Wycieraczki, a przegląd.

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Wycieraczki, a przegląd.

Postprzez among » środa 02 maja 2012, 18:20

Hej.

Mam pytanie. Czy nie działająca tylna wycieraczka może być powodem nie przejścia przeglądu? Dziś mi się coś z nią stało a do przeglądu zostały dwa tygodnie :/

Czekam na odp.
Zbieraj punkty karne - 24 punkty możesz wymienić na rower.
"Gdy alkoholu pełne nieba - pękają mózgi oraz drzewa"
Obrazek
Obrazek
among

Re: Wycieraczki, a przegląd.

Postprzez daghda » środa 02 maja 2012, 18:47

Co jest sprawdzane?

Zakres kontroli podczas obowiązkowego przeglądu samochodu osobowego:
- dokumenty pojazdu, tablice rejestracyjne i numer VIN,

- wyposażenie pojazdu (czy w aucie są trójkąt i gaśnica),

- opony (stan ogumienia, czy są takie same opony na jednej osi),

- światła i kierunkowskazy,

- hamulce,

- układ kierowniczy,

- instalacja elektryczna (głównie czy akumulator nie ma pęknięć i czy jest przymocowany),

- nadwozie i wnętrze (m.in. czy nie wystają z niego ostre przedmioty, czy szyby i lusterka nie są uszkodzone oraz czy działa sygnał dźwiękowy),

- zawieszenie i podwozie,

- poziom emitowanego przez pojazd hałasu,

- emisja zanieczyszczeń (silnik benzynowy) lub zadymienie (silnik Diesla).
Není nutné plakat nad rozlitým mlékem - vždyť to není pivo. | Kultura kulturą, lecz prawo i zdrowy rozsądek ponad wszystko.

Była Lancia Lybra SW, jest Seat Ibiza II FL 1.9 SDI - Kapitan Snuja :D

Obrazek
daghda

Postprzez among » środa 02 maja 2012, 18:50

Dziękuję za odp. będzie to mój pierwszy przegląd więc nie wiedziałem za bardzo czego się na nim spodziewać. Więc wycieraczki nie są na nim sprawdzane :)
Obrazek
Obrazek
among

Postprzez daghda » środa 02 maja 2012, 18:55

among napisał(a):Dziękuję za odp. będzie to mój pierwszy przegląd więc nie wiedziałem za bardzo czego się na nim spodziewać. Więc wycieraczki nie są na nim sprawdzane :)

No, tak nie do końca - bo jakby to były przednie wycieraczki a ktoś to wyczai to się może przyczepić ;-) W praktyce to zależy, na kogo trafisz - wszak wycieraczka z tyłu to nie jest element znacząco wpływający na poprawę bezpieczeństwa :)
Není nutné plakat nad rozlitým mlékem - vždyť to není pivo. | Kultura kulturą, lecz prawo i zdrowy rozsądek ponad wszystko.

Obrazek
daghda

Postprzez among » czwartek 03 maja 2012, 08:57

Jak będzie uparty diagnosta to przyczepi się nawet do braku zakrętki na jednym z wentyli (mój brat tak miał).
Wczoraj dostałem się do silniczka tej wycieraczki i mimo, iż nie pracuje strasznie się nagrzewa :/ Dziś postaram się go zdemontować i zobaczyć co mu dolega.
Obrazek
Obrazek
among

Postprzez daghda » czwartek 03 maja 2012, 10:00

among napisał(a):Jak będzie uparty diagnosta to przyczepi się nawet do braku zakrętki na jednym z wentyli (mój brat tak miał).
Wczoraj dostałem się do silniczka tej wycieraczki i mimo, iż nie pracuje strasznie się nagrzewa :/ Dziś postaram się go zdemontować i zobaczyć co mu dolega.

