Prawo jazdy kat. C - potrzebuję pilnej informacji!!!

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Prawo jazdy kat. C - potrzebuję pilnej informacji!!!

Postprzez tomekp » poniedziałek 06 grudnia 2010, 13:50

Witam.
Potrzebuję pilnej pomocy, a mianowicie informacji na temat kursu prawa jazdy kategorii C...
Otóż, dwa miesiące temu zdałem prawo jazdy kategorii B, ale przed tym, zastanawiałem się nad kolejną kategorią i mój problem polega na tym, że mam B chcę mieć C ( wiadomo praca itd, warto mieć, bo niewiadomo co w życiu spotka) czy mogę zacząć kurs tak jak było do tej pory, że muszę mieć ukończone 18 lat czy według nowych przepisów, które miały wejśc ( a nie wiem czy weszły czy nie) muszę ukończyć 21 lat...
Będę wdzięczny za rzetelne informacje na ten temat i dziękuje wszystkim zainteresowanym.
Pozdrawiam, Tomek#####.
#####Tomek#####
tomekp

Re: Prawo jazdy kat. C - potrzebuję pilnej informacji!!!

Postprzez Borys68 » poniedziałek 06 grudnia 2010, 14:10

Ahoj!
Możesz się zapisać na kat C.
Nic nowego nie weszło, możesz się zapisać.

Kwestia wieku ma znaczenie przy Kwalifikacji Wstępnej* - jeśli zrobisz "normalną", to możesz pracować bez ograniczeń. Jesli zrobisz KW "przyspieszoną", to do 21 roku życia jeździsz jak gdybyś miał kategorią C1.

* kiedyś to się nazywało "przewóz rzeczy".
Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez tomekp » poniedziałek 06 grudnia 2010, 15:03

Dzięki serdeczne kolego Borys68. Czyli żadne 21 lat tylko poprostu mogę pójśc i się zapisać rozumiem.
Tylko jeszcze jedno, co radzisz, teraz w zimę czy tak na wiosnę gdy śnieg zniknie? chodzi o to kiedy łatwiej, lepiej... Rozumiesz;))

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Byłbym również wdzięczny o przybliżenie mi bardziej czegoś takiego jak "kwalifikacje wstępne" oraz "kwalifikacje uzupełniające" - czytałem o tym na portalu http://kierowca.pl ale jednym słowem mówiąc niewiele zrozumiałem. Z góry wielkie dzięki;]
#####Tomek#####
tomekp

Postprzez Borys68 » poniedziałek 06 grudnia 2010, 19:10

Ahoj!
Miło mi, że pomogłem.
Co do szczegółów, to lepiej przewertuj
http://www.wagaciezka.com
Tam w FAQ-ach powinieneś wszystko znaleść.
Z grubsza KW to taki kurs, po którym możesz jeździć jako "zawodowy kierowca". Bez tego PJ kat. C (lub D) ma charakter wyłącznie hobbystyczny.

Zdania co do tego - zimą czy latem - są podzielone. Ja robiłem zimą i uważam, że dzięki temu kilku nabyłem przydatnych doświadczeń - chociażby jazda bez widocznych linii :)

Dodane później:
KW uzupełniające (jeśli dobrze zrzumiałem) - KW są dwóch typów - dla C1/C/C+E oraz D1/D/D+E - jeśli masz kat.C i KW na "przewóz rzeczy", a następnie zdobywasz kat. D - wówczas nie robisz całego KW na "przewóz osób", bo większa część kursu sie powtarza, tylko "uzupełniasz" część specjalistyczną.
I vice versa - jesli zacząłeś od kat. D ...

Borys
Borys68

Postprzez tomekp » poniedziałek 06 grudnia 2010, 19:51

Może nie rozumiem wszystkiego do końca, ale dzięki serdeczne za udzielone jakiekolwiek informacje!!!
Pozdrawiam;]
#####Tomek#####
tomekp

Postprzez szofer80 » poniedziałek 28 lutego 2011, 23:33

"Z grubsza KW to taki kurs, po którym możesz jeździć jako "zawodowy kierowca". Bez tego PJ kat. C (lub D) ma charakter wyłącznie hobbystyczny."

