mapka tras egzaminacyjnych

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

mapka tras egzaminacyjnych

Postprzez pj_2006 » wtorek 15 sierpnia 2006, 14:55

Powinni się nad nami zlitować i wydrukować mapki tras egzaminacyjnych z dokładnymi rysunkami świateł wszystkich to byśmy lepiej to dziadostwo zdawali jeśli chodzi o procentowość.
Tak to ja nie wiem nawet w teorii co ja mijam, ja w ogóle nie rozumiem gdzie ja jadę, gdzie strzałki i jakie i co? w testach też nie ma wszystkich sytuacji... dziadostwo jedno wielkie:(
pj_2006

Postprzez cman » wtorek 15 sierpnia 2006, 15:09

Swoją drogą zastanawiam się, dlaczego właśnie dla kategorii A (A1) jest wyznaczona trasa egzaminacyjna, a dla pozostałych kategorii nie. Na pewno powodem nie jest to, że egzaminator nie jedzie na motocyklu razem ze zdającym, bo i tak jest między nimi łączność, a zdający i tak nie ma obowiązku znać trasy, tylko egzaminator musi wydawać polecenia.

Dlaczego więc dla innych kategorii nie ustali się konkretnych tras albo dla kategorii A i A1 się ich nie zlikwiduje.

A pj_2006, powiedz mi jakich strzałek nie rozumiesz i jakich jeszcze rzeczy? Czy w ogóle jesteś teoretycznie przygotowana?
cman

Postprzez kgab » wtorek 15 sierpnia 2006, 15:53

Jakby były mapki, to może i łatwiej by było zdać, bo wszyscy by się manerwrów na pamięć wystukali, a jaki jest tego sens jak będziesz się bał wyjechać w centrum miasta? Znam sytuację, kiedy dziewczyna zrobiła prawko w malutkiej miejscowości, zdała za pierwszym razem, ma dokument już 2 lata, a do Łodzi boi się jechać i jezdzi dalej komunikacją miejską, samochod na podworku. Jaki jest tego sens? Prawko dostają kierowcy, którzy są w stanei sobie poradzić w ruchu miejskim (mniejszym czy większym) bez względu na trasę, pogodę itd.
Ja słusznie nie zdałam za pierwsyzm razem, nei mam do nikogo pretensji, tak wyszło po prostu. Dobrze, że są pewne reguły i nie jest, że jak 200osób chce prawko to 200 je dostaje...
Oczywiście rozumiem, teraz krusantów, którzy podchodzą do egzaminów i nie zdają, sama byłam niedawno w takiej samej sytuacji, ale jak już zdasz, to popatrzysz na to inaczej. Taki egzamin zdaje się raz w życiu (nie wspominam o wyjątkach, którym się prawka zabiera)
Mapki - głupi pomysł. Na A i T są, bo mało osob (w porownaniu z B) zdaje taki egzamin, poza tym i tak sprawdza się umiejętności, którymi egzaminowany musi się wykazać.
WORD Łódź
13.08.2006 zdany egzamin :)
kgab

Re: mapka tras egzaminacyjnych

Postprzez as » wtorek 15 sierpnia 2006, 16:05

pj_2006 napisał(a):Powinni się nad nami zlitować i wydrukować mapki tras egzaminacyjnych z dokładnymi rysunkami świateł wszystkich to byśmy lepiej to dziadostwo zdawali jeśli chodzi o procentowość.
Tak to ja nie wiem nawet w teorii co ja mijam, ja w ogóle nie rozumiem gdzie ja jadę, gdzie strzałki i jakie i co? w testach też nie ma wszystkich sytuacji... dziadostwo jedno wielkie:(

no wiesz ja tam nie miałabym nic przeciwko bo łatwiej się nauczyć jednej trasy... tylko jakby na to tak obiektywnie spojrzeć to w końcu my się mamy nauczyć jeździć wszędzie a nie po konkretnej trasie gdzie znaki po 30h jazd będziemy znali na pamięć... to nie za bardzo miałoby sens bo późnej taka osoba pojedzie gdzieś do innego miasta (o innym kraju już nie wspomnę) i się po prostu pogubi... musimy nauczyć się patrzeć na znaki i tyle...

