Kilka pytań odnośnie OC.

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Kilka pytań odnośnie OC.

Postprzez qwer0 » czwartek 09 września 2010, 18:51

Witam,pozwolicie że podepnę się pod temat.

Mam pytanie dotyczące ubezpieczenia samochodu na osobę która nie posiada prawa jazdy kat.B (tylko A,T).Chodzi o to że ta osoba ma już 55lat i co mi wiadomo to względem wieku jest też jakaś zniżka.Mnie by niestety teraz całość opłaty zeżarła więc kombinuje.

Pozdrawiam!

Chyba o czyms zapomniales. Gdzie pytanie??!

Staż PJ również liczy się tylko dla danej kategorii, więc nawet 30 lat z kat. T nie pomoże przy ubezpieczeniu na samochód.

A to zalezy do TU.
Ja ubezpieczalem na siebie ciezarowke rok przed zrobieniem kat. C. Pani z TU zapytala sie tylko czy posiadam pj, a poxniej ile mam znizek. Prawko mialem, ale kat. B , znizek mam cale 60% i z taka tez znizka obliczyla mi skladke i taka po dzis dzien oplacam.
Na poczatku mialem wrazenie, ze Pani sie machnela, zamiast spytac sie o kat. to spytala sie ogolnie o pj. Ale chyba nie, bo brala prawko do skserowania, przygladala sie mu i nic.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez Shg » czwartek 09 września 2010, 20:37

Chyba o czyms zapomniales. Gdzie pytanie??!

O kurcze,przepraszam jakiś mały zator z mózgu dostałem, :D już prostuje.

Dokladnie chodzi mi o to czy można ubezpieczyć samochód na osobę bez pj kat B.

Ps.Według kalkulatora na tej stronie wychodzi na to że wiek właściciela samochodu ingeruje w zniżke.
Jutro przejdę się do najbliższego ubezpieczyciela i postaram się dowiedzieć dokładnie jak to jest.\
02.09.2010 - Teoria 18/18
02.09.2010 - Plac + Miasto +
WORD Piotrków Trybunalski

(7/9/10) Prawo Jazdy:: Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne.
Shg

Postprzez wyrokulicy » piątek 17 września 2010, 15:30

Dołączę się do pytanie żeby syfu nie robić...

Jaką firmę wybrać? Jeśli prawko mam...czekam na odbiór jeszcze ;) Lat 23 ;) Auto...powiem tyle 1.9 318 ti 140km.... Bo jak liczę to jest paranoja z różnica dla młode i starszego kierowcy...
04.09.2010 impreza Protector Ostrów wlkp - tak na odwagę ;]

06.09.2010 odwalone, teoria i praktyka za 1 razem :D

(9/10/10) Prawo Jazdy:: Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne.

(9/20/10) Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie ;]
wyrokulicy

Postprzez Jarons » piątek 17 września 2010, 20:37

W internecie masz coś w rodzaju porównywarki, poszukaj a znajdziesz. Inna sprawa wpis OC dla młodego kierowcy, może coś wyjdzie.
Jarons

Postprzez wyrokulicy » sobota 18 września 2010, 08:09

To już mam za sobą ;) Wyszło że jak dla mnie to 3 firmy żeby zmieścić się w Oc do 2.3kzł :O Link, Liberty albo coś jeszcze tam było ;) Pójdę do domu ubezpieczeń i na gorąco zobaczę co oni zaproponują;)
04.09.2010 impreza Protector Ostrów wlkp - tak na odwagę ;]

06.09.2010 odwalone, teoria i praktyka za 1 razem :D

(9/10/10) Prawo Jazdy:: Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne.

(9/20/10) Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie ;]
wyrokulicy

Postprzez annubis17 » niedziela 19 września 2010, 17:19

wyrokulicy napisał(a):To już mam za sobą ;) Wyszło że jak dla mnie to 3 firmy żeby zmieścić się w Oc do 2.3kzł :O Link, Liberty albo coś jeszcze tam było ;) Pójdę do domu ubezpieczeń i na gorąco zobaczę co oni zaproponują;)

A ja bym proponował podzielić polise z kimś ze zniżkami...
Citroen XM 2.1D Obrazek Lancia Kappa 2.0t Obrazek
Obrazek
annubis17

Postprzez Margo » poniedziałek 13 grudnia 2010, 23:28

Jestem bardziej niż na 100% pewna,że zadawałam juz to pytanie ale nie mogę tego znaleźć 8)

Na początku stycznia kończy mi się umowa z TU. Do kiedy i w jakiej formie muszę złożyć im wypowiedzenie tej umowy? tzn. chce zmienić TU.
15.09.2009r. zdany egzamin na kategorię B
WORD ŁÓDŹ
Margo

Postprzez annubis17 » wtorek 14 grudnia 2010, 01:25

Margo napisał(a):Jestem bardziej niż na 100% pewna,że zadawałam juz to pytanie ale nie mogę tego znaleźć 8)

Na początku stycznia kończy mi się umowa z TU. Do kiedy i w jakiej formie muszę złożyć im wypowiedzenie tej umowy? tzn. chce zmienić TU.