A dlaczego hobbystyczny? Kwalifikacja wstępna to kurs na przewóz rzeczy. A nie można bez KW np jeździć z urządzeniem technicznym zamontowanym na stałe na pace tym bardziej jak się ma na niego uprawnienia? Można być np operatorem dźwigu albo koparki albo podnośnika koszowego itp itd...... Interpretacją urządzenia technicznego zamontowanym na ramie równie dobrze może być pusta skrzynia ładunkowa zamontowana na stałe z którą się jeździ albo jakaś reklama zamontowana na stałe na pace
Kategorie: A,B,C,D,E,T
szofer80

Postprzez Borys68 » wtorek 01 marca 2011, 09:40

Ahoj!
Niech ci będzie - głownie hobbystyczny.

Borys
Borys68

Postprzez szofer80 » wtorek 01 marca 2011, 11:11

No jak głównie hobbystyczny jak można załapać niejedną pracę na C bez KW, montujesz sobie prawie każde urządzenie techniczne na stałe na pake(dźwig, betoniarka , agregat prądotwórczy, pług itp itd) i zasuwasz do roboty. Nie wiem czy też można być instruktorem(po odbyciu kursu intruktorskiego) na kat C bez KW? Także zastosowań bez KW jest bardzo dużo, niemniej trzeba robić sobie inne kursy w to miejsce ale tak jak piszesz bez samego KW w żadnym wypadku nie może być hobbystyczną, gdybyś napisał że C bez żadnego dodatkowego kursu jest hobbystyczna o to tak, chociaż i od tego można znaleźć jakieś wyjątki,np jak się ma własną firmę i jeździ na potrzeby własnej firmy....Kurs na przewóz rzeczy po zrobieniu C jest najbardziej "oczywisty" jest najpopularniejszy bo jest najbardziej potrzebny, (a jak coś jest bardzo potrzebne to jest też i najdroższe,niekoniecznie wysokość opłaty za ten kurs jest podyktowana logiką) ale to jest tylko jeden z wielu kursów.
Ostatnio zmieniony niedziela 20 listopada 2011, 20:29 przez szofer80, łącznie zmieniany 2 razy
szofer80

Postprzez Borys68 » wtorek 01 marca 2011, 12:18

Ahoj!
szofer80 napisał(a): gdybyś napisał że C bez żadnego dodatkowego kursu jest hobbystyczna o to tak,

Tak, Krynico Mądrości!
Borys
Borys68

Postprzez szofer80 » wtorek 01 marca 2011, 13:08

Niestety nie pierwszy raz słyszę że bez kursu na przewóz rzeczy prawem jazdy C można się co najwyżej okolczykować na nosie dlatego ośmieliłem się zabrac głos w tym wątku. KW to jest tylko wymysł Polskich urzędników na terytorium najjaśniejszej.
Ostatnio zmieniony niedziela 20 listopada 2011, 20:28 przez szofer80, łącznie zmieniany 1 raz
szofer80

Postprzez BohdanF » niedziela 20 marca 2011, 13:01

Czytam i czytam..i coraz bardziej głupieję :(

Mam szansę na pracę jako obsługa holownika pomocy drogowej - jest to pojazd specjalny DMC 8t

Mam p.j. kat.C oczywista :)

Od 3 miesięcy pytam i sprawdzam różne źródła, powiem tylko, że nigdy nie słyszałem tak sprzecznych opinii w tej samej sprawie!! :(

/większość mi mówi, że "C" w takiej "surowej postaci" w tym konkretnym przypadku (pomoc drogowa) absolutnie wystarcza , są jednak osoby , które twierdzą, że muszę rozszerzyć uprawnienia ale dot. to wyłącznie przypadku jeśli np. miałbym transportować nowe, nierejestrowane pojazdy czy np. jakieś maszyny itp/

Najgorsze jest to , że nigdzie w przepisach , ustawach itp. nie ma przepisów jednoznacznie określających wymagania dot. uprawnień dla kierowców/pojazdów ściśle w spr. usług i pojazdów pomocy drogowej!
Owszem warunki techn. jakie musi spełniać taki pojazd tak-ale na tym się kończy/ :x
/prosty przykład używania tacho.-w ustawie (rozporządzeniu?) jest mniej więcej taki cytat , że przepisy w tym zakresie NIE dotyczą "specjalizowanych pojazdów pomocy technicznej" (czy pojazd specjalny pomocy drogowej to taki właśnie ?? )

Przecież naciąganie /bo tylko tak to mogę określić !/ istniejących , "ogólno-transportowych" przepisów do specyfiki pracy pomocy drogowej jest moim zdaniem nieuzasadnione i wręcz bezprawne!

Wymiękam Panowie :(
..kwiecień/maj 2011 mam realną szansę podjęcia tej pracy ..a ja dalej jestem głupi jak but !

