Pytania instruktora

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Pytania instruktora

Postprzez artur199 » piątek 26 listopada 2010, 22:59

Witam!
Mam 2 pytania które ciągle zadaje mi instruktor podczas jazdy. Mianowicie:

1.
Czemu niektóre samochody mają 1, a niektóre 2 światła przeciwmgłowe tylne?

W przepisach jest tylko mowa że jest wymagane 1 lub 2 światła przeciwmgłowe tyle, a on ciągle mi mówi że tak, ale od czegoś też to zależy. Tylko od czego?

2.
Pośród znaków zakazu są dwa znaki które można odwołać w ten sam sposób.Jakie to znaki?

Proszę o odpowiedz na te pytania.
Pozdrawiam
artur199

Re: Pytania instruktora

Postprzez dylek » piątek 26 listopada 2010, 23:28

Jakieś dziwne te pytania ci instruktor zadaje :D
Co do przeciwmgłowych to wg mnie zależy to tylko i wyłącznie od widzimisię producenta ;)
być może ci co montują w konkretnym modelu kierownicę z lewej lub prawej strony to dla ujednolicenia lamp tylnych dla ruchu lewo/prawo- stronnego robią lampy symetryczne i wstawiają po 2 cofania i 2 przeciwmgłowe tylne ;) (dzięki temu czy w PL czy w UK to przeciwmgłowe będzie świeciło od osi jezdni ;) )
Co do znaków zakazu to przychodzi mi na myśl to :
§ 32. 1. Znak B-42 "koniec zakazów" oznacza odwołanie zakazów wyrażonych znakami: B-23, B-25, B-26, B-29 i B-33.
2. Jeżeli zakaz wyrażony przez znaki B-25, B-26, B-29, B-33, B-35, B-36, B-37 i B-38 nie jest uprzednio odwołany znakiem oznaczającym koniec zakazu, to obowiązuje on do najbliższego skrzyżowania; nie dotyczy to skrzyżowania na drodze dwujezdniowej, na którym wlot drogi poprzecznej znajduje się tylko z lewej strony i nie ma połączenia z prawą jezdnią.

Ten sam znak odwołuje różne zakazy... z tym, że nie 2 , a więcej :D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez scorpio44 » sobota 27 listopada 2010, 01:12

A może instruktor zadaje te pytania, bo nie wie i chce poznać na nie odpowiedź? :D

Co do tych zakazów, to może raczej chodziło o zakazy postoju/zatrzymywania? :hmm:
scorpio44

Postprzez Cyberix » sobota 27 listopada 2010, 12:36

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz. U. z dnia 26 lutego 2003 r.)
precyzuje, że: jeżeli jest jedno światło, powinno być umieszczone po lewej stronie lub po środku pojazdu; jeżeli są dwa światła - po obu stronach pojazdu. Zatem przepisy zezwalają na stosowanie jednego lub dwóch świateł a skoro tak, to czy jest jedno czy dwa światła to zależy to od producenta. Możesz dodać, że jak będziesz miał światło tylko z lewej strony i pojedziesz do Anglii lub Australii (lub gdzie indziej, gdzie jest ruch lewostronny) to twoje światło będzie świecić od strony krawężnika zamiast od osi jezdni.

To tak analogicznie jak czasem widzimy auta z czerwonymi kierunkowskazami... sprowadzone z USA i nielegalnie dopuszczone do ruchu...
Cyberix

Powrót do Szkolenie kierowców