Będac w marcu w Poznaniu, pojechałem z kolegą na przegląd (on, tubylec swoim autem). Wyszło na nim, że w reflektorze ma uchrupany jeden zatrzask utrzymujący żarówkę i uchwyt. To z automatu oznacza źle ustawione światło, ale diagnosta przybił przegląd i kazał to zrobić... nie panikowałbym, mnie się tylnej wycieraczki zdarzało używać sporadycznie ;-)

Obrazek
daghda

Postprzez alice_b » piątek 04 maja 2012, 21:39

a u mnie trzeba wymienić wentylator chłodnicy oraz amortyzatory ale przegląd zaliczony .Zależy od diagnosty
Zdałam egzamin 14 kwietnia 2011 roku !
alice_b

Postprzez wlodix » piątek 04 maja 2012, 23:38

PRD: Art. 66 ust. 2. Urządzenia i wyposażenie pojazdu, w szczególności zapewniające bezpieczeństwo ruchu i ochronę środowiska przed ujemnymi skutkami używania pojazdu, powinny być utrzymane w należytym stanie oraz działać sprawnie i skutecznie.

W praktyce wszystko co w pojeździe powinno być sprawne. Podczas przeglądu diagnosta rzadko sprawdza działanie wycieraczek choć osobiście znam pewnego, który potrafił sprawdzić czy koraliki z pokrowca na siedzeniu posiadają odpowiedni atest.... :?
Inaczej sprawa ma się podczas kontroli w ruchu drogowym. Działanie wycieraczek, spryskiwacza czy też brak nakładki antypoślizgowej na pedale hamulca bywają powodem zatrzymania dowodu rejestracyjnego.
wlodix

Postprzez among » sobota 05 maja 2012, 20:15

Wymieniać jej na pewno nie będę, bo koszt używanego silniczka na all...o to około 100-150 zł. Jak już to ją zdemontuję, zaszpachluję i walnę białym sprayem :D
Obrazek
Obrazek
among

Postprzez Cyberix » poniedziałek 07 maja 2012, 09:17

among napisał(a):Wymieniać jej na pewno nie będę, bo koszt używanego silniczka na all...o to około 100-150 zł. Jak już to ją zdemontuję, zaszpachluję i walnę białym sprayem :D

Faktycznie koszt niesamowity.
Cyberix

Postprzez among » poniedziałek 07 maja 2012, 12:43

Cyberix napisał(a):
among napisał(a):Wymieniać jej na pewno nie będę, bo koszt używanego silniczka na all...o to około 100-150 zł. Jak już to ją zdemontuję, zaszpachluję i walnę białym sprayem :D

Faktycznie koszt niesamowity.

To jest 13-to letnia KIA Pride... koszt samochodu (całego na chodzie) 1500 zł :D Więc za silniczek dać 10% wartości samochodu?? :D
Obrazek
Obrazek
among

Postprzez daghda » poniedziałek 07 maja 2012, 14:47

wlodix napisał(a):W praktyce wszystko co w pojeździe powinno być sprawne. Podczas przeglądu diagnosta rzadko sprawdza działanie wycieraczek choć osobiście znam pewnego, który potrafił sprawdzić czy koraliki z pokrowca na siedzeniu posiadają odpowiedni atest.... :?
Inaczej sprawa ma się podczas kontroli w ruchu drogowym. Działanie wycieraczek, spryskiwacza czy też brak nakładki antypoślizgowej na pedale hamulca bywają powodem zatrzymania dowodu rejestracyjnego.

Ja się z tym nie spotkałem ale koleżanka mająca Corsę zignorowała moją uwagę, że ma se wycieraczki wymienić, bo nie wiem jak ona ale ja widzę rozmazaną wodę. Była na kontroli i... facet jej powiedział, że ma se wycieraczki wymienić, bo smużą ;-) Co kraj to obyczaj ;-)

Obrazek
daghda

Postprzez Radhezz » piątek 11 maja 2012, 01:05

Jeśli tylna wycieraczka była w wyposażeniu pojazdu fabrycznie, to na przeglądzie też ma tam być. Generalnie jeśli diagnosta byłby na tyle czepialski żeby się dowalić do niesprawnego mechanizmu, to tym bardziej dowali się do jej braku. A to że auto powinno mieć wycieraczkę to często widać po układzie linii ogrzewania tylnej szyby.
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Postprzez among » sobota 12 maja 2012, 19:35

Wycieraczka naprawiona... Wymiana przewodów od silniczka do wtyczki połączeniowej rozwiązała problem.
Temat zamykam.
Obrazek
Obrazek
among

Powrót do Porady techniczne