VladimirDebish napisał(a):Jeżeli taki wątek był to sory ale jakoś nie mogłem znaleźć. Mi chodziło bardziej o aspekt techniczny i zasady zamykania wtryskiwaczy. No bo np. dlaczego poniżej 2000 przy hamowaniu silnikiem paliwo jest doprowadzane? Jaka jest tego zasadność? Skoro silnik mi się jeszcze nie dławi a energia z prędkości obrotowej kół jest wystarczająca do napędzania tłoków?
Komputer sterujący wtryskiem musi mieć zaprogramowany jakiś margines - "zapas". Nie może przecież zaczynać podawać paliwa kiedy obroty zaczynają już zaduszać silnik :wink:
pawcio1978 napisał(a):To inaczej zapytam.
Jesli masz pusty zbiornik paliwa to silnik bedzie pracowac?
I co na to odpowiecie geniusze?
Bo wedlug tego co piszesz to powinien :D
Odpowiem pytaniem na pytanie: uważasz, że jeżeli zaparkujesz (na biegu ale bez zaciągniętego hamulca) na dowolnie stromym wzniesieniu a w baku nie będzie ani kropli paliwa, to samochód będzie stał tam gdzie stoi? I żadna siła go stamtąd nie ruszy? :wink: Wszak paliwa nie będzie, więc jakim prawem cokolwiek może poruszyć stojący silnik? :shock:
Pytanie numer dwa: zdefiniuj co rozumiesz pod pojęciem "pracujący silnik"? Jeżeli "obracający się wał i poruszające się tłoki w cylindrach" to - patrz pytanie nr jeden.