Dlaczego więc dla innych kategorii nie ustali się konkretnych tras albo dla kategorii A i A1 się ich nie zlikwiduje.

to jest dobre pytanie... niby dlaczego kat A i A1 są na uprzywilejowaniej pozycji...

swoją drogą z tymi trasami byłoby komicznie to nawet średnio przeciętny kursant po 30h czyli przejechaniu tej trasy 45 razy (zakładając że pokonanie tej trasy zajmowałoby mniej więcej 40min tak jak teraz miasto) umiałby ją pokonać z zamkniętymi oczami... a chyba nie o to chodzi... chodzi (lub przynajmniej powinno chodzić) o to żeby kandydat na kierowcę używał mózgu za kierownicą (jeśli go posiada :wink: )....

a pj_2006 głowa do góry z trasami czy bez jakoś damy sobie radę :D jak tyle osób zdaje to chyba jest to do zrobienia :wink:
przyjaciel to ten, który wie o tobie wszystko.... i nadal cię kocha;)
as

dla wszystkich super zdolniachów tu,

Postprzez pj_2006 » wtorek 15 sierpnia 2006, 16:14

jeśli ktoś chce być super ważniakiem to nie musi takiej poniżającej go mapki kupować. ja nie ejstem mieszkanką miasta X. od Y. lat to mnie jest trudniej o tyle po prostu. Dostałabym taką mapkę - tam byłyby zaznaczone wszystkie te obrzydliwe skrzyżowania, na których nigdy nie wiem gdzie jechać i potem powiększone do wielkości takich jak w tych testach i od razu by mi jakoś tak się pozytywniej na duchu zrobiło, a tak? smolę to wszystko dawno bo to takie niesprawiedliwe przynajmniej dla mnie:(((
Pozdrowienia niemniej.
pj_2006
pj_2006

Postprzez cman » wtorek 15 sierpnia 2006, 16:22

Chodzi Ci o coś takiego:
http://www.luz.krakow.pl/skrzyz/index.html :?:

A gdzie będziesz zdawać? Nie znalazłaś nigdzie czegoś podobnego dla potrzebnego Ci miasta?
cman

hello cm

Postprzez pj_2006 » wtorek 15 sierpnia 2006, 16:42

Bardzo Ci dziękuję za ten Kraków. Cieszę się, że nie zdaję w Krakowie bo bym już całkiem dostała przysłowiowego kota, ale o takie coś właśnie mi się rozchodzi.
Ja będę zdawać w Częstochowie. Może nie ma tam jakichś wielkich komplikacji w porównaniu z Krakowem więc myślę, że jak sobie ten Kraków poczytam to będzie mi łatwiej. chodzi mi też o to, że ja kompletnie nie wiem gdzie ja jestem w tym mieście i potem przy poleceniu "zawróć" dostaję dosłownie ciemności w mózgu bo ja kompletnie nie kojarzę z której strony przyjechałam i gdzie jestem aktualnie. albo hasło ostatnio czy przedostatnio "z powrotem do centrum",
Ja nie mam pojęcia gdzie to centrum było - w którą stronę. Na szczęście droga była jednokierunkowa wtedy i nie było co za dużo myśleć więcej, ale czasem naprawdę nie nadążam widzieć strzałek nakazów itp. No i oczywiście jeszcze plac.
Jakbyś miał coś podobnego z Częstochowy to by było bardzo dobrze...
Dzięki raz jeszcze.
pj_2006

Postprzez as » wtorek 15 sierpnia 2006, 16:42

bo łatwiej się nauczyć jednej trasy...

Jedna trasa, jeden samochód. Ludzie czy wy chcecie jeździć samochodem czy na niego potem patrzeć.

wiesz to trochę niesprawiedliwe takie komentowanie zdania wyjętego z kontekstu bo nie wiem czy zauważyłeś, że dalej napisałam jeszcze kilka zdań :
tylko jakby na to tak obiektywnie spojrzeć to w końcu my się mamy nauczyć jeździć wszędzie a nie po konkretnej trasie gdzie znaki po 30h jazd będziemy znali na pamięć... to nie za bardzo miałoby sens bo późnej taka osoba pojedzie gdzieś do innego miasta (o innym kraju już nie wspomnę) i się po prostu pogubi... musimy nauczyć się patrzeć na znaki i tyle...

