co o tym sądzicie ?

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Re: co o tym sądzicie ?

Postprzez lith » czwartek 12 czerwca 2014, 15:28

No nie wiem. Dla mnie prędzej pójściem na łatwiznę jest trzymanie kursanta na placu. Ucząc cofania gdzieś na mieście instruktor musi mieć oczy dookoła głowy, czy kursant niczego nie skasuje, a tutaj sobie jeździ w tą i z powrotem po pustym placu, a instruktor przez większość czasu może sobie równie dobrze w rogu szluga palić i obserwować jak kursant 'wyczuwa'.

Oczywiście są zwolennicy nauki 'na sucho', na fantomach, czy symulatorach. Taka nauka na niby ma na pewno 2 zalety:
-nie zrobisz nikomu kuku (ale to raczej zaleta dla tego co Cię pilnuje)
-można odwzorować sytuacje, z którymi się na co dzień ciężko spotkać (ale akurat jazda po łuku mi się czymś takim nie wydaje)
lith

Postprzez tomcioel1 » czwartek 12 czerwca 2014, 16:02

lith napisał(a):No nie wiem. Dla mnie prędzej pójściem na łatwiznę jest trzymanie kursanta na placu. Ucząc cofania gdzieś na mieście instruktor musi mieć oczy dookoła głowy, czy kursant niczego nie skasuje, a tutaj sobie jeździ w tą i z powrotem po pustym placu, a instruktor przez większość czasu może sobie równie dobrze w rogu szluga palić i obserwować jak kursant 'wyczuwa'.

Oczywiście są zwolennicy nauki 'na sucho', na fantomach, czy symulatorach. Taka nauka na niby ma na pewno 2 zalety:
-nie zrobisz nikomu kuku (ale to raczej zaleta dla tego co Cię pilnuje)
-można odwzorować sytuacje, z którymi się na co dzień ciężko spotkać (ale akurat jazda po łuku mi się czymś takim nie wydaje)

szkoda zachodu , nie przekonasz , to tak jakbyś chciał mohery namówic do czytania Wyborczej , klapki na oczy i "jedyna słuszna prawda"...
a wychylisz sie jeszcze trochę to dostaniesz wiązankę ...
tomcioel1

Postprzez Anett » czwartek 12 czerwca 2014, 20:11

No dobra skoro uważacie że lepiej na małpę robić to prosze o jakieś solidne argumenty.
Póki co opieracie się na krótszym czasu na naukę.
Ale tak nie jest
Anett

Postprzez Oisin » czwartek 12 czerwca 2014, 23:18

Anett napisał(a):No dobra skoro uważacie że lepiej na małpę robić to prosze o jakieś solidne argumenty.
Póki co opieracie się na krótszym czasu na naukę.
Ale tak nie jest

Przecież waszej dyskusji nie da się jednoznacznie rozstrzygnąć bo kursant kursantowi nierówny. Jeden uczy sposobami, drugi na czuja i tyle. Kowalski może załapać po 5 minutach a Malinowska po 10 godzinach i jak tu oceniać instruktora. Ze swojej strony dodam tylko że wolałem manewry na mieście i parkingach niż na placu manewrowym. Parę godzin jeżdżenia po betonowym pustkowiu zabija całą radość z prowadzenia samochodu. Po za tym słupki czy pachołki kompletnie nie oddają realiów.
Oisin

Postprzez furby » czwartek 12 czerwca 2014, 23:19

@lith: na miescie masz prawdziwe sytuacje. Mozesz nauczyc np.: cofania na lusterkach i patrzac przez prawe ramie, ze delikwent ma wjechac w to konkretne waskie miejsce (na placu masz stala szerokosc).
furby

Postprzez Anett » czwartek 12 czerwca 2014, 23:22

Dochodzi do tego kwestia panowania nad pojazdem. Na łuku możesz ćwiczyć technikę ruszania też i jak zgaśnie na kursie to nic a co jak cofasz na parkingu i wyjedziesz już troche i zgaśnie?

Hmm ciekawe gdzie takie osoby kręcą wyjeżdżając z parkingu Oo Przecież tyczek tam nie ma...
Anett

Postprzez Nata » czwartek 12 czerwca 2014, 23:44

Anett napisał(a):(...) a co jak cofasz na parkingu i wyjedziesz już troche i zgaśnie?

Załamuję się i dzwonię po pomoc drogową?

Anett napisał(a):Hmm ciekawe gdzie takie osoby kręcą wyjeżdżając z parkingu Oo Przecież tyczek tam nie ma...

