POMOCY!

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

POMOCY!

Postprzez zima » wtorek 27 listopada 2007, 13:54

witam! jutro mam egzamin a nie jestem czegos pewnien a mianowicie chodzi o swiatla przeciwmgielne w pucnie...

instruktor mowil mi ze przednie jak i tylne zapala sie przy wlaczonych swiatlach mijania a dzis w osrodku word zobaczylem kartke ze przednie zapala sie z postojowymi a tylne z mijania!! jak jest naprawde?
zima

Postprzez bnn » wtorek 27 listopada 2007, 14:27

Też mam jutro egzamin, hehe .. Można wiedzieć który WORD?

odp:
przeciwmgłowe tylne --> mijania
przeciwmgłowe przednie --> pozycyjne lub mijania

Twój instruktor miał rację .. przednie jak i tylne zapala sie przy wlaczonych swiatlach mijania
bnn

Postprzez zima » wtorek 27 listopada 2007, 14:35

word w jastrzebiu... 2 podejscie 1 oblałem bo wycjechalem na miasto bez swiatel hehehe
zima

Postprzez bnn » wtorek 27 listopada 2007, 16:07

Też 2 podejście ..

Ja w Tychach ..

zapomniałam tylko jak w Puncie odblokować zaczep maski :/ ajjj ..
tam jest jakiś cufel .. go się przesówa w prawo? czy jak :/
bnn

Postprzez booze » wtorek 27 listopada 2007, 16:15

a ja myslalem, ze juz nie ma takiego czegos jak przeciwmglowe przednie...? przynajmniej w nowych samochodach juz sie ich nie "montuje"
booze

Postprzez wiesniak » wtorek 27 listopada 2007, 16:48

A czemu miałoby się ich już niby nie montować? :shock:
wiesniak

Postprzez loser » wtorek 27 listopada 2007, 17:40

zima napisał(a):
instruktor mowil mi ze przednie jak i tylne zapala sie przy wlaczonych swiatlach mijania a dzis w osrodku word zobaczylem kartke ze przednie zapala sie z postojowymi a tylne z mijania!! jak jest naprawde?

Jak włączysz światła mijania, to automatycznie włączają się także postojowe (przednie i tylne).

Można włączyć tylko same postojowe.

Nic mi nie wiadomo, że jak włączy się postojowe, to także da się włączyć przeciwmgielne.(może ktoś wie?)

Generalnie sprawa wygląda tak:
Masz włączone mijania, jest mgła, włączasz przeciwmgielne tylne, jak jest potrzeba to także przeciwmgielne przednie.

booze napisał(a):a ja myslalem, ze juz nie ma takiego czegos jak przeciwmglowe przednie...? przynajmniej w nowych samochodach juz sie ich nie "montuje"

Przeciwmgielne przednie nie są obowiązkowe. W praktyce wygląda to tak, że kupując nowe auto możesz zażyczyć sobie zamontowania przednich przeciwmgielnych (za dodatkową opłatą).
O ile producent nie sprzedaje danego modelu auta, już z zamontowanymi przednimi, w wersji standardowej.
loser

Postprzez cman » wtorek 27 listopada 2007, 18:14

Nie mieszajcie tylko postojowych z pozycyjnymi...
cman

Postprzez zima » wtorek 27 listopada 2007, 18:54

haha no sory mała pomyłka :) nie postojowe tylko pozycyjne miało byc w 1 poscie xD sory raz jeszcze ale to z tego stresu haha
zima

Postprzez scorpio44 » wtorek 27 listopada 2007, 19:13

loser napisał(a):Generalnie sprawa wygląda tak:
Masz włączone mijania, jest mgła, włączasz przeciwmgielne tylne, jak jest potrzeba to także przeciwmgielne przednie.

Hmm... Chyba raczej odwrotnie. ;) To właśnie tylne przeciwmgielne można włączyć tylko w szczególnych wypadkach (przy bardzo gęstej mgle).
Swoją drogą nie sposób tutaj po raz kolejny nie zauważyć bezsensu tego, że przednie nie są na obowiązkowym wyposażeniu, a tylne tak, skoro po pierwsze - nigdy nie ma obowiązku włączania tylnych, a po drugie - w świetle przepisów przednich można używać w częstszych sytuacjach, niż tylnych (co napisałem wcześniej).
scorpio44

Powrót do Egzamin na prawo jazdy