przez zaglebiak » poniedziałek 03 października 2011, 22:17
przez GreenEvil » poniedziałek 03 października 2011, 23:17
przez cman » poniedziałek 03 października 2011, 23:21
GreenEvil napisał(a):Dokrecanie silnika "do konca" czesto nie ma sensu.
przez GreenEvil » poniedziałek 03 października 2011, 23:27
cman napisał(a):GreenEvil napisał(a):Dokrecanie silnika "do konca" czesto nie ma sensu.
W jakim znaczeniu nie ma sensu?
przez cman » wtorek 04 października 2011, 00:16
przez GreenEvil » wtorek 04 października 2011, 00:19
przez cman » wtorek 04 października 2011, 00:33
GreenEvil napisał(a):Jak zmienialbys biegi w tym samochodzie?
GreenEvil napisał(a):edit: w linku, ktory podales jest wykres mocy i momentu na silniku, pomiedzy silnikiem a kolami jest jeszcze skrzynia biegow.
przez GreenEvil » wtorek 04 października 2011, 00:44
przez cman » wtorek 04 października 2011, 11:18
GreenEvil napisał(a):Widac, ze o ile 1 i 2 warto dokrecic do konca o tyle 3,4 raczej lepiej zmienic wczesniej.
GreenEvil napisał(a):Jak chcesz sie bawic w przeliczenia mocy w a3 - prosz uprzejmie.
przez GreenEvil » wtorek 04 października 2011, 13:00
cman napisał(a):Czyli w dwóch przypadkach warto dokręcić do końca, a w dwóch nie. Zatem jest już pewien postęp, bo z początkowego "często" zeszliśmy już do: połowy.
cman napisał(a): Pomimo że nadal niewiele wiemy o przełożeniach czy momencie obrotowym silnika, a jedynie mamy wykres "poglądowy".
cman napisał(a):Niekoniecznie chcę się bawić w przeliczenia, tylko zapytałem Cię, kiedy należałoby zmienić bieg.
cman napisał(a): Z powyższego wnioskuję, że w przypadku, o który pytałem, należałoby jednak dokręcić do odcięcia, a w przypadku wyższych biegów niekoniecznie - co się akurat zgadza, zwłaszcza że mówimy akurat o takim samym albo bardzo podobnym silniku.
cman napisał(a):Warto jednak zwrócić uwagę, że przykładowo w tym samochodzie 3 bieg pozwala na rozpędzenie się do 160 km/h,
cman napisał(a):a przecież poruszamy się wyłącznie w zakresie naszych ukochanych prędkości dopuszczalnych, więc w tym zakresie "często" zamienia się już w: nigdy.
przez cman » wtorek 04 października 2011, 13:46
GreenEvil napisał(a):zdefiniuj: czesto,
GreenEvil napisał(a):Owszem, bo mowie o zjawisku a nie o konkretnym samochodzie.
GreenEvil napisał(a):A jak mam niby to policzyc? Odczytujac wartosci z wykresu?
GreenEvil napisał(a):Z czego wnioskujesz?
GreenEvil napisał(a):O'rly? a przy jakiej predkosci nalezy zmienic bieg?
GreenEvil napisał(a):Pierwsze primo : na terenach prywatnych nie obowiazuje "predkosc dopuszczalna"
Drugie primo: na jakiejs polowie autostrad niemieckich tez nie obowiazuje "predkosc dopuszczalna".
GreenEvil napisał(a):Trzecie primo: Jesli wezmiemy samochod, ktory predkosc maksymalna ma 150, to gdzie skonczy mu sie trojka?
GreenEvil napisał(a):Twoje zdanie prawidlowo powinno brzmiec: W a3 1.8T, ktorego wykres momentu i mocy nie odbiega od wzorcowego a bieg 3 konczy sie przy 160km/h, nie ma sensu zmieniac biegu na 4, bo obowiazuja limity predkosci.
GreenEvil napisał(a):Jeszcze raz powtorze - te parametry sa zalezne od konkretnej jednostki a konkretnie od silnika, skrzynie akurat maja powtarzalne przelozenia.
GreenEvil napisał(a):edit: kolejny (losowy) wykres
przez zaglebiak » wtorek 04 października 2011, 15:30
przez GreenEvil » wtorek 04 października 2011, 15:34
cman napisał(a):GreenEvil napisał(a):zdefiniuj: czesto,
Zdefiniowali już mądrzejsi ode mnie - w słownikach.
cman napisał(a):Skoro mówisz o zjawisku, to dlaczego podajesz wykres konkretnego samochodu i na nim opierasz swoje tłumaczenie?
cman napisał(a):GreenEvil napisał(a):A jak mam niby to policzyc? Odczytujac wartosci z wykresu?
Skoro zabierasz głos w tym temacie, to chyba dobrze wiesz jak policzyć, prawda?
cman napisał(a):Z wykresu momentu obrotowego silnika i wartości przełożeń poszczególnych biegów z mojego linka oraz wykresu momentu obrotowego na kołach z Twojego.
cman napisał(a):GreenEvil napisał(a):O'rly? a przy jakiej predkosci nalezy zmienic bieg?
Nie rozumiem pytania.
cman napisał(a):Obawiam się, że na polskim forum prawa jazdy, pisząc ogólnie o jeździe samochodem, mamy zazwyczaj na myśli przede wszystkim jazdę po drogach publicznych w Polsce.
cman napisał(a): przykładowo w tym samochodzie - tym samochodzie, w którym 1 i 2 bieg należy ciągnąć do odcięcia.
cman napisał(a):Moje zdanie ma brzmieć dokładnie tak, jak zostało przeze mnie napisane. Twoja pseudoironia jest zupełnie zbędna.
cman napisał(a):GreenEvil napisał(a):Jeszcze raz powtorze - te parametry sa zalezne od konkretnej jednostki a konkretnie od silnika, skrzynie akurat maja powtarzalne przelozenia.
Co nie zmienia faktu, że w prawie każdym samochodzie, a nawet jego wersji silnikowej, inne...
cman napisał(a):GreenEvil napisał(a):edit: kolejny (losowy) wykres
No i...? Jakieś słowo komentarza?
cman napisał(a):Jeszcze może tak zapytam. Mamy jakiś silnik i wykres jego momentu obrotowego i mocy - możesz sobie znaleźć dowolny. Znajduje się on w pojeździe z bezstopniową skrzynią biegów. Jaką prędkość obrotową silnika (dla tego dowolnie wybranego przez Ciebie silnika) należałoby utrzymywać, żeby uzyskać maksymalne możliwe przyspieszenie?
przez GreenEvil » wtorek 04 października 2011, 15:39
zaglebiak napisał(a):A czy w aucie bez ECU można ciągnąć obroty do samego końca (lub prawie samego), przy czym od razu szybko zmienić bieg na wyższy (bez utrzymania jakiś czas tych obrotów) ? Wtedy też już mogą wystąpić uszkodzenia ?
przez Maniek5k » wtorek 04 października 2011, 15:54
GreenEvil napisał(a):Redukcja omylkowa na 1 (poza obrotami) konczy sie totalna degrengolada w silniku, czasem w skrzyni. Zawory w tlokach, ukrecony wal, pekniety blok... wariant dowolny