działanie klimatyzacji automatycznej

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

działanie klimatyzacji automatycznej

Postprzez gorylfcg » poniedziałek 30 marca 2009, 09:20

Witam!!
mam jedno krótkie pytanie.Czy w klimatroniku uruchomienie kompresora jest zależne od temp?
bo wyczytałem w czymś tam,że załączy się jak bd powyżej 5 stopni....
gorylfcg

Postprzez lled3 » poniedziałek 30 marca 2009, 12:14

to pewnie zależy od konkretnego rozwiązania producenta, i nie ma tu jednoznaczenj odpowiedzi.

to co mowisz wydajesie byc bardzo logiczne bo po co ma schladzac sztucznie powietrze jak moze dmuchac takim o temp 5 z zewnatrz,
Obrazek
lled3

Postprzez Pinhead » poniedziałek 30 marca 2009, 23:09

gorylfcg napisał(a):mam jedno krótkie pytanie.Czy w klimatroniku uruchomienie kompresora jest zależne od temp?

Prawda.

bo wyczytałem w czymś tam,że załączy się jak bd powyżej 5 stopni....

Nieprawda.

lled3 napisał(a):bo po co ma schladzac sztucznie powietrze jak moze dmuchac takim o temp 5 z zewnatrz,

Aby odsuszyć powietrze.
Pinhead

Postprzez Barabasz » wtorek 31 marca 2009, 08:52

w klimatroniku masz tak ze jak dajesz nawiew na szybe to automatycznie sie wlacza sam, wlasnie po to by odparowac jak najszybciej.

czyli tak jak napisal Pinhead by osuszyc powietrze
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą predkością..."
Vittorio de Sica
Barabasz

Powrót do Porady techniczne