2 pytania od nowicjusza

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

2 pytania od nowicjusza

Postprzez kuczo » piątek 15 grudnia 2006, 22:45

Witam od niedawna posiadam prawo jazdy,i mam pare pytan związanych z prowadzeniem samochodu.Po 1 jak najłatwiej odpalic auto w zime?(ustawienie skrzyni biegów,ze sprzęgłem czy bez).A drugie pytanie jest takie,jezdząc L nauczyłem sie wchodzic w zakręty ze wcisniętym sprzegłem,i niewiem czy tak można,ehh jakoś cięzko mi sie tego oduczyc,prosze niech ktoś napisze czy tak wolno.Z góry dziękuje :-)
kuczo

Re: 2 pytania od nowicjusza

Postprzez ella » piątek 15 grudnia 2006, 22:54

kuczo napisał(a):A drugie pytanie jest takie,jezdząc L nauczyłem sie wchodzic w zakręty ze wcisniętym sprzegłem,i niewiem czy tak można,ehh jakoś cięzko mi sie tego oduczyc,prosze niech ktoś napisze czy tak wolno.

Masz tu cały wątek na kilka zakładek na ten temat
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... 1934#71934
nie ma sensu rozpoczynać ponownej dyskusji w drugim miejscu.

Po 1 jak najłatwiej odpalic auto w zime?(ustawienie skrzyni biegów,ze sprzęgłem czy bez).

http://www.prawojazdy.com.pl/forum/viewtopic.php?t=7446
rady na temat zimowej jazdy.
Ostatnio zmieniony piątek 15 grudnia 2006, 22:59 przez ella, łącznie zmieniany 2 razy
ella
Moderator

Postprzez cman » piątek 15 grudnia 2006, 22:57

Jak najłatwiej odpalić? Można wcisnąć sprzęgło, żeby odciążyć rozrusznik, a ustawienie skrzyni biegów nie jest istotne. Lepiej też wyłączyć prądożerne urządzenia, jeśli są włączone (np. światła mijania).
cman

Postprzez scorpio44 » sobota 16 grudnia 2006, 00:42

Z tego, co mi wiadomo, to ustawienie skrzyni biegów też ma jednak znaczenie. Żeby maksymalnie wyeliminować wszelakie opory przy odpalaniu, powinno być wciśnięte sprzęgło, lewarek na luzie i w miarę możliwości wszystko powyłączane. Tak naprawdę powinno się tak robić zawsze, ale zimą jest to szczególnie istotne. ;)
scorpio44

Postprzez cman » sobota 16 grudnia 2006, 11:52

No tak, ale pomyśl logicznie, jeśli wciśnięte jest sprzęgło to silnik jest całkowicie odłączony od skrzyni, więc jakie tu dodatkowe opory mogą wystąpić? W nawiązaniu do tego - do tej pory zastanawiam się, dlaczego właśnie w jednym z pytań testowych o zbliżonej treści, są odpowiedzi: ustawić dźwignię zmiany biegów w położeniu neutralnym "luz", wcisnąć pedał sprzęgła, wyłączyć zbędne odbiorniki prądu - i wszystkie są prawidłowe...
cman

Postprzez Xsystoff » sobota 16 grudnia 2006, 12:37

cman napisał(a): W nawiązaniu do tego - do tej pory zastanawiam się, dlaczego właśnie w jednym z pytań testowych o zbliżonej treści, są odpowiedzi: ustawić dźwignię zmiany biegów w położeniu neutralnym "luz", wcisnąć pedał sprzęgła, wyłączyć zbędne odbiorniki prądu - i wszystkie są prawidłowe...

Zeby przypadkowo nie ruszyc (np. jak zimą zeslizgnie sie mokra podeszwa ze sprzegla). Przynajmniej tak mysle, ze o to chodzi :) W kraju za wielka woda, jak juz jest manualna skrzynia to zeby uruchomic silnik, trzeba wcisnac sprzeglo. Przynajmniej w VAG-u tak jest.
Xsystoff

Postprzez jimorrison » sobota 16 grudnia 2006, 19:29

Xsystoff napisał(a):W kraju za wielka woda, jak juz jest manualna skrzynia to zeby uruchomic silnik, trzeba wcisnac sprzeglo. Przynajmniej w VAG-u tak jest.

jest to coraz czesciej spotykany "patent" w nowych autach zachodnich oraz japonskich. W aucie moich rodziców (TCV - odpalana starterem) zeby uruchomic silnik trzeba do oporu wcisnac sprzeglo, wtedy zapala sie potwierdzajaca mozliwosc odpalenia silnika dioda i wciska sie starter. uwazam iz jest to calkiem sensowne rozwiazanie.
pozdr.
jimorrison

prawo jazdy kat.B, 1 podejście
teoretyczny 1.07.2005=>zdany, praktyczny 21.07.2005=>zdany, odebrane 4.08.2005

Był: FSO Caro 2.0 DOHC, FSO Atu 1.6 OHV, FSO Caro 1.4 DOHC
Jest: FSO Caro 1.6 DOHC
jimorrison

Powrót do Porady techniczne