Co ile przeglą?

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez marcij » środa 14 maja 2008, 18:10

Volvo s60, fajne , duze autko. 5 lat to jest raczej nowka , a nie jak napisalas "najmlodsze juz nie jest". Co do ceny wydaja sie strasznie wysokie , ale jesli podliczyc ceny czesci w sklepach to wcale duzo taniej nie wychodzi. Serwis takiego samochodu niestety musi kosztowac. www.fota.pl, www.intercars.com.pl, mozna sprawdzic ceny. Powiem Ci rowniez ze lepsze sklepy motoryzacyjne , ktore posiadaja wlasne warsztaty przy zakupie u nich takich czesci jak klocki czy tarcze wymieniaja "gratis" (powiedzmy ze wymiana jest w cenie czesci).
Obrazek
marcij

Postprzez lled3 » środa 14 maja 2008, 18:52

tarcze sie wmienia jesli ich grubosc jest ponizej minimalnej ustalonej przez Volvo - mozna to sprawdzic w notach technicznych.

w sklepach bardzo czesto sa oferowane zamienniki, a nie oryginały i są one znaczni tansze (chociaz orygianly tez sa tansze :))

u mnie w ASO wymiana tarcz i klocków na tyle tj. 1450 zł ...

mi się to udało zrobić za nieco ponad 800 z oryginalnymi tarczami na które akurat mieli jakąs promocje. Klocki zamienniki - i pare godzinek wymiana zajeła w domowym zaciszu :)

Nie wiem jak w tym Volvo - ale w moim wypadku zamienniki się na nic zdają - gdyż tarcza oryginalna jest razem z łozyskiem i pierścieniem ABS - podczas gdy zamienniki są bez łozyska (a dokładniej dwóch) i bez pierscienia. Można się meczyc z przekladaniem ... a potem sie moze okazac że łożysko też do wymiany ...

z taka wymiana w cenie czesci to bym uwazal - owszem taniej bedzie - tylko poskladaja bez czyszczenia, bez smaru miedziowego, i podokrecaja pneumatykiem ...
Obrazek
lled3

Postprzez babi » czwartek 15 maja 2008, 19:52

loser napisał(a):Za bardzo nie rozumiem dlaczego chcesz wymieniać te hamulce.

Jeszcze nie koniecznie chce wymienić hamulce ale poprzedni użytkownik uprzejmie mnie uprzedził ze musze się z tym liczyć ;) Nawet jak kupie części taniej to i tak będę musiała gdzieś oddać żeby ktoś zmienił niestety sama tego nie zrobię aż taka zdolna nie jestem niestety ;) A i wyczytałam gdzieś na jakimś innym forum że ponoć wymiana kloców czy tarczy już nie pamiętam nie jest taka łatwa. Ktoś oddał do pierwszego lepszego warsztatu i potem samochód na lawecie jechał do aso… Dlaczego nikt nie uczy na kursie na prawko ze posiadanie samochodu rodzi wiele problemów??;)
babi

Postprzez lled3 » czwartek 15 maja 2008, 20:01

no musisz - hamulce sie zuzywaja jak wszytsko. Jak pojezdzisz dluzej to i z remontem kapitalnym silnika tez sie musisz liczyc :)

najlepiej zmieżyć grubosc tarcz - porownac z tym co mówi producent - i wszystko stanie się jasne - tarcze powinny wytrzymać spokojnie 100 tys.
Obrazek
lled3

Postprzez babi » piątek 16 maja 2008, 16:21

Już to widzę jak zdejmuje koło i mierze grubość tarczy która nie wiem jak wygląda ale spoko może innym razem. Może kiedyś stanę się pasjonatem motoryzacji i będę siedziała w garażu i rozbierała moje volvo na części a potem składała tylko wtedy już daleko nie pojedzie. Chyba jednak zdecyduje się na wizytę w aso chyba tylko wtedy będę spokojna. A i tam go karze podpiąć do komputera i powiedzą mi co i jak w nim działa mam racje?? Czy podpinanie do kompa jest dodatkowo płatne czy to obejmuje przegląd?
babi

