zmiana samochodów egz

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Re: zmiana samochodów egz

Postprzez Borys68 » piątek 12 listopada 2010, 09:01

Ahoj!
cman napisał(a):C.

Wysunę tezę, iż różnica pomiędzy egzaminami na B a na C jest znacząca ... tak że nie sa porównywalne.
Z jednej strony kierowca - zaczynający najczęsciej naukę od zera - ma wyjeżdżone 30+h na jednym samochodzie.
Z drugiej zaś - zdający ma przejechane ileś tam (naście tysięcy?) kilometrów, najprawdopodobniej ma doświadczenie z kilkoma (kilkunastoma?) róznymi samochodami.
Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez cman » piątek 12 listopada 2010, 09:18

Niemniej jednak teoretycznie z ciężarówkami nie ma doświadczeń, a różnice pomiędzy osobówkami, a ciężarówkami pewne są. Choćby ta skrzynia biegów, jakimi bym nie jeździł osobówkami, to z taką skrzynią bym się nie spotkał.
cman

Postprzez Borys68 » piątek 12 listopada 2010, 11:14

Ahoj!
Upieram się przy swoim zdaniu :)
Po kilkunastu latach korzystania z peceta, po kilku wersjach windy (oraz DOS-a) przypuszczam, że potrafiłbym jako-tako korzystać z mekintosza.
Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez alice_b » piątek 12 listopada 2010, 12:39

piotrekbdg napisał(a):
No i właśnie dlatego chciałabym wiedzieć na jakim samochodze będe zdawać żeby ewentualnie pojeździć i się zapoznać a oglądanie obrazków w necie mnie nie przekonuje.

Nie rozumiesz słowa pisanego? A jak masz np instrukcję obsługi jakiegoś urządzenia to jesteś ją w stanie ogarnąć czy musi Ci ktoś zademonstrować jak np działa czajnik czy kalkulator bo sama sobie z suchym tekstem i obrazkami nie poradzisz?

Rozumiem słowo pisane ale wolę jednak własnymi oczami zobaczyć i sprawdzić jak co działa w samochodzie. Być może wyniosłam to z pracy ( laborantka -gdzie przy określonym badaniu mam instrukcję przed oczami i robię według niej) i tak już mam.
Zdałam egzamin 14 kwietnia 2011 roku !
alice_b

Postprzez drowN » sobota 13 listopada 2010, 16:03

Według mnie Yaris jest bardzo intuicyjny w obsłudze. Przed rozpoczęciem kursu jeździłem trochę innymi samochodami (od malucha po dostawczego Mercedesa ;) ) i kiedy pierwszy raz wsiadłem do Yarisa, to w zasadzie instruktor nie musiał mi nic tłumaczyć jeżeli chodzi o obsługę. Na egzaminie zawsze możesz poprosić egzaminatora o zapoznanie się z samochodem, wszystko masz opisane, symbole są w większości łatwo rozpoznawalne. Do tego dochodzi dobra widoczność, duży zakres ustawień fotela, lusterek. No i wiadomo - dostaniesz zupełnie nowe auto, jeszcze pachnące świeżością, więc nie będziesz mieć problemów z "wytyranym" sprzęgłem czy źle wchodzącymi biegami jak to zdarza się w nieco dłużej użytkowanych L-kach.
A3 1.6i 101 KM
Civic 6gen 1.4iS 90 KM + podtlenek LPG
drowN

Postprzez Barabasz » sobota 13 listopada 2010, 19:45

nie ma co sie dziwic, jak sie robi PJ w OSK co sie reklamuje ...... jazdy tylko na aucie egzaminacyjnym (tu mamy GP) wszystkie jazdy po "trasach egzaminacyjnych w takim a nie innym miescie (tu mamy Bytom)..........

to potem jak przeprowadzic takiego kandydata na kierowce w inny kraniec polski to bez szans na zdanie.

Szwagrowi auto taka adeptka zalatwila ostatnio. egzamin w Katowicach zdany.
pierwszy dzien odebrane PJ i pierwsza samodzielna jazda, pierwszy znak A7 na nie wyuczonej na pamiec drodze i wjazd w bok auta. a wyjezdrzala spod domu .......
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą predkością..."
Vittorio de Sica
Barabasz

Postprzez s3uton » sobota 13 listopada 2010, 20:38

...jestem jak ślimak pędzący w nieznane...
"Ja chciałabym umrzeć jak mój dziadek, we śnie, a nie w panice jak jego pasażerowie"
s3uton

Postprzez mirror1 » niedziela 14 listopada 2010, 13:55

Moim zdaniem eLki w Polsce powinny być większymi samochodami niż są teraz , bo nie ukrywajmy w każdym wordzie w Polsce egzamin zdaje się na małym samochodzie-np. w Poznaniu na Renault Clio, a w Białymstoku na Nissanie Micra-a to są małe samochody. Jak człowiek nauczyłby się jeździć większym samochodem to potem nie miałby problemów z innym samochodem-tym bardziej z małym, gdyż kategoria B prawa jazdy pozwala na jazdę każdym samochodem do masy3,5t a nie tylko samochodem, którym uczyliśmy się jeździć.
28.04.2010/14.00-14.34-egzamin zdany bezbłędnie
od 12.05.2010-kierowca
mirror1

Postprzez piotrekbdg » niedziela 14 listopada 2010, 14:02

A jaka jest różnica w jeździe między mniejszym samochodem a tym nieco większym? No na pewno jest różnica w cenie, ale czy dostrzegasz jakieś inne równie znaczące?
piotrekbdg

Postprzez Margo » niedziela 14 listopada 2010, 14:34

Myślę,że tu chodzi głównie o wyczucie auta tzn. jego gabarytów.
15.09.2009r. zdany egzamin na kategorię B
WORD ŁÓDŹ
Margo

Postprzez Razor1990 » niedziela 14 listopada 2010, 14:47

Margo napisał(a):Myślę,że tu chodzi głównie o wyczucie auta tzn. jego gabarytów.