z których chyba dość jasno wynika, że nie widzę sensu drukowania takich mapek... zresztą akurat z tym kto gdzie ma pierwszeństwo nie mam problemów... gorzej z obsługą techniczną autka no i z parkowaniami... ale akurat w tym mapki mi nie pomogą...
a jakby popatrzeć z drugiej strony na tą sprawę... to teraz nie ma mapek ale za to "wariatów drogowych" jest mnóstwo... dlaczego tak jest???
ja nie ejstem mieszkanką miasta X. od Y

no widzisz a ja nigdy w życiu nie mieszkałam w mieście w którym będę zdawać... dasz jakoś radę... trochę więcej optymizmu... większość ludzi się nauczyła i zdała to nam się też powinno udać :lol: a co do tych skrzyżowań których nie rozumiesz to może poproś instruktora żeby Ci to wytłumaczył najpierw w teorii a później w praktyce... u mnie jest jedno skrzyżowanie którego nijak nie mogła zrozumieć.. poprosiłam insstruktora o pomoc.. on mi najpierw narysował na kartce skrzyżowanie i wyjaśnił co i jak a później pojechaliśmy tam i już nie wydawało się takie trudne bo po prostu to zrozumiałam... spróbuj może... ja nie chcę tu uchodzić za eksperta bo dopiero się uczę (konkretnie 13h mam wyjeżdżonych nigdy wcześniej nie jeździłam i się nie douczam bo mój tatuś ma uczulenie na punkcie swojego samochodzika jeszcze by go uszkodziła wolę się nie dotykać) ale mi pomogło to możeTobie też.... :lol:
przyjaciel to ten, który wie o tobie wszystko.... i nadal cię kocha;)
as

Postprzez cman » wtorek 15 sierpnia 2006, 17:11

Nie mam niestety nic podobnego dla skrzyżowań w Częstochowie.

Wcale nie musisz znać miasta, żeby zdawać w nim egzamin, egzaminator ma wydawać konkretne polecenia typu: proszę jechać prosto, proszę skręcić w lewo na najbliższym skrzyżowaniu itp. Nie może powiedzieć np.: proszę jechać w kierunku centrum.

A zawracanie to przecież nic innego, jak zmiana kierunku jazdy o 180 stopni, czyli jazda w przeciwnym kierunku niż w tej chwili. Innymi słowy jest to podwójny skręt w lewo, czyli skręcasz w lewo o 90 stopni i jeszcze raz w lewo o 90 stopni.
cman

hello,

Postprzez pj_2006 » wtorek 15 sierpnia 2006, 17:27

Nie - bardzo dużo mi pomogły te krakowskie skrzyżowania. bo choroba - jakoś tak muszę sobie uprzytomnić, że większość skrzyżowań jest dwujezdniowych z dwoma pasami ruchu w przeciwnych kierunkach i potem jest ten daremny skręt w lewo, gdzie trzeba pilnować strzałek przeważnie i tyle... i ja mam z tym problemy:( albo wjeżdżam na pas zawracania albo w ogóle gubią mi się znaki i później nie wiem czy jestem na głównej czy nie... o my god - podsumowywując:(((. Także naprawdę dzięki. takich skompliowanych skrzyżowań na testach nie ma, a jak ja nigdy po - jeszcze tym, konkretnym mieście nie jeździłam to jak to niby ma wyglądać? wiadomo:( No i jeszcze łuk i parkowania.
Ale to już nie jest tak aż beznadziejnie niemożliwe do poćwiczenia dla mnie jak te wszystkie skrzyżowania, ale widziane teoretycznie najpierw:(
Pozdrowienia.
pj_2006

Postprzez Tomek_ » wtorek 15 sierpnia 2006, 18:39

Jeszcze nie widzialem, zeby ktos mial takie problemy :D Mapki skrzyzowan do studiowania przed egzaminem? Niektorym sie w glowach chyba poprzewracalo :lol: :D :mrgreen:
Trzeba nauczyc sie jezdzic, a nie jak pokonac pare skrzyzowan.
Kat. B i C za pierwszym podejściem.
Testy na prawo jazdy 2013
Tomek_

