czy wymiana oleju w silniku jest konieczna?

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

czy wymiana oleju w silniku jest konieczna?

Postprzez tomciopaluch188 » sobota 23 kwietnia 2011, 18:09

znajomy ma auto
sprowadzone z niemiec 3 lata temu jak sprowadzil to wymienil rozrząd kompl, filtr oleju+olej, filtr powietrza, filtr paliwa, płyn chlodniczy
przejechał juz 12tys km w ciągu 3 lat
pytam sie dlaczego nie wymienil jeszcze oleju, on mówi ze po co, jak jest w normie, mówił ze ostatnio dolewał 0,5l i teraz jest na 3/4 bagnetu
jesli producent zaleco wymiane co rok lub 15k lub gdy niekorzystnie to co pól roku i 7k
to czy sie cos stanie jak on juz jezdzi na 1 oleju 3 lata i 12k?
pilnuje poziom ale nie wymienia
mówił ze auto stoi wiecej niz jezdzi to i nie doklada do auta
czy Wy wymieniacie wszystko tak jak zalecają?
tomciopaluch188

Re: czy wymiana oleju w silniku jest konieczna?

Postprzez michooo » sobota 23 kwietnia 2011, 19:32

No i?

Producent zaleca wymianę co 15k, a on przejechał 12k. Czyli trzyma się zaleceń.
Jak auto stoi to olej się nie zużywa, co najwyżej z czasem może tracić jakieś swoje własności, ale raczej można to pominąć jeśli to kwestia 2-3 lat.
michooo

Postprzez bobpl » sobota 23 kwietnia 2011, 20:02

ja wymienilem niedawno w lanku bo kij wie jaki byl wczesniej - urwana 'kartka' z zapisanym olejem.
A na syntetykach sie robi po 40-50kafli i jezdza i smaruja w miare ;P
A calosc oleju z wymiana mnie wyszla ok. 110 zl takze nie ma tragedii.
Ale skoro pisze, ze 15k mozna zrobic to ja nie widze problemu. Zwlaszcza ze Twoj kolega nie jezdzi intensywnie, bo niektorzy to potrafia olej po 3-4 razy na rok wymienic.
30.09.2010 - Data uzyskania uprawnień.
Obecnie: Lanos "Czerwona Rakieta" 1.4 z podtlenkiem LPG ;)
bobpl

Postprzez tomciopaluch188 » niedziela 24 kwietnia 2011, 11:06

czyli jesli producent pisze
normalnie co nastąpi wczesniej rok lub 15k
niekorzystne tz jazda po autostradach, ciagniecie przyczepy, trasy do 10km, jazda po miescie co pół roku lub 7k i takze co nastąpi wczesniej
to jesli 15k przejade w 4 lata to moge co 4 lata wymieniac?
a tylko spr raz na miesiac poziom?
nie jest tak ze trzeba musowo co rok razem z filtrem?
tomciopaluch188

Postprzez dma3 » niedziela 24 kwietnia 2011, 12:34

NIE. Oleju można w ogóle nie wymieniać. Wypowiedali się na ten temat najwięksi spece od olejów. Wymiana jest napędzana przez koncerny olejowe, niżej pseudo mechaników którzy żerują i zarabiają na jak najczęstrzych wymianach.
dma3

Postprzez bobpl » niedziela 24 kwietnia 2011, 13:04

@up - no ja tam nie wiem, ale mi nie jest szkoda 100zł na olej co 15-20k. Olej z wymiana ofc i z filtrem - ktory i tak trzeba co jakis czas wymienic.
Ceny benzyny są napedzane przez koncerny naftowe i nikt nie narzeka, takze nie przesadzajmy z olejem.
bobpl

Postprzez tomciopaluch188 » poniedziałek 25 kwietnia 2011, 10:30

no wlasnie co sądzicie o tej sprawie
tomciopaluch188

Postprzez bobpl » poniedziałek 25 kwietnia 2011, 10:48

czy to na pewno auto znajomego a nie Twoje? :P
Jak tak go boli to niech wymieni olej. A jak mu szkoda 150 zł za wymiane to sorry.
A skoro to nie Twoje auto to co sie przejmujesz?
bobpl

Postprzez ks-rider » poniedziałek 25 kwietnia 2011, 10:51

michooo napisał(a):No i?
Jak auto stoi to olej się nie zużywa,

Zalezy jak dlugo stoi, olej sie i nie zuzywa ale rozklada molekularnie.

bobpl napisał(a):A na syntetykach sie robi po 40-50 kafli.

