Problemy techniczne - para spod maski

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Problemy techniczne - para spod maski

Postprzez Magik » poniedziałek 29 sierpnia 2011, 23:22

Witam.
Wczoraj miałem niecodzienną sytuację. Otóż zakopałem się w lesie w jakimś bagnie (nie pytajcie czemu). Jechałem akurat z kobietą, więc poprosiłem ją, coby ona cofała a ja wypchnę. Niestety jakoś nieporadnie to robiła i po chwili intensywanego grzania gazem poszła jakaś para spod silnika. Zaniepokojony po chwili wyłączyłem silnik, otworzyłem maskę i dałem mu ze 20 minut na "odpoczynek". Ostatecznie się wykopałem i wyjechałem, ale ten dym mnie zaniepokoił. Potem przez powrót do domu (trasza szybkiego ruchu, jechałem szybko) temperatura silnika była wykoka na wskaźniku. O dziwo DZIŚ (cały dzień auto stało) też szybko się nagrzał.
Wie ktoś o co chodzi? Myślałem, że to może kobita mi trochę sprzęgła spaliła, ale to szybkie nagrzewanie nie daje mi spokoju.
Pomoże ktoś?
Magik

Re: Problemy techniczne - para spod maski

Postprzez lith » poniedziałek 29 sierpnia 2011, 23:44

A jak płyn w układzie chłodniczym stoi?... pewnie sprawdzałeś, ale wolę napisać, bo nie wspominałeś o tym.

Z resztą sam dzisiaj miałem nieprzyjemną przygodę z tym związaną :mrgreen:
lith

Postprzez qwer0 » wtorek 30 sierpnia 2011, 10:13

Potem przez powrót do domu (trasza szybkiego ruchu, jechałem szybko) temperatura silnika była wykoka na wskaźniku

Poszedl plyn z ukladu chlodzenia.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez Magik » wtorek 30 sierpnia 2011, 11:25

qwer0 napisał(a):Poszedl plyn z ukladu chlodzenia.

1) Dobry awatar :D
2) A żeby wyparował nie musi wyskoczyć korek? Ale nie ważne, bo to CHYBA nie to. Wczoraj po jeździe sprawdzałem płyn to był ponad stan MAX (czyli dobrze, bo przez ciepło powiększa swoją objętość). Albo tak mi się tylko wydawało, ponieważ pojemniczek jest mocno brudny (samochód z `98 :D ) i może coś źle zobaczyłem.
Ale dzięki Wam za pomoc, uspokoiłem się, nie chciałbym zmieniać sprzęgła.
Magik

Postprzez qwer0 » wtorek 30 sierpnia 2011, 20:17

Jesli plynu gwaltownie nie ubylo (poziom jest ok), a temperatura jest ok, to byc moze przez zbytnie przykatowanie, wysoki poziom plynu, cisnienie w ukladzie bylo za duze i uszlo korkiem (zazwyczaj korki maja okreslone cisnienie, po ktorym puszczaja - to nie tylko prosta "zakretka" na zbiorniczek, ale taki wlasnie wynalazek :P ) i stad ta para.

Albo dym z czego innego, a wyzsza temperatura swoja droga. To troche wrozenie z fusow.
Para mogla powstac chociazby przez ochlapanie woda z blota z pod kol goracych elementow.

Jesli poziom plynu jest ok i temperatura w normie, a auto jezdzi jak jezdzilo to olej sprawe i spij spokojnie :)
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez Magik » środa 31 sierpnia 2011, 00:25

qwer0 napisał(a):Jesli poziom plynu jest ok i temperatura w normie, a auto jezdzi jak jezdzilo to olej sprawe i spij spokojnie :)

Tak bym zrobił naturalnie, ale wydaje mi się, że bardziej się grzeje od tego momentu. Zagrzał się niemalże do "czerwonego obszaru" jak podjechałem po swoją kobietę (3 km w Warszawie). Bez korków. Cholera, wcześniej nie dogrzałby się pewnie do połowy z tego co pamiętam.
Magik

Postprzez qwer0 » środa 31 sierpnia 2011, 20:14

Sprawdz porzadnie poziom plynu.
Jesli jest ok, a dalej sie grzeje, no to szukac gdzie indziej problemu, niekoniecznie majacego zwiazek z przygoda w blocie.
Moze termostat nie otwiera, moze pompa nie daje, moze...
qwer0

Postprzez Magik » czwartek 01 września 2011, 13:30

Jednak to chyba moje jakieś zwidy, bo wszystko wydaje się działać :D Po jeździe (długi obieg) chłodnica gorąca, zatem działa, poziom płynu w porządku i jak robi mu się ciepło to włącza wiatrak. Ale dzięki za rady, na przyszłość będą jak znalazł :)
Magik

Powrót do Porady techniczne