Postprzez loser » piątek 16 maja 2008, 17:02

Nie bój się. Oni są po to żeby znajdować, rzeczy do naprawy.
Podobnie Stacja kontroli pojazdów.
Ale jak będziesz dzwonić od serwisu do serwisu, że chcesz koniecznie coś wymienić, to w końcu znajdziesz taki, co wymieni Tobie pół samochodu, choć wszystko będzie w porządku.

Ps. Na przegląd weź śruby (nasadki) zabezpieczające przed kradzieżą opon i felg. O ile oczywiście takie masz.
loser

Postprzez cman » piątek 16 maja 2008, 17:53

babi napisał(a):Już to widzę jak zdejmuje koło i mierze grubość tarczy która nie wiem jak wygląda ale spoko może innym razem.

Już nie przesadzaj... Przebite koło, mam nadzieję, potrafisz zmienić?

Jeżeli tak, to po zdjęciu koła Twoim oczom ukaże się mniej więcej taki widok:
Obrazek
To duże, płaskie, okrągłe i lekko błyszczące, to właśnie tarcza hamulcowa.

Jej grubość najłatwiej zmierzyć przyrządem, zwanym suwmiarką:
Obrazek

I cała tajemnica, jakże skomplikowanej czynności.
cman

Postprzez lled3 » piątek 16 maja 2008, 18:54

babi napisał(a):Już to widzę jak zdejmuje koło i mierze grubość tarczy która nie wiem jak wygląda ale spoko może innym razem. Może kiedyś stanę się pasjonatem motoryzacji i będę siedziała w garażu i rozbierała moje volvo na części a potem składała tylko wtedy już daleko nie pojedzie. Chyba jednak zdecyduje się na wizytę w aso chyba tylko wtedy będę spokojna. A i tam go karze podpiąć do komputera i powiedzą mi co i jak w nim działa mam racje?? Czy podpinanie do kompa jest dodatkowo płatne czy to obejmuje przegląd?

szybko zostawisz dużą sumę $$ w ASO 8)

podpiecie pod komputer w przypadku renault to od 50 do 180zl (zalezy od ASO) nie ma nic zadarmo ! ... wymiana zarowki 75zł ...

jak to mówią w ASO nie naprawiają - w ASO wymieniają.
Obrazek
lled3

Postprzez babi » poniedziałek 19 maja 2008, 11:19

Dzięki za fotki zapewne będą pomocne. Zainspirowały mnie do tego że może jednak tak dla fanu to sobie zobaczę czy tarcze mam na pewno do wymiany. A jaką powinny mieć grubość?? Bo dziś po południu zdejmę sobie koło oczywiście nie sama zorganizowałam sobie asystę w postaci kolegi tyle tylko że on tez nie ma p tym bladego pojęcia ale przynajmniej ma więcej siły. Jak już zbadam grubość tarcz to będę wiedziała czy mnie w kanał nie w puszczą w aso. Choć mi się nie wydaje żeby tak było bo volvo to Bożena firma ale przynajmniej poznam swój samochód od środka. ;)
babi

Postprzez kwito » wtorek 20 maja 2008, 00:10

babi napisał(a): Bo dziś po południu zdejmę sobie koło oczywiście nie sama zorganizowałam sobie asystę w postaci kolegi tyle tylko że on tez nie ma p tym bladego pojęcia ale przynajmniej ma więcej siły.

a jak będziesz jechała sama i złapiesz kapcia to też będziesz dzwonić po kolegów? te nowe lewarki nie wymagają praktycznie żadnej siły, a śruby można popuścić nogą, więc trzeba sobie umieć radzić samemu z wymianą koła ;)
pozddrawiam :P
Obrazek
kat. B - zdane za pierwszym razem 10.03.2006
od 24.02.2008 jeżdżę Trampkiem i jestem z niego dumny :P
kwito