Na jakim ? ? ?

Z tego co mi wiadomo o Audi i VW podaja do 30 000 km na Longlife'ie

dma3 napisał(a):NIE. Oleju można w ogóle nie wymieniać. Wypowiedali się na ten temat najwięksi spece od olejów. Wymiana jest napędzana przez koncerny olejowe, niżej pseudo mechaników którzy żerują i zarabiają na jak najczęstrzych wymianach.

Owszem mozna nie wymieniac, ale .....

Sa firmy ktore specjalizuja sie w " zmianie " ukladu a raczej samego specjalnego filtra oleju ktory umozliwia niewymienianie oleju poprzez cale zycie auta. Sporo taryf w Niemczech uzywa tych filtrow a fury jezdza.

bobpl napisał(a):@up - no ja tam nie wiem, ale mi nie jest szkoda 100zł na olej co 15-20k.

Nie wiem na jakim syfie jezdzisz skoro za olej z wymiana i filtrem placisz 100 pln'ow ? Watpie tez aby to co lejesz bylo przewidziane na 15 000 czy 20 000 km - co najwyzej na 10 000 km, ale to juz zupelnie inna bajka, jak robisz pierwszy szlif silnika i dowiesz sie z jakich przyczyn to pogadamy.

:wink:
ks-rider

Postprzez bobpl » poniedziałek 25 kwietnia 2011, 11:05

@up - olej 100. Filtr bodajze 22.90. Wymiana 2 dychy. 150 za calosc.
Polsyntetyk daewoo bodajze, musialbym zejsc na dol zobaczyc bo nie pamietam.
Popprzedni wlasciciel zrobil na tym samym oleju ~110k km, wymieniajac co 12-15k. Nie widze problemu?
W nexii mamy ten sam olej bodajze, zrobione 122k km, wymieniany co 20k bo po taniosci i tez silnik dalej jezdzi.
Takze nie zarzucaj rzeczy o 'syfach' bo wg mnie nie ma sensu lac drogich castroli omfglolpro olej za 300zł / 4-5l który i tak po 15k wymienimy bo tak zaleca producent.
bobpl

Postprzez ks-rider » poniedziałek 25 kwietnia 2011, 12:49

bobpl napisał(a):wg mnie nie ma sensu lac drogich castroli omfglolpro olej za 300zł / 4-5l który i tak po 15k wymienimy bo tak zaleca producent.

No tak, z Twoim starzem jako kierowca jakos wcale mnie to nie dziwi :mrgreen:

Pozatym nie ublizajac Ci zwroc uwage czym jezdzisz, w twoim moze olej ktorego uzywasz prejdziew w innym juz NIE ! - kumkasz roznice ?

ks-rider

Postprzez qwer0 » poniedziałek 25 kwietnia 2011, 12:52

Nie wiem na jakim syfie jezdzisz skoro za olej z wymiana i filtrem placisz 100 pln'ow ?

A Ty lejesz cos extra, ze wychodzi tak extra drogo??
Duza banka elfa TD ~ 60zl, filtron ~20zl, wymiana 20zl i w stowce zamykamy sie z olejem identycznym, na jakim auto wyjezdza z salonu (np. reno tak sie lubuje w elfie).

NIE. Oleju można w ogóle nie wymieniać. Wypowiedali się na ten temat najwięksi spece od olejów. Wymiana jest napędzana przez koncerny olejowe, niżej pseudo mechaników którzy żerują i zarabiają na jak najczęstrzych wymianach.

