Czytam i czytam..i coraz bardziej głupieję
Mam szansę na pracę jako obsługa holownika pomocy drogowej - jest to
pojazd specjalny DMC 8t
Mam p.j. kat.C oczywista
Od 3 miesięcy pytam i sprawdzam różne źródła, powiem tylko, że nigdy nie słyszałem tak sprzecznych opinii w tej samej sprawie!!
/większość mi mówi, że "C" w takiej "surowej postaci" w tym konkretnym przypadku (pomoc drogowa) absolutnie wystarcza , są jednak osoby , które twierdzą, że muszę rozszerzyć uprawnienia ale dot. to wyłącznie przypadku jeśli np. miałbym transportować nowe, nierejestrowane pojazdy czy np. jakieś maszyny itp/
Najgorsze jest to , że nigdzie w przepisach , ustawach itp. nie ma przepisów jednoznacznie określających wymagania dot. uprawnień dla kierowców/pojazdów ściśle w spr. usług i pojazdów pomocy drogowej!
Owszem warunki techn. jakie musi spełniać taki pojazd tak-ale na tym się kończy/
/prosty przykład używania tacho.-w ustawie (rozporządzeniu?) jest mniej więcej taki cytat , że przepisy w tym zakresie NIE dotyczą "specjalizowanych pojazdów pomocy technicznej" (czy pojazd specjalny pomocy drogowej to taki właśnie ?? )
Przecież naciąganie /bo tylko tak to mogę określić !/ istniejących , "ogólno-transportowych" przepisów do specyfiki pracy pomocy drogowej jest moim zdaniem nieuzasadnione i wręcz bezprawne!
Wymiękam Panowie
..kwiecień/maj 2011 mam realną szansę podjęcia tej pracy ..a ja dalej jestem głupi jak but !
Jeśli ktoś ma
konkretne, poparte precyzyjnym przepisem pomysły , będę niezmiernie wdzięczny

Pozdrawiam !