Napęd na tył - taki straszny?

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Napęd na tył - taki straszny?

Postprzez Ekhangel » poniedziałek 09 sierpnia 2010, 20:51

Witam,

Temat chyba już był, ale wyszukiwarka nie pomogła mi z hasłami "rwd, tylny napęd, tylkonapędowy" więc nic raczej nie znajdę.

Jakie jest prawdopodobieństwo rozwalenia się początkującego kierowcy w aucie RWD? Moim pierwszym samochodem będzie niemiecki roadster cabrio, BMW Z3 bez ESP - matka już panikuje, że skończę karierę kierowcy na pierwszym drzewie. Każde wyobrażenie dachowania przyprawia ją o ból głowy.

Nasłuchała się wielu historii o tym, jak niebezpieczne, zwłaszcza dla kierowcy bez odpowiednich nawyków kierowniczych są klasyczne napędy.

Co o tym sądzicie?

Myślałem o wzięciu jakiegoś kursu doskonalenia jazdy, najlepiej używając własnego samochodu. Albo zrobić sobie samemu taki kurs, tylko problem z wolną przestrzenią - mieszkam w Poznaniu. Mamy tu Tor Poznań, ale ceny i wymogi do wjazdu są horrendalne. Pozostaje tylko tradycyjny parking przed marketem, ale nie chcę czuć się jak dresiarz w BMW. (mimo, że w BMW).

Nie chciałbym wyjechać na ulicę bez przekonania się, co potrafi moje auto, jakie są jego słabe punkty, jaka jest granica poślizgu, jakim ogumieniem dysponuję, w jaki sposób mogę wyjść z poślizgu i tak dalej. Chcę być pewien konsekwencji wejścia w zakręt trochę "szybciej". Przy czym mam tu na myśli warunki z suchą nawierzchnią. Przy utrudnieniach meteorologicznych jestem świadom, że muszę dać odpocząć przepustnicy i zwyczajnie zachować "szczególną ostrożność", a i chętnie w takich warunkach bym potrenował. Ale bez maty poślizgowej na razie nie ma o czym mówić.
Ekhangel

Postprzez Razor1990 » poniedziałek 09 sierpnia 2010, 20:54

Też bym chciał jako pierwsze auto Z3 :shock:
Obawiam się, że tylny napęd może źle się skończyć dla świeżego kierowcy gdy będzie ślisko (np. podczas/po deszczu), o zimie i lodzie na jezdni nie wspominając :)
Razor1990

Postprzez cman » poniedziałek 09 sierpnia 2010, 21:08

Napisz jeszcze jaka moc, bo rozpiętość jest dość duża, od 115 do 325 KM.
Ale generalnie to całe straszenie tylnym napędem jest mocno przesadzone. Sam jako pierwsze (własne) auta miałem dwie beemki 113 i 171 KM, oczywiście bez żadnych kontroli czegokolwiek i nic niezwykłego z tego powodu się nie działo.
Jeżeli chodzi o suchy, przyczepny asfalt, to przy mniejszych mocach tylny napęd nie stanowi zazwyczaj żadnego problemu, a przy nawierzchni o gorszej przyczepności, na zakrętach, trzeba się po prostu powstrzymać od zbyt dynamicznego przyspieszania.
A jak tylko masz możliwość na jakimś placu czy parkingu poćwiczyć poślizgi, to ćwicz ile wlezie, najlepiej w czasie deszczu :wink:.
cman

Postprzez Ekhangel » poniedziałek 09 sierpnia 2010, 21:16

To silnik 1.9, 140 kucy. Także szału nie ma.
Ekhangel

Postprzez cman » poniedziałek 09 sierpnia 2010, 21:30

No tak, więc tak pisałem, nic strasznego. Po prostu trzeba mieć to na uwadze mocno przyspieszając w zakręcie, zwłaszcza przy kiepskiej przyczepności i nic się złego nie będzie działo.
cman

Postprzez Ekhangel » poniedziałek 09 sierpnia 2010, 21:38

Dobra, dzięki za pocieszenie. Ostatnio mi mój L-kowicz opowiadał, jakie to on miał w życiu problemy z RWD. Jak swoim Seatem Leon nie mógł podjechać pod górę zimą, jak raz przez hydroplaning wyrąbał w pobocze, i tak dalej.
Ekhangel