+ różnice w nadwoziu. Przesiadka z małego trzydrzwiowego hatcha na sedana kosztowała mnie troszkę strachu przy podjazdach tyłem w trakcie parkowania :D
Razor1990

Postprzez piotrekbdg » niedziela 14 listopada 2010, 16:34

Myślę,że tu chodzi głównie o wyczucie auta tzn. jego gabarytów.

To są raczej niuanse. Wiadomo, że sedan segment premium będzie obszerniejszy niż mały hatchback a z kolei kombi jeszce większe jeśli chodzi przynajmniej o długość. Więc jaki z tego morał? Robić 3 egzaminy na prawo jazdy, każdy na innym modelu nadwoziowym? Robić tylko na jednym? To wtedy jakim? SUV też jest w obrębie kategorii B i gabarytowo będzie większy nie tylko od Yarisa ale i od przeciętnego sedana również.
piotrekbdg

Postprzez Razor1990 » niedziela 14 listopada 2010, 16:36

SUV/kombi faktycznie jest dłuższy niż sedan - ale szybę tylną masz prawie na wysokości zderzaka :)
Razor1990

Postprzez mirror1 » niedziela 14 listopada 2010, 16:39

piotrekbdg napisał(a):A jaka jest różnica w jeździe między mniejszym samochodem a tym nieco większym? No na pewno jest różnica w cenie, ale czy dostrzegasz jakieś inne równie znaczące?

Tak jak ktoś tu wyżej napisał największym problemem po przesiadce z małego samochodu do dużego jest wyczucie jego gabarytów i dlatego niektórzy boją się wsiąść do większego samochodu(sama znam taką osobę od 7lat jeździ małymi samochodami w większości to fiat punto i renault clio a do większego nie wsiądzie!)choć to jest kwestia przyzwyczajenia. Niewielkie rozmiary auta ułatwiają parkowanie i manewrowanie w zatłoczonym mieście, a dużym trzeba już się trochę nasilić, gdyż nim nie zaparkuje się wszędzie, gdyż zwyczajnie może się nie zmieścić. A z innych aspektów mały samochód najczęściej mały silnik i słaba moc, ale plusem jest małe spalanie, duży samochód=duży silnik, większa moc, więc dynamiczna jazda, ale minusem jest najczęściej duże spalanie. Mały samochód bardzo często ma mały bagażnik, duży samochód=duży bagażnik, więc na większe zakupy może być :wink: .Jak dla mnie w większym samochodzie jest większy komfort jazdy niż w małym.Co do kwestii bezpieczeństwa wydaje mi się, że większy samochód jest bezpieczniejszy niż mały, gdyż w razie wypadku zwiększa nasze szanse wyjścia z wypadku bez większych obrażeń( w porównaniu do tico czy matiza) no i tak jak napisałeś cena. Pewnie można by było jeszcze wymieniać jakieś różnice, ale na razie nic mi nie przychodzi do głowy. Jeżeli coś niepoprawnie napisałam proszę mnie poprawić :)
28.04.2010/14.00-14.34-egzamin zdany bezbłędnie
od 12.05.2010-kierowca
mirror1

Postprzez piotrekbdg » niedziela 14 listopada 2010, 16:52

Niewielkie rozmiary auta ułatwiają parkowanie i manewrowanie w zatłoczonym mieście, a dużym trzeba już się trochę nasilić, gdyż nim nie zaparkuje się wszędzie, gdyż zwyczajnie może się nie zmieścić

Ale nadal twierdzę, że różnice w obrębie jednej kategorii są pomijalnie małe, samochodem osobym jeździ się tak samo po mieście bez względu czy to sedan, hatchback czy coupe. Z parkowaniem mniejszy wymiar faktycznie ułatwia sprawę, pozwala czasem gdzieś się wcisnąć, no ale jak jadę więszkym i mam wątpliwości czy się zmieszczę to odpuszczam i wskakuję tam gdzie jestem pewien, że spokojnie dam radę.

A z innych aspektów mały samochód najczęściej mały silnik i słaba moc, ale plusem jest małe spalanie, duży samochód=duży silnik, większa moc, więc dynamiczna jazda, ale minusem jest najczęściej duże spalanie.

Trochę zbyt ogólnikowo i stereotypowo. Nie ma małych samochodów z mocnymi turbodoładowanymi silnikami? :wink: Jak się weźmie pod uwagę spalania niektórych diesli 1,9 albo 2,0 oferowanych przez niektórych producentów to można zauważyć, że takie BMW 320 D potrafi zachować balans pomiędzy dynamiką a paliwożernością na odpowiednim poziomie, więc cięzko wysuwać tak jednoznaczne wnioski. Przy takich ocenach trzeba wziąc pod uwagę przede wszystkim typ jednostki, potem pojemność, moc, obecność turbo i kolejne parametry.

Pewnie można by było jeszcze wymieniać jakieś różnice,

Ale czy te różnice są na tyle znaczące by wprowadzać dodatkowy tabor samochodowy do polskich wordów?
piotrekbdg

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Szkolenie kierowców