Jeśli ktoś ma konkretne, poparte precyzyjnym przepisem pomysły , będę niezmiernie wdzięczny :)

Pozdrawiam !
BohdanF

Postprzez Borys68 » niedziela 20 marca 2011, 18:45

Ahoj!
Zapytałem się mądrych ludzi z forum waga ciężka.
Twoja sytuacja, Bohdanie, jest opisana w art.3 ustawy o transporcie drogowym.
http://www.google.com/url?sa=t&source=w ... hwKYU4-ynQ

Art. 3.
1. Przepisów ustawy nie stosuje się do przewozu drogowego wykonywanego pojazdami
samochodowymi lub zespołami pojazdów:
1) przeznaczonymi konstrukcyjnie do przewozu nie więcej niż 9 osób łącznie z
kierowcą – w niezarobkowym przewozie drogowym osób;
2) o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 tony w transporcie
drogowym rzeczy oraz niezarobkowym przewozie drogowym rzeczy;
3) zespołów ratownictwa medycznego oraz w ramach usług transportu sanitarnego.
2. Do przewozów drogowych wykonywanych:
1) w ramach powszechnych usług pocztowych,
2) w ramach usług polegających na przewozie odpadów komunalnych lub nieczystości
ciekłych,
3) przez podmioty niebędące przedsiębiorcami,
4) w ramach usuwania skutków awarii lub wypadków pojazdami pomocy drogowej
– stosuje się odpowiednio przepisy ustawy dotyczące niezarobkowego przewozu
drogowego.

4) niezarobkowy przewóz drogowy – przewóz na potrzeby własne – każdy
przejazd pojazdu po drogach publicznych z pasażerami lub bez, załadowanego
lub bez ładunku, przeznaczonego do nieodpłatnego krajowego i międzynarodowego
przewozu drogowego osób lub rzeczy, wykonywany przez
przedsiębiorcę pomocniczo w stosunku do jego podstawowej działalności
gospodarczej, spełniający łącznie następujące warunki:
a) pojazdy samochodowe używane do przewozu są prowadzone przez
przedsiębiorcę lub jego pracowników,
b) przedsiębiorca legitymuje się tytułem prawnym do dysponowania pojazdami
samochodowymi,
c) w przypadku przejazdu pojazdu załadowanego – rzeczy przewożone są
własnością przedsiębiorcy lub zostały przez niego sprzedane, kupione,
wynajęte, wydzierżawione, wyprodukowane, wydobyte, przetworzone
lub naprawione albo celem przejazdu jest przewóz osób lub rzeczy z
przedsiębiorstwa lub do przedsiębiorstwa na jego własne potrzeby, a
także przewóz pracowników i ich rodzin,
d) nie jest przewozem w ramach prowadzonej działalności gospodarczej w
zakresie usług turystycznych;

Borys
Borys68

Postprzez BohdanF » niedziela 20 marca 2011, 19:38

Borys68 napisał(a):Ahoj!
"...Zapytałem się mądrych ludzi z forum waga ciężka..."

Wielkie Dzięki :) ..nareszcie COŚ :spoko:

Usiądę spokojnie w wolnym czasie i dokładniej przetrawię wskazane przepisy

Ulice pełne teraz "wściekłych psów" , popieprzyło ten kraj dokumentnie! Nie podważam zasadności kontrolowania i rygorystycznego podejścia do spraw mających wpływ na bezpieczeństwo ruchu drogowego /stan techniczny pojazdów, zabezp. ładunku itp itd / tyle że w PL jest jakaś paranoja na punkcie spraw czysto formalnych!.... a na drodze...nikt (z "funkcjonariuszy") Ci nie pomoże , natomiast wszyscy tylko potrafią polować - wolę więc być przesadnie legalny niż czegoś nie dopatrzeć i potem ewent. zarobione pieniążki
wydawać na zielonych, niebieskich czy tam innych

Raz jeszcze dziękuję i pozdrawiam :)
Bohdan

P.S. ktoś może przerabiał w ostatnim czasie temat "dorobienia" +E (koszty, procedury itp) ?? /ciekawi mnie głównie dorzucenie tego do posiadanej już kat.C - ale jeśli ktoś dorzucał +E do kat. B i wie coś na ten temat , również proszę o podzielenie się :) /
BohdanF

Postprzez Borys68 » niedziela 20 marca 2011, 20:26

Ahoj!
E do C (czyli do wszystkiego) - ok. 2000 zł
E do B - ok. 1000 zł

Musisz sprawdzić OSK w swojej okolicy. Może będzie promocja C+E za 1600?

Borys
Borys68

Powrót do Szkolenie kierowców