Postprzez kgab » środa 16 sierpnia 2006, 00:47

Wcale nie musisz znać miasta, żeby zdawać w nim egzamin

O tutaj się nie zgodzę, jakaś podstawowa znajomość zawsze jest pomocna. Każde miasto ma swoje "haki", na ktorych mozna oblac egzamin (a co wcale nie oznacza, że nie umie się jeździć). W Łodzi jest takie jedno miejsce, na łącznikui, gdzie jest ciągła linia przed przejściem i fizycznie nie da się żadnym samochodem tam wyrobić, żeby nie najechać (ew. maluchem, ale nie probowalam :P). Warto znać takie gwiazdki...

(Egzaminator) Nie może powiedzieć np.: proszę jechać w kierunku centrum.

Ehkm, niestety może. Mówi np. "Teraz kierunek centrum", "Proszę się kierować na Gdańsk" i niestety trzeba sobie radzic :(

@cman - fajna stronka, przyda się do postudiowania. thx.
WORD Łódź
kgab

Postprzez cman » środa 16 sierpnia 2006, 10:28

Oczywiście, że warto znać te "haki", bo każde miasto ma swoje, pisząc o znajomości miasta, miałem na myśli znajomość poszczególnych dzielnic, ulic, ich wzajemnego położenia itd. Pisałem to w nawiązaniu do tego, że egzaminator nie może wydawać poleceń dotyczących dalszego kierunku jazdy, licząc na znajomość miasta zdającego. Może na przykład powiedzieć: proszę jechać w kierunku centrum, jeśli przed/na skrzyżowaniu jest odpowiednia tablica informacyjna, wtedy zresztą nie powinno to zdającemu przysporzyć kłopotu, bo wszystko ma ładnie na tablicy opisane i postrzałkowane.
cman

Postprzez kgab » środa 16 sierpnia 2006, 12:08

a to się zgadza 8)
ale zawsze lepiej jest słyszeć "Na najbliższym skrzyżowaniu z sygnalizacją proszę skręcić w lewo" (bardziej łopatologicznie :) ) )niż "Proszę kierować się na Kraków".
WORD Łódź
kgab

Skrzyżowania Częstochowskie

Postprzez pj_2006 » wtorek 22 sierpnia 2006, 11:29

Ja dziś jestem po jazdach. To było straszne. Im więcej mam godzin wyjeżdżonych tym mniej wiem. Jeszcze mam kłopoty zdrowotne w tym wszystkim. Depresja mnie ogarnęła zupełna chwilowo:(. Ile ja bym dała za mapki kilku skrzyżowań w tej cholernej Częstochowie to mówię wam. Tam niektóre światła są takie głupie, że ja nie wiem już czy jadą czy stoją - potem ja jadę a tu się okazuje, że jadę źle. Nienawidzę tego prawa jazdy, ale muszę to zrobić. I wlecze się to i wlecze - lecz cóż... dziś nie zatrzymałam się przed znakiem STOP - to był mój najgorszy błąd dziś - było totalnie pusto, jadę, a tu nagle ton wiadomy- "co tam za znak był?" - no to ja, że stop, ale jest pusto.
A w innych miejscach - myślałam, że było ustąp pierwszeństwo, ale okazuje się, że nie. Ze jakieś 3 inne znaki tam były. Oprócz tego, że mieszają mi się kierunkowskazy - czasem mi się włączy prawy zamiast lewego - nie wiem czemu:(. Tak się jakoś zamachnęłam, że chciałam wyłaczyć, a tu w prawo się włączył z powrotem:(.
Dziś nie byliśmy w ośrodku. Ale i tak wiem, że linia jest jest tam jedna. Myślę, że na tym egzaminie załamię się jak jakimś cudem zaliczę łuk i uwalą mnie na mieście. Nie wiem - wolałabym już na łuku to przyglebić niż ponieść klęskę na mieście gdzieś pośród tramwajów.

No i tyle wam napiszę na razie. Został mi jeden plac (na pewno musze tam podjechać i poćwiczyć) no i jeszcze kilka godzin albo kilkanaście albo kilkadziesiąt ... kto wie?

:oops: :oops: :oops:
pj_2006

Następna strona

Powrót do Szkolenie kierowców