Błąd pierwszej sondy lambda

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Błąd pierwszej sondy lambda

Postprzez pppp » środa 28 listopada 2012, 00:42

Czy mogą być poważne dla silnika konsekwencję w wyniku jazdy z uszkodzą pierwszą sondą lambda? Zamówiłem niedawno nową, ale mam też pytanie czy spełnia ona swoją rolę prawidłowo odrazu po podłączeniu czy dopiero po podłączeniu oraz usunięciu błędu z komputera (wygaszenie kontrolki).
pppp

Re: Błąd pierwszej sondy lambda

Postprzez BOReK » środa 28 listopada 2012, 00:49

Niestety nie mam baterii do mojej kryształowej kuli i nie wiem jaki masz samochód...
BOReK

Postprzez pppp » środa 28 listopada 2012, 00:52

bmw e36 (316i), 1999 r. (1.9 benzyna).
pppp

Postprzez BOReK » środa 28 listopada 2012, 10:54

Rozumiem, ze kompakt czy pomyliłeś silniki? Tak czy owak masz tylko jedną sondę, a na przyszłość po takie rzeczy to lepiej zaglądać na forum dedykowane marce. Tam znajdziesz ludzi, którzy mają takie samochody i znają je na wylot, więc z góry przewidzą co Cię czeka w eksploatacji i serwisie.

Generalnie jak wymienisz sondę, to od razu zrób sobie reset kompa (przez odpięcie akumulatora jak mniemam) i nie będziesz miał kłopotu. Sonda zaczyna pracę dopiero jak silnik się rozgrzeje, ale też dopiero wtedy wyskakuje ewentualny błąd. Jeśli wyskakuje wcześniej, to niekoniecznie sama sonda jest walnięta tylko mogły umrzeć kable albo jakaś wtyczka.
BOReK

Postprzez pppp » środa 28 listopada 2012, 14:37

Compact, wydaje mi się, sondy mam dwie. Możliwe, że to nie jest wina tylko samej sondy bo już jedną kupiłem i odesłałem na gwarancję bo po paru miesiącach kontrolka znów się zaświeciła. Nie wydaje mi się by było to spowodowane tym, że był to zamiennik.
pppp

Postprzez BOReK » środa 28 listopada 2012, 16:40

Kijowy zamiennik też mógł być. Swego czasu kupiłem używany oryginał z rozbieranego wydechu i działał pięknie.

W tym silniku sonda oryginalnie była jedna, może poprzedni właściciel coś przerabiał. :lol:
BOReK

Postprzez pppp » środa 28 listopada 2012, 16:52

Dziękuję, temat można usunąć, chyba, że komuś się to przyda.
pppp

Powrót do Porady techniczne