;

Poprawnie wykonała zadania - niezależnie od liczby każdego z nich.

Rozporządzenie napisał(a):2) negatywny wynik egzaminu praktycznego, jeżeli:
a) dwukrotnie nieprawidłowo wykonała to samo zadanie egzaminacyjne - z zastrzeżeniem pkt 3

Czyli na przykład, miała wykonać pięć parkowań, dwa wykonała nieprawidłowo - wynik negatywny.

Nic zatem nie zabrania wykonania tych samych zadań egzaminacyjnych wiele razy. Zresztą, jednym z zadań egzaminacyjnych jest między innymi: "Przejazd przez przejścia dla pieszych" - i naturalnie to zadanie jest, a wręcz musi być wykonywane kilkanaście albo kilkadziesiąt razy. A jest to takie samo zadanie egzaminacyjne, jak np. parkowanie.

To jaki będzie wynik egzaminu jeśli osoba egzaminowana każde zadanie wykona trzy razy - raz poprawnie, a dwa razy nieprawidłowo?
Warunek z pierwszego punktu jest spełniony ale i z drugiego również.
miciu10

Postprzez cman » piątek 03 kwietnia 2009, 11:11

Wynik będzie negatywny. Warunek z pierwszego punktu nie będzie spełniony, bo mówi on o poprawnym wykonaniu zadań (wszystkich), a tutaj 66% zadań jest wykonanych niepoprawnie. Tym niemniej ten punkt nie jest prawidłowo sformułowany.
cman

Postprzez bruno666 » piątek 03 kwietnia 2009, 11:24

cman dobrze pisze. Nie mieszajcie. Łącznik lub został użyty aby zezwolić na wybór typu parkowania.
Może być jedno prostopadłe przodem, może być 7 x prostopadłe przodem, może być każdego rodzaju po jednym razie itd.
...
bruno666

Postprzez miciu10 » piątek 03 kwietnia 2009, 11:33

cman napisał(a):Wynik będzie negatywny. Warunek z pierwszego punktu nie będzie spełniony, bo mówi on o poprawnym wykonaniu zadań (wszystkich)

Wszystkich zadań z tabeli - osoba każde zadanie wykonała raz poprawnie czyli wszystkie zadania wykonała poprawnie (ale też niepoprawnie).
Zresztą sam pisałeś wcześniej:
Poprawnie wykonała zadania - niezależnie od liczby każdego z nich.

tutaj 66% zadań jest wykonanych niepoprawnie

Idąc tym tropem dojdziemy do sytuacji, w której osoba nie spełni tego warunku jeśli tylko jedno zadanie wykona nieprawidłowo no bo wyjdzie wtedy że poprawnie nie wykonała wszystkich zadań, a tylko 99,99%. (Punkt 2 nie mówi kiedy zadanie jest wykonane nieprawidłowo, a o tym kiedy wynik egzaminu jest negatywny)
I tu widać, że rzeczywiście osoba formułująca to prawo nie do końca zdawała sobie sprawę z tego co pisze, a to daje pole do nadużyć egzaminatorom, którzy mogą do tego momentu kazać wykonywać pewne zadanie, aż będzie ono wykonane nieprawidłowo dwa razy.
miciu10

Postprzez cman » piątek 03 kwietnia 2009, 12:05

miciu10 napisał(a):Idąc tym tropem dojdziemy do sytuacji, w której osoba nie spełni tego warunku jeśli tylko jedno zadanie wykona nieprawidłowo no bo wyjdzie wtedy że poprawnie nie wykonała wszystkich zadań, a tylko 99,99%. (Punkt 2 nie mówi kiedy zadanie jest wykonane nieprawidłowo, a o tym kiedy wynik egzaminu jest negatywny)

No i dlatego właśnie napisałem, że punkt 1 nie jest zbyt dobrze sformułowany.
cman

Postprzez miciu10 » piątek 03 kwietnia 2009, 12:47

cman napisał(a):No i dlatego właśnie napisałem, że punkt 1 nie jest zbyt dobrze sformułowany.

Punkt drugi również, bo daje możliwość egzaminatorom do wymuszania nieprawidłowego wykonania zadania.
Być może gdyby dodać np. sformułowanie, że jeśli dane zadanie jest wykonywane więcej niż 10 razy, to wynik egzaminu jest negatywny jeśli błąd został wykonany więcej niż w 15% prób. (pamiętajmy, że to są błędy nie zagrażające bezpieczeństwu jazdy i jak coś nie wyjdzie 1 na 6 to chyba nie jest powód, żeby takiego kogoś nie dopuszczać do ruchu)
miciu10

Postprzez Khay » piątek 03 kwietnia 2009, 15:16

A ja nadal mam wątpliwości. I myślę, że właśnie dlatego w obecnym projekcie rozporządzenia napisano wprost: jeden z następujących manewrów parkowania: i tu wszystkie 3 dotychczasowe manewry. By takich wątpliwości nie było. ;) Z resztą w uzasadnieniu projektu nawet napisano:

Projekt rozporządzenia napisał(a):W załaczniku nr 5 w tabeli nr 7 uporzadkowano zasady wykonywania zadania nr 6. Dotychczasowy sposób zapisu powodował niescisłosc w interpretacji przepisu. To samo dotyczy zasad wykonywania zadania nr 9 okreslonego w tej tabeli.

