Przedawnione szkolenie

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Przedawnione szkolenie

Postprzez marioooo » wtorek 06 grudnia 2005, 20:57

Witam wszystkich

Mam pytanie. Moja żona uczęszczala na kurs na prawo jazdy kat :B w sierpniu 2003. Praktycznie ukończyła kurs ale nie podeszla nawet do egzaminu wewnętrznego ( z uwagi na zmianę miejsca zamieszkania). Na chwilę obecną chce skończyć kurs i uzyskać wymażone prawo jazdy. W związku z tym mam pytanie czy żeby zrobić prawo jazdy musi ponownie zapisać sie na kurs? Ze starego ośrodka szkolenia dostała kopię swojej karty kursanta i zaświadczenie lekarskie. :roll:

Pozdrawiam
marioooo

Postprzez wiruswww » wtorek 06 grudnia 2005, 22:33

jezeli ma papiery z ośrodka to nie ma problemu, trzeba tylko wybrać dobry OSK, zanieść papiery, zakończyć kurs, zdać egzamin i odebrać dokumencik
Czasami mam dość tej całej techniki. Przez tą całą technologie ludzie oduczyli się rozmawiać twarzą w twarz :( I to jest naprawde smutne.
wiruswww

Postprzez Vella » wtorek 06 grudnia 2005, 22:37

Przeczytaj ten wątek:
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/viewtopic.php?t=3894

Jeśli Twoja żona ma papiery ukończenia kursu z 2003 roku to śmiało może podchodzić do egzaminu w WORD.
Najwyżej badania lekarskie powtórzy, nie jestem pewna ale chyba się trochę "przeterminowały" ;)
Ale zawsze to taniej niż płacić za nowy kurs, nieprawdaż? :D
Coś być musi... coś być musi, do cholery, za zakrętem...
Vella

Postprzez wiruswww » wtorek 06 grudnia 2005, 23:05

kurs nie został zakończony więc sądze ze procedura będzie taka jak przy zmianie OSK, w kazdym badz razie kurs jest wazny. A co do lekarza to nie wiem na 100% ale myśle ze jezeli dostała badania bezterminowe to powinny być wazne, trzeba poprstu w OSK przy składaniu papierów zapytać
Czasami mam dość tej całej techniki. Przez tą całą technologie ludzie oduczyli się rozmawiać twarzą w twarz :( I to jest naprawde smutne.
wiruswww

Postprzez Vella » wtorek 06 grudnia 2005, 23:17

hmm, no własnie nie zrozumiałam jak to z tym kursem jest. Został ukończony (wszystkie godziny wyjeżdżone), tylko egzaminu wewnętrznego nie było?
Chyba egzamin wewnętrzny nie jest obowiązkowy, w mojej szkole go nie ma
(tylko teoria - żeby móc zacząć jazdy, ale praktycznego nie ma) - więc jeśli to tylko o to chodzi to chyba zaświadczenie powinna dostać.
A jesli nie to trzeba dojeździć brakujące godziny w innym (lub tym samym) ośrodku.
Z tym może być (choć nie musi) pewien problem: nie mozna już kończyć kursu na tamtych starych zasadach (20 godzin?) , więc trzeba dokupić więcej jazd - te brakujące z kursu + brakujące do nowych zasad.
A jak wejdzie w zycie ta nowa Ustawa to jeszcze te godziny nocne i na trasie szybkiego ruchu...
Coś być musi... coś być musi, do cholery, za zakrętem...
Vella

Postprzez ella » wtorek 06 grudnia 2005, 23:29

Ze starego ośrodka szkolenia dostała kopię swojej karty kursanta i zaświadczenie lekarskie

Czyli kurs nie został skończony. Nie dostała zaświadczenia o ukończeniu kursu tylko wtórnik swoich jazd.
Zaświadczenie lekarskie jezeli wydane zostało bezterminowo jest ważne.
Wtedy rzeczywiście było 20 jazd ale po takiej długiej przerwie na pewno dokupienie 10 godzin to będzie i tak mało więc nie ma prolemu bo 30 godzin się uzbiera.
ella
Moderator

Powrót do Szkolenie kierowców