Początek prawka

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Początek prawka

Postprzez bczyzowski » poniedziałek 01 października 2012, 17:44

Witam, mam zamiar zacząć prawko w Belgii gdzie są trochę odmienne zasady. Od 17 lat zdajemy teorię i po pomyślnym egzaminie otrzymujemy tymczasowe prawko na jazdę z osobą która prawko ma od min 8 lat. Po 18 urodzinach zaczynamy kurs praktyczny i robimy egzamin aby otrzymać prawko definitywne. Jako, że został mi jeszcze rok do rozpoczęcia praktyki a mam dostęp do samochodu z automatem chciałbym się trochę dowiedzieć jak to wygląda z manualem.
1.Ruszanie z miejsca
2.Zmiana biegu na wyższy/niższy.
3.Hamowanie do ronda(bez zatrzymania do 0) i zmiana biegu.
4.Dojazd do skrzyżowania i zatrzymanie.
5.Podjazd pod górkę z ręcznym.
6.Skręt w uliczkę z małą prędkością.
7.Zjazd z górki i wrzucenie biegu

Głównie chodzi mi o to jak należy operować sprzęgłem/gazem w tych sytuacjach.
bczyzowski

Re: Początek prawka

Postprzez Mamuts » sobota 06 października 2012, 18:49

Proponuję wpisać każde z tych zagadniej w YouTube i zobaczyć parę filmików instruktażowych. Wydaje mi się, że to całkiem dobre rozwiązanie dla kogoś, kto nie miał jeszcze do czynienia z samochodem z manualną skrzynią biegów. Na sucho, bez pokazania, ciężko coś takiego wytłumaczyć. Najlepiej byłoby wsiąść z kimś do takiego samochodu, pojechać na jakiś pusty parking i poćwiczyć.
Mamuts

Re: Początek prawka

Postprzez Kamasek » poniedziałek 08 października 2012, 18:08

Bez praktyki nie da rady obsługiwać płynnie sprzęgła. Zrób jak doradził kolega wyżej. Jak czegoś nie znajdziesz to napisz.
Najlepszy filmik nie pomoże jak do czasu egzaminu sprzęgła nie podepczesz.
Co do wjazdów z mała prędkością to zwalniasz i jak obroty zejdą do ~1200(zależy od auta) to wciskasz sprzęgło dalej zwalniając, redukcja na drugi bieg, osiągnięcie prędkości do wjazdu w uliczkę, płynnie puszczasz sprzęgło i wjeżdżasz
5.06.2012r.-prawko zdane za pierwszym podejściem
Obrazek
Kamasek

Powrót do Porady techniczne