problem z ustawianiem prawego lusterka

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

problem z ustawianiem prawego lusterka

Postprzez bossman11 » czwartek 11 lipca 2013, 17:19

Witam mógłby mi ktoś rozjaśnić jak powinno być ustawione prawe lusterko żebym wszytko dobrze widział w nim
bossman11

Re: problem z ustawianiem prawego lusterka

Postprzez man1 » czwartek 11 lipca 2013, 19:22

Na to pytanie niema jednoznacznej odpowiedzi, każdy ustawia je po swojemu, ale lusterka boczne zawsze tak ustawiamy aby:
oś x - widzieć kawałek boku samochodu ( u siebie tak ustawiłem że w lusterku widzę kawałek tyłu aby mieć punkt odniesienia przy cofaniu.
oś y wysokość widzenia ustawiam tak aby widzieć w dal z tyłu auta aby widzieć kto mnie dogania

Polecam poczytać http://patentynamanewry.blogspot.com/20 ... oczne.html ja ustawiałem według tego artykułu a że lusterka mam z płaskim lustrem więc dokleiłem se lusterka szerokokątne (takie okrągłe) fajnie poleprzają widoczność.
Prawko kat. B zdane szczęśliwie 8,07,2008r
Prawko kat. B odebrane 24,07,2008r
Pierwszy samochód OPEL ASTRA F zakupiony 2011-08-27
man1

Postprzez lith » czwartek 11 lipca 2013, 21:01

@man1
Skoro nie ma jednoznacznej odpowiedzi to nie rozumiem w Twoim poście słowa 'zawsze'. Np. ja w lewym lusterku nie widzę wcale własnego samochodu i mam je ustawione wyżej, żeby widzieć 'dalej'. Natomiast prawe lusterko mam ustawione bliżej, tak, że widzę kawałek samochodu i niżej. Każdy ustawia jak mu wygodnie i w zależności jakie lusterka ma do dyspozycji.
lith

Postprzez man1 » czwartek 11 lipca 2013, 22:45

lith napisał(a):@man1
Skoro nie ma jednoznacznej odpowiedzi to nie rozumiem w Twoim poście słowa 'zawsze'.

Chodziło mi że w teorii.

Każdy ustawia jak mu wygodnie i w zależności jakie lusterka ma do dyspozycji.

I właśnie oto właśnie chodzi.

Konkretne ustawienie lusterek musisz sam znaleźć pod siebie czyli metodą prób i błędów

A tak na boku ja lewe lusterko mam tak ustawione że widzę bok swego samochodu co pozwala ewentualnie dojżeć w więkrzości przypadków lewy kierunkowskaz samochodu który usiłuje mnie wyprzedzić.
Prawko kat. B zdane szczęśliwie 8,07,2008r
Prawko kat. B odebrane 24,07,2008r
Pierwszy samochód OPEL ASTRA F zakupiony 2011-08-27
man1

Postprzez jasper1 » czwartek 11 lipca 2013, 22:51

Sądzac po innych postach autora, to chodzi o to, jak ustawić lusterko na egzminie.
Najprościej: lusterka ustawiasz tak, żeby widzieć jadące za Toba pojazdy na jak najdłuższym odcinku i widzięć odrobinę tyłu własnego samochodu, co ułatwia orientację we własnym położeniu w przestrzeni (doświadczeni kierowcy czasem z tego rezygnują i ten sam efekt uzyskują poprzez zwiększenie własnej dynamiki w fotelu, a zyskują dzięki temu wydłużenie odcinka obserwowanej przestrzeni).
Osobiście póki co najlepiej się czuję ze "szkolnym"ustawieniem; jedyna różnica dla prawego lusterka jest taka, że ustawiam je dosłownie minimalnie niżej. Tak jeździłam w trakcie nauki i na egzaminie i było OK.
Jak to zrobić technicznie, to poszukaj w sieci, jest mnóstwo filmików jak wrzucisz w wyszukiwarkę "jak ustawić lusterka egzamin" czy coś w tym rodzaju.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez oskbelfer » piątek 12 lipca 2013, 01:57

Skoro nie ma jednoznacznej odpowiedzi to nie rozumiem w Twoim poście słowa 'zawsze'.

lith a ja bym wolał - cobyś poprzygladał się bardziej interesująco piszącym userom i pozadawał troszki pytań - bo czuję się ostatnio na tym forum jak w kopanowie :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez bossman11 » piątek 12 lipca 2013, 14:14

dziękuje Wszystkim za pomoc teraz mniej-więcej już wiem co i jak pozdrawiam :)
bossman11

Powrót do Porady techniczne