Sprzęgło i ręczny

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Sprzęgło i ręczny

Postprzez maniack » czwartek 15 marca 2012, 22:37

Witam mam problem ponieważ nie wiem jak to jest pogubiłem się ponieważ jak jeżdżę z instruktorem i kończę jazdę parkuję i jak zaciągam ręczny to każe wciskać mi sprzęgło i ręczny drugi natomiast karze zaciągać ręczny bez sprzęgła. Jaka forma jest poprawna ?
maniack

Re: Sprzęgło i ręczny

Postprzez ringus1 » czwartek 15 marca 2012, 22:49

A co, chcesz żeby Ci auto zgasło albo (odpukać) zrobiło hopla do przodu? Jeśli stoisz z włączonym biegiem, to musisz trzymać sprzęgło przecież. I zaciągnięcie ręcznego nie jest z tym w żaden sposób związane.
"When was the last time you just got up and went for a drive? Not to anywhere, not for anything, just for a drive? See, motorcyclists do it all the time, so why don't human beings?" -- Jeremy Clarkson

Prawo jazdy na kat. A, B.
ringus1

Postprzez maniack » czwartek 15 marca 2012, 22:51

Nie chodzi mi o to gdy już kończę jazdę wrzucam na luz i potem co sprzęgło + hamulec ręczny czy wystarczy sam hamulec ręczny bez sprzęgła ?
maniack

Postprzez ringus1 » czwartek 15 marca 2012, 22:56

Przecież napisałem, że sprzęgło i hamulec ręczny nie są ze sobą nijak powiązane. Wobec tego nie musisz już wtedy wciskać sprzęgła, by go zaciągnąć.
"When was the last time you just got up and went for a drive? Not to anywhere, not for anything, just for a drive? See, motorcyclists do it all the time, so why don't human beings?" -- Jeremy Clarkson

Prawo jazdy na kat. A, B.
ringus1

Postprzez maniack » czwartek 15 marca 2012, 22:59

ok dzięki za odpowiedź
maniack

Powrót do Porady techniczne