przez Margo » wtorek 15 grudnia 2009, 23:42
przez scorpio44 » niedziela 03 stycznia 2010, 19:37
przez cman » niedziela 03 stycznia 2010, 20:16
przez scorpio44 » niedziela 03 stycznia 2010, 20:40
cman napisał(a):W praktyce to raczej niezbyt często namierzają takie stojące auta bez OC, no ale ryzyko zawsze jest.
przez cman » niedziela 03 stycznia 2010, 21:33
scorpio44 napisał(a):A jak namierzą, to jakie są konsekwencje? Czy tylko uregulowanie ubezpieczenia za ten okres, kiedy go nie było, czy grubsza kara?
przez wierzchos » niedziela 13 czerwca 2010, 22:30
przez lith » niedziela 13 czerwca 2010, 23:06
przez ixi25 » niedziela 13 czerwca 2010, 23:38
wierzchos napisał(a):Tak jak w temacie mam kilka pytań. Prawo jazdy mam od 2 m-cy.
Na dniach kupiłem autko VW Golf 2. 1,3 1990r.
Samochód zarejestrowany i opłacony jest do marca przyszłego roku w WARCIE.
Chciałbym się Was zapytać/poradzić o:
1) Czy mogę zarejestrować go na osobę nie mającą prawa jazdy i wpisać siebie jako współwłaściciela (ja 19 lat ta osoba 41)
2) Czy jeśli samochód będzie zarejestrowany na mnie to jeśli dopiszę współwłaściciela który ma już prawo jazdy to dostanę jakieś zniżki na OC?
3) Czy mogę jeździć na ubezpieczeniu sprzedającego, które jest do marca przyszłego roku
Dokładnie chodzi mi o to aby koszt rejestracji i ubezpieczenia wyszły jak najniższe. Zarejestrować samochodu na kogoś mającego już prawo jazdy i zniżki nie bardzo mogę.
lith napisał(a):Zniżki dostaniesz jak zarejestrujesz go na kogoś mającego te zniżki. Ale temu ktośowi wtedy w razie Twojego stuka się dostaje po tych zniżkach. Najlepiej wyczaic kogoś kto ma zniżki, a nie ma samochodu :P (bo na przykład był wcześniej współwłaścicielem innego i mu się zniżki wyrobiły.)
cman napisał(a):W praktyce to raczej niezbyt często namierzają takie stojące auta bez OC, no ale ryzyko zawsze jest. Bezpieczniejszą, acz półlegalną (ale nie tak znowu bardzo nielegalną) metodą jest czasowa "sprzedaż" auta - zabawa kosztuje tyle co podatek (PCC3) i brak możliwości odzyskania wcześniej wpłaconego OC. Polega na tym, że samochód "sprzedaje" się komuś (fikcyjne dane), zgłasza sprzedaż (uwalnia się tym samym od dalszego płacenia OC), a potem z powrotem samochód "kupuje" się od tego samego fikcyjnego kogoś i niech jego sobie szukają za niepłacenie OC.
przez qwer0 » poniedziałek 14 czerwca 2010, 08:29
A jeśłi pojazd stoj poza drogą publiczną to po co mu OC?
1) Czy mogę zarejestrować go na osobę nie mającą prawa jazdy i wpisać siebie jako współwłaściciela (ja 19 lat ta osoba 41)
2) Czy jeśli samochód będzie zarejestrowany na mnie to jeśli dopiszę współwłaściciela który ma już prawo jazdy to dostanę jakieś zniżki na OC?
3) Czy mogę jeździć na ubezpieczeniu sprzedającego, które jest do marca przyszłego roku
przez cman » poniedziałek 14 czerwca 2010, 10:14
ixi25 napisał(a):UUUUUUUUU fałszowanie dokumentów w celu uzyskania korzyści materialnych, to raczej brzydko pachnie!
ixi25 napisał(a):A jeśłi pojazd stoj poza drogą publiczną to po co mu OC?
przez wierzchos » poniedziałek 14 czerwca 2010, 20:21
qwer0 napisał(a):3) Czy mogę jeździć na ubezpieczeniu sprzedającego, które jest do marca przyszłego roku
Tak
przez qwer0 » wtorek 15 czerwca 2010, 09:33
przez scorpio44 » wtorek 15 czerwca 2010, 13:42
przez kolszak » niedziela 04 lipca 2010, 11:03
scorpio44 napisał(a):wszyscy upierają się, że kupując samochód, ma się obowiązek zgłosić do ubezpieczalni celem przepisania OC
przez scorpio44 » niedziela 04 lipca 2010, 11:49
kolszak napisał(a):Nikt tak tu chyba nie uważał
kolszak napisał(a):Sprzedający zawsze zgłasza transakcje bo dostaje poprostu zwrot opłaty za OC jeśli ubezpieczenie dalej obowiązuje.