Postprzez piotrekbdg » poniedziałek 09 sierpnia 2010, 21:51

Leon ma tylny napęd? Słyszałem że Cupra ma 4x4 ale o wersji z napędzaną tylną osią nie słyszałem jeszcze..
piotrekbdg

Postprzez Ekhangel » poniedziałek 09 sierpnia 2010, 22:00

Może porąbały mi się auta. Ale wydaje mi się, że to był Leon.
Ekhangel

Postprzez ks-rider » poniedziałek 09 sierpnia 2010, 22:02

Tylny naped nie jest straszny, az plakac sie chce, ze coraz mniej firm go produkuje. Przedni to smiec, ano ale coz, musze z tym zyc :mrgreen:

:wink:
ks-rider

Postprzez szerszon » poniedziałek 09 sierpnia 2010, 22:38

Moze tu nie zaszpanuję, ale pare lat jezdziło sie Polonezem i kompletnie nic sie nie działo.
fakt, nie ta moc.
szerszon

Postprzez Ekhangel » poniedziałek 09 sierpnia 2010, 22:51

Hłe hłe. Pewnego czasu pół Polski tym jeździło. Nie wiem, czy statystyki wypadków się zmieniły przez ten czas.

Muszę matki spytać, czy miała "za starych czasów" z Poldkiem. Bo jak ją znam, to pewnie nawet nie wiedziała, że jest tylnonapędowy.
Ekhangel

Postprzez annubis17 » poniedziałek 09 sierpnia 2010, 22:59

Jak nie masz zamiaru szpanować i robić z siebie pakera na drodze to nie masz czym się martwić. Tylko że mało kto się tak zachowuje...
Citroen XM 2.1D Obrazek Lancia Kappa 2.0t Obrazek
Obrazek
annubis17

Re: Napęd na tył - taki straszny?

Postprzez wyrokulicy » niedziela 19 września 2010, 10:34

To mnie pocieszyliście że nie jest taki diabeł straszny :mrgreen: Już mniej się boje zimy i pierwszego deszczu
04.09.2010 impreza Protector Ostrów wlkp - tak na odwagę ;]

06.09.2010 odwalone, teoria i praktyka za 1 razem :D

(9/10/10) Prawo Jazdy:: Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne.

(9/20/10) Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie ;]
wyrokulicy

Postprzez vonBraun » piątek 24 września 2010, 19:31

Wydaje mi się, że potencjalne niebezpieczeństwo tylnego napędu większe jest u osób które przez wiele lat zdążyły się przyzwyczaić do przedniego napędu na tyle, że jeżdzą już "na krawędzi poślizgu". Jeśli zaczynasz jeździć, zwykle początki są asekuranckie (pomijając przypadki patologiczne ;-), więc stopniowo przyuczysz się od razu do napędu tylnego, bez konieczności odkręcania jakiś wcześniejszych nawyków. Te kilkadziesiąt godzin spędzonych za przednionapędowcem podczas kursu jeździ się zazwyczaj z takimi prędkościami, że różnica między przednio i tylnonapędowcem jest niezauważalna. Ja przynajmniej tak miałem - jeżdzę zazwyczaj na tylnym napędzie. Mam możliwość jeżdzenia dwoma samochodami - przednionapędowym Lanosem i tylnonapędową Suzuki z załączanym napędem przednim. Przez pierwsze dwa miesiące nie było dla mnie większej różnicy czym jadę. Stopniowo jednak tak przyzwyczaiłem się do Suzi, że w Lanosie czuję się bardzo niepewnie. Ważniejsze więc niż napęd (przedni/tylny/inny) było dla mnie przyzwyczajenie i wyczucie narowów konkretnego egzemplarza pojazdu.

pozdrawiam
vonBraun
Suzuki Grand Vitara 1.6, 3D, rok 2000
Prawko od 28.09.2009/po drugim podejściu- nie liczę pomylonego terminu/. Autko (pierwsze w życiu) od 26.10.2009
vonBraun

Postprzez wyrokulicy » piątek 24 września 2010, 20:55

Dobra troszkę pojeździłem już, nie jest źle, wręcz nie ma różnicy na suchej drodze, zobaczymy zimą jak będzie, a i faktycznie się pewniej człowiek czuje coś...
04.09.2010 impreza Protector Ostrów wlkp - tak na odwagę ;]

06.09.2010 odwalone, teoria i praktyka za 1 razem :D

(9/10/10) Prawo Jazdy:: Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne.

(9/20/10) Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie ;]
wyrokulicy

Następna strona

Powrót do Porady techniczne