Przekazanie auta córce a jego rejestracja.

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Przekazanie auta córce a jego rejestracja.

Postprzez mykail » czwartek 09 lutego 2012, 16:25

Cześć,

Stoję przed sytuacją, kiedy to córka wchodzi w dorosłe życie i chcę przekazać jej i jej chłopakowi auto, którego ja jestem właścicielem. Chciałbym to zrobić najmniejszzym nakładem pracy i pieniędzy, bez wydawania nowych dowodów rejestracyjnych, blach, itp.
Zastanawiałem się, czy będzie możliwy taki scenariusz, w którym dopisuje córkę do dowodu rejestracyjnego jako użytkownika a potem ja sam się z niego wypisuję a ona staje się właścicielem? (A potem może już sama dopisać chłopaka do tego auta)
Nie chcę tracić zniżek na skutek stłuczki.

Czy to jest w ogóle możliwe? Da się to wykonać za jedną wizytą w urzędzie? Auto ma jeszcze czarne blachy.

Dziękuję za pomoc.
Mykail
mykail

Re: Przekazanie auta córce a jego rejestracja.

Postprzez ringus1 » czwartek 09 lutego 2012, 16:27

"When was the last time you just got up and went for a drive? Not to anywhere, not for anything, just for a drive? See, motorcyclists do it all the time, so why don't human beings?" -- Jeremy Clarkson

Prawo jazdy na kat. A, B.
ringus1

Re: Przekazanie auta córce a jego rejestracja.

Postprzez mykail » czwartek 09 lutego 2012, 16:44

A czy nie moge poprostu dodać córki jako współwłaściciela a potem się zrzec moich 50%?
mykail

Powrót do Porady techniczne