Problem z ruszaniem pod górkę

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez invx » środa 01 sierpnia 2007, 17:47

zalezy ile stoisz i gdzie - jak w jakims korku na gorce, to az sie prosi reczny zacignac by dac sobie odpoczac :)
invx

Postprzez loser » czwartek 02 sierpnia 2007, 22:05

Możesz przytrzymać hamulec nożny.
Jak zmienią się światła.
Lewa noga na półsprzęgło, auto zaczyna "brać".
Następnie prawa szybko na gaz.
Lewa pozostaje na półsprzęgle, popuszczasz sprzęgło, jak zaczynasz dodawać gazu.
loser

Postprzez scorpio44 » czwartek 02 sierpnia 2007, 23:08

loser napisał(a):Lewa pozostaje na półsprzęgle, popuszczasz sprzęgło, jak zaczynasz dodawać gazu.

Jeżeli na wzniesieniu już masz półsprzęgło, a potem jednocześnie zaczniesz dodawać gazu i odpuszczać dalej sprzęgło, to prawie na pewno silnik zgaśnie. ;) Sprzęgło MUSI zostać chwilę (i to dłuższą, niż na płaskim) przytrzymane w tym miejscu i dopiero dalej odpuszczane.
scorpio44

Postprzez Rexed » piątek 03 sierpnia 2007, 13:37

Ja to zwykle robię tak, że...

1. Dodaje gazu troche więcej jak do zwykłego ruszania.

2. Popuszczam sprzęgło.

3. W momencie jak wyraźnie czuć, że auto jest ciągniete do przodu, a blokuje je hamulec ręczny (słychać i czuć ;) ), zwolnić hamulec i auto ruszy.

Nigdy tak nie zgasiłem auta, nie mówiąc o staczaniu ;]
Rexed

Postprzez pol19 » piątek 03 sierpnia 2007, 14:39

Ja mam właśnie ostatnie godzinki kursu i od wczoraj zacząłem sie uczyć ruszać pod górki bez ręcznego sprawa jest trudniejsza ponieważ tak jak juz ktoś napisal jeżeli po przełożeniu nogi z hamulca na gaz popuścimy sprzęgło znajdujące się w pozycji pólsprzęgła to prawie zawsze samochód nam zgaśnie najgorsze były moje pierwsze próby później już okis. Próbować , próbować i jeszcze raz próbować !!
na drodze myśl o innych
pol19

Postprzez invx » piątek 03 sierpnia 2007, 16:29

dla mnie ruszanie bez recznego jest latwiejsze :) - nawet pod stroma gorke, rusza sie zdecydowanie szybciej. Kwestia wprawy :wink:
invx

Postprzez Sober » piątek 03 sierpnia 2007, 16:42

Ja ruszałem zawsze tak jakby nie było tego ręcznego :) Jak już czujesz, że auto chce jechać, to nic nie robiąc z pedałami, odciągasz ręczny. Autko jedzie. Oczywiście, wszystko ze spokojem :wink: bo inaczej na pewno zgaśnie...
Sober

Postprzez ivytomek » piątek 03 sierpnia 2007, 23:10

Okropnie wkurzają mnie kierowcy w nowszych samochodach, którzy trzymają nogę na hamulcu stojąc w korku. Chodzi mi o porę od zmierzchu do świtu, kiedy to oślepiają mnie światła stopu samochodu przede mną.
Nie wierzę, że kierowców aut przede mną nie wkurzają podobnie kierowcy przed nimi, którym również nie chce się zaciągnąć hamulca ręcznego albo po prostu nie myślą, więc na przychodzi im to do głowy.
ivytomek

Postprzez ella » piątek 03 sierpnia 2007, 23:21

ivytomek napisał(a):, Nie wierzę, że kierowców aut przede mną nie wkurzają podobnie kierowcy przed nimi, którym również nie chce się zaciągnąć hamulca ręcznego

Jak widać nie wszystkich oślepiają
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... B6lepianie

Tylko błagam nie rozwijajcie tu następnej dyskusji o oślepianiu :D
ella
Moderator

Postprzez ivytomek » piątek 03 sierpnia 2007, 23:48

ups
odwołuję, w ogóle nic mnie na drodze nie wkurza, wszystko jest ok.
ivytomek

Postprzez erefel » poniedziałek 20 sierpnia 2007, 19:51

ja mam trzecia jazde za sobą, ćwiczyłem już wjazd na wzniesienie. nie miałem żadnych problemów z jazdą pod górkę przy uzyciu hamulca roboczego, więc chciałem poćwiczyć drugi system - z zaciąganiem 'ręcznego'. Ku mojemu zdziwieniu instruktor zalecał mi hamowanie w takiej sytuacji TYLKO za pomocą hamulca ROBOCZEGO! pytałem, czy nie byłoby lepiej od razu zaznajomić się też z awaryjnym, odpowiedział ze nie... co wy na to? czy rzeczywiście rto jest zbędne? czy egzaminator może wymóc na mnie zaciągnięcie hamulca ręcznego?
erefel

Postprzez Cachorro » poniedziałek 20 sierpnia 2007, 20:16

jest wymóg ruszanie na wzniesieniu z hamulca ręcznego
www.pajacyk.pl KLIKNIJ !

18.08.2007 godz. 7.00
egzamin teoria + praktyka
WORD Dąbrowa Górnicza
Zdane za 1 razem !! :)
Cachorro

Postprzez invx » poniedziałek 20 sierpnia 2007, 20:30

Ku mojemu zdziwieniu instruktor zalecał mi hamowanie w takiej sytuacji TYLKO za pomocą hamulca ROBOCZEGO!

no i mial racje :) - hamujemy hamulcem zwanym roboczym !

zaciagamy reczny, puszczamy hamulec roboczy - i zaczynamy manewr wuszania pod gorke z uzyciem recznego.
invx

Postprzez alandar » poniedziałek 20 sierpnia 2007, 22:14

Duzo gazu - powoli puszczasz sprzęgło i obserwujesz maskę - jak zobaczysz ruch (trudno nie zauważyć) zwalniasz hamulec.
Polecam też potrenować na sucho zwalanie ręcznego. Ja początkowo miałem z tym problem (skupiałem się na tej czynności, a zapominałem o utrzymywaniu wysokich obrotów)

Tata wyrobił u mnie nawyk częstego zaciągania ręcznego gdy stoje w korkach, na skrzyżowaniach itp
alandar

Postprzez Sławek_18 » poniedziałek 20 sierpnia 2007, 22:15

Cachorro napisał(a):jest wymóg ruszanie na wzniesieniu z hamulca ręcznego

od KiedY? ? Już tak wypadłem z obiegu, że jakaś nowelizacja ustawy, która by to nakazywała, weszła "bez mojej wiedzy" ?
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Porady techniczne