Całość tu

A moje dziwienie bierze się stąd, że o ile mi wiadomo w WORD Warszawa egzaminator wybiera właśnie jeden i daje dwie szanse, jeśli przy pierwszej próbie komuś powinie się noga. Nie zetknąłem się raczej (osobiście, ani w relacjach innych kursantów/ potwarzanych przez instruktorów) z sytuacją, by egzaminator dobierał sobie dowolne manewry. Oczywiście żadna to wyrocznia...

Pozdrawiam
Khay
Khay

Postprzez cman » piątek 03 kwietnia 2009, 15:51

Khay napisał(a):A moje dziwienie bierze się stąd, że o ile mi wiadomo w WORD Warszawa egzaminator wybiera właśnie jeden i daje dwie szanse, jeśli przy pierwszej próbie komuś powinie się noga.

Generalnie tak jest, chyba wszędzie zresztą, ale... nie zmienia to faktu, że może się zdarzyć inaczej i będzie to zgodne z obowiązującymi przepisami.

Co do projektu, to nawet gdyby miał on zacząć obowiązywać, nadal nic by się w tej kwestii nie zmieniło. Niejasne wg nich było może to, że parkowanie prostopadłe i skośne było w jednej literze, a równoległe w innej, więc stwierdzili, że dla jasności napiszą to inaczej. Nie zmienia to jednak nadal faktu, że to zadanie egzaminacyjne jako całość, teoretycznie może być wykonywane dowolną ilość razy.

Ale z reguły nie jest, bo dochodziłoby do tego, o czym pisał miciu10.
cman

Postprzez megamind » piątek 03 kwietnia 2009, 15:52

cman napisał(a):
megamind napisał(a):Nie mieszaj. Na egzaminie wykonuje się jedno parkowanie. Instrukcja wyraźnie wskazuje: prostopadłe przodem lub skośne przodem lub równoległe tyłem.

Wykonuje się tyle parkowań, ile sobie egzaminator zażyczy.

Może i tak, ale wymagane jest jedno. W praktyce też zazwyczaj jest jedno. Jeśli egzaminator zażyczy sobie więcej to chyba tylko po to by w końcu udowodnić delikwentowi, ze nie umie.
megamind

Postprzez wersowa » piątek 03 kwietnia 2009, 19:13

mi instruktor (ten drugi :) ) powiedział, że wg nowych przepisów będę miała albo parkowanie prostopadłe albo równoległe (skosnego sie nie praktykuje :))
wersowa

Postprzez martysiatko » sobota 04 kwietnia 2009, 19:55

wersowa napisał(a):mi instruktor (ten drugi :) ) powiedział, że wg nowych przepisów będę miała albo parkowanie prostopadłe albo równoległe (skosnego sie nie praktykuje :))

a tu się możesz zdziwić.... mi instruktor też tak mówił, ale egzaminator chyba niedosłyszał bo miałam to na egzaminie.... ale z drugiej strony skośne nie jest żadną filozofią wielką, robisz tak jak prostopadłe przodem tylko nie prostujesz auta :)
martysiatko

Postprzez pandolina » piątek 30 lipca 2010, 10:11

A ja mam takie pytanie:
Czy i jak można złożyć skargę na egzaminatora
okoliczności:
Egzamin zdany ale:
Egzaminator łamał zasady szacunku dla drugiego człowieka czyli gburowatość itp(to akurat się często ponoć zdarza)
W trakcie egzaminu łapał za rękę osobę egzaminowaną??!!
Czy normalne jest polecenie włączenia 6 (słownie szóstego) biegu w czasie jazdy ok 40 km/h i 20 km/h (rozumiem, że Toyota Yaris ma elastyczny silnik ale...)
Generalnie egzamin do przodu i sam wynik nie podlega kwestii (nie było raczej błędów, które mogłyby być zakwalifikowane na niezdanie). Skarga ma dotyczyć tylko zachowań egzaminatora.
Pytanie: czym taka skarga skutkuje i czy w ogóle jest rozpatrywana?

Nie lubię chamstwa i nie pozwolę traktować się jak śmieć zwłaszcza przez urzędnika, który ma konkretne obowiązki.
pandolina

Postprzez piotrekbdg » czwartek 05 sierpnia 2010, 22:48

Odwołaj się od wyniku egzaminu.
piotrekbdg

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Szkolenie kierowców