Też byłam uczona łuku "na obrót" i nie mam problemu z wyjeżdżaniem z parkingu. Ani z wjeżdżaniem. I to nie tylko w prawo :mrgreen:
Kurs kat. B - OSK Ekspert (instruktor Filip): 28.07.2012 - 12.10.2012
Egzamin - WORD Poznań: 14.11.2012 - zdany za pierwszym razem
Nata

Postprzez lith » piątek 13 czerwca 2014, 00:15

Tak, ćwiczeniem ruszania na placu mnie prawie przekonałaś. Podstawa to wykorzystać czas na kursie efektywnie :lol: :lol: :lol:
Btw. jak już przeniesiesz się z placu na parking to zobaczysz jak sobie radzić bez tyczek ;)
lith

Postprzez Anett » piątek 13 czerwca 2014, 06:55

Kto mówił że na placu się ćwiczy parkowanie??

nie mam tym problemu w mieście...

PS. Do zrobienia łuku nie potrzebne mi tyczki... Równie dobrze może ich nie być
Anett

Postprzez lith » piątek 13 czerwca 2014, 08:38

A linie potrzebe, czy masz tak łuk 'wyczuty', że z zamkniętymi oczami możesz robić? :mrgreen:
lith

Postprzez tomcioel1 » piątek 13 czerwca 2014, 09:35

Anett napisał(a):Kto mówił że na placu się ćwiczy parkowanie??

nie mam tym problemu w mieście...

PS. Do zrobienia łuku nie potrzebne mi tyczki... Równie dobrze może ich nie być

powinnas dostać dyplom oprawiony w złote ramy "Dla najlepszego łukownika beztyczkarza" - ja bym to sobie później w salonie na głównym miejscu powiesił ...
No i pasowało by teraz zmienić miejsce zamieszkania na takie do którego dojazd przypomina wordowski łuk - cobyś miała gdzie stale ćwiczyć i z wprawy nie wyjść ..

ja bym sobie tez na aucie napisał - jestem super kierowca - nie miernota - umiem robić łuk na czuja !!!!!!
tomcioel1

Postprzez furby » piątek 13 czerwca 2014, 16:39

@tomcio: czy potrzebujesz tyczki majac namalowane linie?
furby

Postprzez lith » piątek 13 czerwca 2014, 17:05

Najlepiej to bez tyczek i bez linii, to dopiero łuk, o :mrgreen: Z liniami to każdy potrafi :P
lith

Postprzez Anett » piątek 13 czerwca 2014, 20:32

Dziś przed jazdami poszłam oglądać egzaminy w WORD.
3/4 osoby nie zdały na łuku robiąc łuk na małpę...

Heh statystyki podnoszą niezdawalności na placu... A główną przyczyną jest robienie jego w ten że sposób
Anett

Postprzez Nata » piątek 13 czerwca 2014, 22:15

Anett napisał(a):Dziś przed jazdami poszłam oglądać egzaminy w WORD.
3/4 osoby nie zdały na łuku robiąc łuk na małpę...

Oj tam, oj tam. Zdadzą za drugim razem. Albo za ósmym :mrgreen:

Anett napisał(a):Heh statystyki podnoszą niezdawalności na placu... A główną przyczyną jest robienie jego w ten że sposób

Przecież sama pisałaś, że robienie na małpę "zawsze wychodzi" i to "perfekto" :mrgreen:

viewtopic.php?f=2&t=31601&p=300910#p300910
Anett napisał(a):Ja cofając po łuku na Yaris'ce 2 pachołek - obrót kierownicy pełen. Potem gdy w lusterku widze że jest równolegle do linii to odkręcam. Ew poprawiam coś po drodze sprawdzając co jakiś czas w lusterku czy nie "odjeżdżam" zbytnio.
Na takiej starszej z cyfrowym licznikiem gdy 2 pachołek jest w połowie szyby robie pełen obrót, a reszte tak samo.

Zawsze to wychodzi

viewtopic.php?f=2&t=31445&p=298840#p298840
Anett napisał(a):Dokupiłam jazdy w innej szkole, pokazali mi metodę którą większość z Was opisuje i wychodzi mi plac perfekto. :)
Kurs kat. B - OSK Ekspert (instruktor Filip): 28.07.2012 - 12.10.2012
Egzamin - WORD Poznań: 14.11.2012 - zdany za pierwszym razem
Nata

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Szkolenie kierowców