prosba o wytlumaczenie pytania pliss

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

prosba o wytlumaczenie pytania pliss

Postprzez bartosz18 » czwartek 25 września 2008, 19:26

ObrazekObrazek
wytlumaczy mi ktos dlaczego
bartosz18

Postprzez Małgonia » czwartek 25 września 2008, 19:35

jak to dlaczego?
poza obszarem zabudowanym - 90km\h
zaznaczyłeś 100km\h - ta odpowiedź byłaby prawidłowa, gdyby tam był jeszcze pas zieleni rozdzielający jezdnie,a jego tam nie ma.
WORD Szczecin
03.09.2008 - za 1 razem! :lol::lol:
15.09.2008 - prawko odebrane! :lol::lol:
Małgonia

Postprzez moniaska » czwartek 25 września 2008, 19:37

Zobacz sobie na tą stronkę, przerób tą tebelkę i wszystko będzie jasne :wink:
http://www.grupa33.jgora.pl/Article264.phtml
26 wrzesień 2008 zdane za pierwszym razem :wink:
moniaska

Postprzez ella » czwartek 25 września 2008, 19:50

Czytając Twoje pytania to coś cię kiepsko na tym kursie wyszkolili w teorii. Od czerwca to już powinieneś mieć to opanowane.
dostaliście jakies moze podręczniki kierowcy czy cos ja nic nie dostałem, anie kodeksu, ani podręcznika ani plyty cd, zastanawiam sie czy warto kupic czy sie uczyc z netu tz rozwiązywac testy
są 2 strony medalu za kurs zaplacilem tylko 900zl
ella
Moderator

Postprzez jessroncen » czwartek 25 września 2008, 19:52

wystarczy zapamiętać ten obrazek:
Obrazek

Z powyższego wynika że dozwolona prędkość dla tego pojazdu (chyba Żuk) wynosi 90 km/h ponieważ:
masa całkowitej pojazdu nie przekracza 3,5 tony
samochód porusza się poza obszarem zabudowanym (o czym świadczy zielona tablica z nazwą miejscowości) na drodze jednojezdniowej. Biała tablica z nazwą miejscowości to teren zabudowany

Szkoda że strona e-kierowca.pl jest teraz płatna, bo tam pod każdym testem jest napisany odnośnik do konkretnego przepisu, artykułu, paragrafu i ucząc się testów można zprawdzić w kodeksie dlaczego tak jest i z czego to wynika, ja się właśnie tak uczyłem, dlatego nigdy nie miałem problemów z teorią, czasami nawet gadam jak policjant z drogówki
jessroncen

Postprzez bartosz18 » piątek 26 września 2008, 13:30

ok ale widze ze tam jedzie auto w terenie niezaboduwanym po drodze gdzie są 2 pasy ruchu w kazdą strone wiec dlatego myslalem ze jest 100km/h bo tam niema jednago pasa i drugiego z przeciwka tylko aż 4 pasy (2 i 2 z przeciwka) wiec nie wiem dlaczego 90 a nie 100km/h
bartosz18

Postprzez Goska_1 » piątek 26 września 2008, 16:48

bartosz18 napisał(a):ok ale widze ze tam jedzie auto w terenie niezaboduwanym po drodze gdzie są 2 pasy ruchu w kazdą strone wiec dlatego myslalem ze jest 100km/h bo tam niema jednago pasa i drugiego z przeciwka tylko aż 4 pasy (2 i 2 z przeciwka) wiec nie wiem dlaczego 90 a nie 100km/h

bo nie ma miedzy tymi pasami, do ruchu w przeciwnych kierunkach naprzykład pasa zieleni... czy czegoś co je rozdziela, gdyby te pasy były tak rozdzielone mozna 100, bo była by to droga dwujezdniowa, (droga dwujezdniowa - droga o dwóch lub większej liczbie pasów ruchu, której jezdnie rozdzielono np.pasem zieleni.)

i tak na wyrost, to podobnie masz z droga expresowa, na normalnej drodze expresowej oznaczonej znakiem tym:
Obrazek
masz 100, a na expresowej dwujezdniowej 110
stara miłość nie rdzewieje, bo jest w ocynku...

Obrazek
Goska_1

Postprzez bartosz18 » piątek 26 września 2008, 17:08

1. no wlasnie myslalem ze jak są 2 pasy w obie strony to jest droda 2 pasmowa mimo braku pasu zieleni, to ten pas musi być?

2.
droga zatrzymania pojazdu od prędkości x na nawierzchni typu y.

tam straszne długie drogi chamowania sa np z 50km/h chyba 30-40m a w rzeczywistości auto zatrzymuje sie chyba po 8-12m a z prędkości 100km/h po ok 35-40m a nie po 80-100m
bartosz18

Postprzez Goska_1 » piątek 26 września 2008, 18:29

bartosz18 napisał(a):1. no wlasnie myslalem ze jak są 2 pasy w obie strony to jest droda 2 pasmowa mimo braku pasu zieleni, to ten pas musi być?

zobacz - to są drogi dwujezdniowe

Obrazek

Obrazek
najczesciej jest trawa, a nieraz jest taki betonowy jakby chodnik miedzy nimi na podwyzszeniu (jak sie to fachowo nazywa nie wiem, moze ktos na forum powie) albo barierki, słupki jakieś czy murek - w kazdym razie te pasy sa odzielone i taka droge bez problemu mozna odróznic od jednojezdniowej, tak samo na tych testach jak i juz normalnie będac kierowca wjezdzając na taką drogę...

bo na jednojezniowej, nawet jak jest wiecej pasów, to pasy do przeciwnego kierunku ruchu są odzielone tylko podwójną ciągła linią

Obrazek
Goska_1

Postprzez bartosz18 » piątek 26 września 2008, 19:32

to wlasnie te drogi co pokazałes to najczęsciej autostrady
u nas w polsce nawet ekspresowe, krajowe są najczęściej jednojezdniowe
pokaz mi np droge kajową nie będacą ekspresową 2 jezdniową
bartosz18

Postprzez Goska_1 » piątek 26 września 2008, 19:36

bartosz18 napisał(a):to wlasnie te drogi co pokazałes to najczęsciej autostrady

a skad wiesz ze autostrady :?: czy widzisz gdzieś tam znak o tym informujący taki:

Obrazek

:?: jak droga jest dwujezdniowa, to nie znaczy wcale ze to autostrada

bartosz18 napisał(a):u nas w polsce nawet ekspresowe, krajowe są najczęściej jednojezdniowe

niestety ale się mylisz, bo i dwujezdniowe tez są, ta fotka pierwsza w moim wyzszym poscie jest własnie z takiej expresowej, bo to S 11 która sie buduje

http://www.colas.pl/page.php?p=droga-ek ... kornik-s11

bartosz18 napisał(a):pokaz mi np droge kajową nie będacą ekspresową 2 jezdniową

moze ktos z forumowiczów ma taką w okolicy i fotke zrobi i Ci wrzuci, a narazie jakby co, masz tutaj link: http://www.colas.pl/page.php?p=droga-kr ... o-wrzesnia

a niebawem ponoc ma byc wiecej nasz Rząd przeciez obiecał :lol: :lol: :lol:

ps.
i "pokazałas" nie "pokazałes" - jestem kobietą ;) i naprawdę juz bardziej dokładniej nie umiem Ci z tymi drogami wytłumaczyc, mówie PASS, ale starałam się :P

Obrazek
Goska_1

Powrót do Szkolenie kierowców