PONOWNY KURS, A JAZDY DOSZKALAJĄCE...

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

PONOWNY KURS, A JAZDY DOSZKALAJĄCE...

Postprzez malveczka » piątek 25 lutego 2011, 23:09

Witam serdecznie.

Mam taką nietypową sytuację i piszę z nadzieją, że ktoś rozeznany w temacie PJ mi odpowie.

Moja sytuacja wygląda tak:

Jakieś 5 lat temu zrobiłam kurs prawa-jazdy i zdawałam egzaminy. Niestety egzamin praktyczny oblałam 3 razy, po czym zdenerwowałam się (czas łapówkarstwa we Wrocławiu) i zrezygnowałam z dalszego zdawania.
Teraz dojrzałam do tego by ponownie zdawać. Wiem, że kurs robiony po 1998 jest ważny jak na razie bezterminowo, i mogę zdawać bez robienia nowego kursu, ale ponieważ uczyłam się dawno, na starych zasadach a od tej pory nie miałam kontaktu z samochodem więc stwierdziłam, ze i tak potrzebne będzie mi przynajmniej 30h jazd, aby ten egzamin zdać.
Policzyłam, że taniej mnie wyjdzie jak zapisze się na kurs od nowa niż wykupowanie 30h jazd poza kursem, w tym jest przecież też teoria którą zdać również muszę.
I tutaj pojawia się moje pytanie. Skoro jeden kurs mam już zdany i zostałam dopuszczona do egzaminu, to na tym kursie nie muszę się martwić o nie zdanie egzaminu wewnętrznego i tzw. naciągania na kolejne jazdy w celu jego zdania,ale ponieważ nie zdałam egzaminu 3 razy to obowiązuje mnie 5h jazd doszkalających i teraz nie wiem czy da się jakoś te 5h zawrzeć tych 30h czy będzie z tym problem i 5h jazd doszkalających będę musiała robić tak czy siak osobno - trochę to bez sensu, ale znając życie to instruktor mi nie podpisze takich jazd na robieiu kursu. Sama nie wiem jak to jest. Dlatego zwracam się z prośbą o pomoc.

z góry dziękuję.
Malwina/ Wrocław
malveczka

Re: PONOWNY KURS, A JAZDY DOSZKALAJĄCE...

Postprzez Borys_q » piątek 25 lutego 2011, 23:17

Jak odnajdziesz swoje stare papiery, zapewne w w/k, to możesz się na starych papierach zapisać na egzamin i nie potrzeba ci egzaminu wewnętrznego po nowym kursie.

Co do dokształtu 5 h wszystko zależy jak się dogadasz z szkołą jazdy u nas w szkole nie ma z tym najmniejszego problemu 25 h się traktuje jako kurs nowy a 5 jako szkolenie dodatkowe (oczywiście jeśli taka osoba potwierdzi w jakiś sposób odbycie wcześniejszego kursu).

Możesz też wyjeździć 30 h zdać wewnętrzny i na nowych papierach bez obowiązku dokształtu 5h się na egzamin zapisać (jest tu mały dylemat prawny ale generalnie przechodzi bez problemu).
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez Vana » poniedziałek 28 lutego 2011, 12:38

Sadze, ze bedzie Ci sie oplacalo zapisac na egzamin z zaswiadczeniem z poprzedniego kursu. Na egzamin czasami trzeba czekac ladne kilka tygodni, a zapisac sie mozesz dopiero po zakonczeniu jazd. Jezeli wykorzystasz stare zaswiadczenie, mozesz zapisac sie na egzamin w dowolnym terminie i w miedzyczasie wyjezdzic caly kurs. Nie wiem jak wyglada sprawa ze szkolami jazdy we Wroclawiu, ale nie sadze, zeby robili wielkie problemy z wystawieniem zaswiadczenia o 5h jazd doszkalajacych zmamiast tego o pelnym kursie.
Vana

Postprzez Borys_q » wtorek 01 marca 2011, 13:00

Z tym to różnie w gda aktualnie tydzień się czeka.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Powrót do Szkolenie kierowców