Postprzez babi » wtorek 20 maja 2008, 13:04

Wiesz zdjąć koło i założyć nowe to żadna filozofia tak mi się wydaje wczoraj jakoś dałam sobie rade ale wymianę klocków czy tez tarcz w volvie to niestety się nie podejmuje. Zostawiam to specjalistą w aso.
babi

Postprzez lled3 » wtorek 20 maja 2008, 14:00

Zostawiam to specjalistą w aso.

chciałbym by tak było :)
Obrazek
lled3

Postprzez babi » środa 21 maja 2008, 15:06

Ja już nie wiem co mam myśleć o tych autoryzowanych serwisach naprawdę. Ale może jestem naiwna ale już się zapisałam na wizytę i mam nadzieje, że wszystko odbędzie bez żadnych problemów skorzystam z tej ich promocji cztery plus i tyle. A jak cos będzie nie tak to będę reklamować bo można nie?? Bo już nic nie wiem… :(
babi

Postprzez marcij » środa 21 maja 2008, 21:54

babi napisał(a): A jak cos będzie nie tak to będę reklamować bo można nie?? Bo już nic nie wiem… :(

hehe, mozna , zawsze mozna. Obys tylko nie zostala nagle na trasie bez hamulcow , bo raczej nie bedzie juz mial kto ani czego reklamowac.

Nasza wizja jest moze lekko tragiczna i jestesmy przewrazliwieni na punkcie wszelkiego rodzaju warsztatow. Fakty sa takie ze trzeba uwazac, bo niestety chetnych na latwy zysk jest wielu i oszustwa sie zdarzaja , zwlaszcza jak do warsztatu przyjezdza kobieta , lub mezczyzna okazujacy ze nie ma pojecia o co chodzi. Wiekszosc z nas jest rozniez uprzedzona do ASO z tego powodu ze sciagaja straszne pieniadze, miedzy innymi tez i z tego powodu wielu z nas samemu robi przy swoich samochodach.

Podsumowujac , Wiele ludzi serwisuje auta w ASO , sa z tego zadowoleni i mam nadzieje ze Ty rowniez bedziesz.Nie zaszkodzi jednak wczesniej zasiegnac rady , nabra troche pojecia o temacie , zeby nie byc zbyt latwym kaskiem.Dobrze nie dawac po obie poznac ze temat jest Ci zupelnie obcy i nie wiesz jakim jezykiem mowi do Ciebie gosc przyjmujacy czy oddajacy samochod.
Obrazek
marcij

Postprzez kamiles » czwartek 22 maja 2008, 01:11

babi napisał(a):Ja już nie wiem co mam myśleć o tych autoryzowanych serwisach naprawdę.

generalnie? najczęściej jeśli coś jest do zrobienia w samochodzie, to nie naprawiają - wymieniają na nowe (zresztą kto ich tam wie czy to nowe). Przykład z mojego ASO: przestało mi działać wspomaganie układu kierowniczego. W ASO samochód był sprawdzany przez mechanika i przez elektryka. Diagnoza: pompa uszkodzona, bo "komputer jej nie widzi", więc pompa do wymiany, bo to taki typ, którego się nie naprawia (wg znawców z ASO). Koszt wymiany: ponad 2 tysiące złotych. Podziekowałam za diagnozę i pojechałam do brata. Wymontował pompę. Okazało się, że do środka dostala się woda. Wysuszył, podłączył i działa. Koszt: butelka płynu do wspomagania + dobre winko dla brata :-)
A co do wizyty w ASO, to tak jak mówi marcij - nie można dać im wyczuć, że się kompletnie nie znasz na problemie, z którym przychodzisz, bo, niestety, bez skrupułów to wykorzystają.
kamiles

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Porady techniczne