... ktorzy zeruja sami na sobie wymieniajac olej w swoich autach :P

Ktorzy to spece sie tak wypowiadali?
Bo ja slyszalem kiedys, ze takie slowa ponoc padly z ust bylego szefa/dyrektora castrola, ktory byl tak biedny, ze przez 20 lat jezdzil jednym autem i na jednym oleju.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez michooo » poniedziałek 25 kwietnia 2011, 13:01

ks-rider napisał(a):
michooo napisał(a):No i?
Jak auto stoi to olej się nie zużywa,

Zalezy jak dlugo stoi, olej sie i nie zuzywa ale rozklada molekularnie.

Byłbym ci bardzo wdzięczny jakbyś raczył czytać całe zdania, a nie cytować wyrwane z kontekstu fragmenty lub pojedyncze słówka.

Tak. Rozkłada się molekularnie i dlatego traci swoje własności.

dma3 napisał(a):NIE. Oleju można w ogóle nie wymieniać. Wypowiedali się na ten temat najwięksi spece od olejów. Wymiana jest napędzana przez koncerny olejowe, niżej pseudo mechaników którzy żerują i zarabiają na jak najczęstrzych wymianach.

Tiaaa, zwłaszcza jak po parudziesięciu tys olej przypomina smołę, jest w nim mnóstwo opiłków metalu i innych syfów. Chyba, że używasz jakichś super mega wypasionych filtrów. Ale ja bym nie ryzykował na swoim aucie takich eksperymentów.
michooo

Postprzez tomciopaluch188 » poniedziałek 25 kwietnia 2011, 14:41

chodzi o to ze zwrócilem uwage koledze ze olej wymienia sie co roku lub 15k to on powiedzial ze 15k robi w 4lata wiec co 4 lata wymieni olej to dlaczego instrukcja przewidziala ze jak ktos nie zrobi 15k w roku to max co roku powinien jezdzic na nowym oleju
dla mnie to tez jest dziwna sprawa np w skrzyni biegów sie nie wymienia oleju wcale a w silniku trzeba musowo co 15k lub co roku wiec jak ktos malo jezdzi to juz dla niego to duzy wydatek co roku tz wymiana oleju koszuje polowe tyle co sie placi za oc na caly rok zakladając ze wymiana oleju kosztuje 150pln
jakie są objawy ze np silnik jezdzi na 5letnim oleju na którym juz przejechal np 30k?
tomciopaluch188

Postprzez ks-rider » poniedziałek 25 kwietnia 2011, 14:58

qwer0 napisał(a):Duza banka elfa TD ~ 60zl, filtron ~20zl, wymiana 20zl i w stowce zamykamy sie z olejem identycznym, na jakim auto wyjezdza z salonu (np. reno tak sie lubuje w elfie).

W zaleznosci czy wymieniam sam ( Liqui Moly ) czy jade dac wymienic ( Shell ) w kazdym razie zalezy od auta w jakim wymieniam, czy full syntetyk czy polsyntetyk.

kazdym razie ponizej 50 pln'ow to jeszcze nikomu sie tego oleju wymienic nie chcialo.

qwer0 napisał(a):Ktorzy to spece sie tak wypowiadali?
Bo ja slyszalem kiedys, ze takie slowa ponoc padly z ust bylego szefa/dyrektora castrola, ktory byl tak biedny, ze przez 20 lat jezdzil jednym autem i na jednym oleju.

Tez o tym czytalem.

Moj znajomy z DDR'u ktory uczyl sie jeszcze za komuny w IFA byl na placowce w Afryce gdzie robili proby z agregatami. W jednym wymieniali olej po zalecanej ilisci motogodzin w drogim tylko dolewki. Twierdzi, ze to kwestia przypadku ktory wczesniej sie " rozkraczyl " bywalo tak a bywalo inaczej.

ks-rider

Następna strona

Powrót do Porady techniczne