Musi do nich wpłynąć najpóźniej dzień przed końcem polisy. Listownie poleconym trzeba wysłać wypowiedzenie.
Citroen XM 2.1D Obrazek Lancia Kappa 2.0t Obrazek
Obrazek
annubis17

Postprzez Margo » wtorek 14 grudnia 2010, 11:40

Ale liczy się data stempla pocztowego? i jak wyglądać takie wypowiedzenie? tzn. co tam musi być zawarte?
WORD ŁÓDŹ
Margo

Postprzez piotrz » wtorek 14 grudnia 2010, 11:58

Ważne, kiedy odbiorą. Data wysłania nie ma znaczenia.
A najlepiej chyba ze zwrotnym potwierdzeniem odbioru (tak to się chyba nazywa), bo później mogą mówić, że nie dostali wypowiedzenia (np. na skutek czyjegoś zaniedbania, bałaganu lub świadomego działania).
Może jest jakieś biuro lub przedstawiciel, u którego możesz to złożyć osobiście.
Wzór wypowiedzenia - w nowej firmie ubezpieczeniowej zapewne wszystko dostaniesz (druk, informacje jak to załatwić...), albo wujek google.
piotrz

Postprzez qwer0 » wtorek 14 grudnia 2010, 20:40

Wzor wypowiedzenia?
" Gorny, prawy rog miejscowosci i data
Na srodku "WYPOWIEDZENIE"
Od akapitu Wypowiadam umowe CO, i tutaj nr polisy/umowy.
Podpis"

Ja w TU dostalem wlasnie taki gotowy druk, do uzupelnienia byla tylko miejscowosc, data i nr polisy. No i oczywiscie czytelny podpis. Pani mi podsteplowala, ze wplynelo dnia tego, a tego i tyle.
Jak chcesz listownie, to troche to ewentualnie rozbuduj, imie, nazwisko, dane auta, nr rej. itp.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez Margo » piątek 31 grudnia 2010, 19:10

Napisałam dokładnie takie wypowiedzenie jak mi radziliście ale okazało się brakowało w nim odpowiednich artykułów z ustawy :mrgreen: ale mniejsza z tym. Czy ktoś zajmuje się moinitorowaniem obowiązkowych ubezpieczeń? tzn. czy jeżeli po wypowiedzeniu jednej umowy,a nie zawarciu w odpowienim czasie umowy z innym TU może mnie spotkać jakaś kara finansowa? biorąc pod uwagę,że przez jakiś czas autem jeździć nie będę. Z góry dzięki za pomoc.
WORD ŁÓDŹ
Margo

Postprzez qwer0 » piątek 31 grudnia 2010, 20:02

Czy ktoś zajmuje się moinitorowaniem obowiązkowych ubezpieczeń? tzn. czy jeżeli po wypowiedzeniu jednej umowy,a nie zawarciu w odpowienim czasie umowy z innym TU może mnie spotkać jakaś kara finansowa? biorąc pod uwagę,że przez jakiś czas autem jeździć nie będę.

Niestety wzieli sie za to. Mieli sie wziac juz dawno, robic jakis system itd, ale wszystko stoi w miejscu.
TU ma teraz wiecej obowiazkow, sam chcialem ostatnio troche przewalic na miesiac czasu, ale nie wyszlo, bo jak sie okazalo, przy ubezpieczaniu musze obowiazkowo przedstawic poprzednia polise. No i tyle co przewalilem, to musialem oddac, bo mialem do wyboru zakup polisy ze wsteczna data o 3 tygodnie, albo z data taka jaka chce, ale i tak wszystko by sie wydalo i z gory bym dostal kare z UFG, bo TU musi tam taki przypadek zglosic. I tak moj fart, ze mialem mozliwosc wykupienia polisy ze wsteczna data, kazdy sie boi taka wystawic, bo niewiadomo czy nie bylo w tym czasie jakiejs szkody.
biorąc pod uwagę,że przez jakiś czas autem jeździć nie będę

Zgodnie z przepisami OC musi byc oplacane non stop, niewazne czy jezdzisz, czy nie.
qwer0

Postprzez Margo » piątek 31 grudnia 2010, 20:38

Czyli nowe TU ma obowiązek poinformować Fundusz Gwarancyjny jeżeli nie dopełnię formalności na czas,tak? bo w momencie podpisanie umowy muszę od razu uiścić opłatę [albo jej połowę],czyż nie?
WORD ŁÓDŹ
Margo

Postprzez qwer0 » sobota 01 stycznia 2011, 15:47

Czyli nowe TU ma obowiązek poinformować Fundusz Gwarancyjny jeżeli nie dopełnię formalności na czas,tak?

Czy ma obowiazek, to nie wiem, nie znam przepisow, ktore to reguluja (rownie dobrze moze to byc jakis wewnetrzny regulamin TU, ktore chce walczyc z tymi co jezdza bez OC i podpierdzielaja ludzi), ale w TU, w ktorym 2 tygodnie temu ubezpieczalem auto tak mi koles powiedzial.
bo w momencie podpisanie umowy muszę od razu uiścić opłatę [albo jej połowę],czyż nie?

Musisz, albo nie musisz, wszystko zalezy od TU.
qwer0

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Porady techniczne