Czy mógł mnie oblać?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Czy mógł mnie oblać?

Postprzez tomekkem » piątek 16 listopada 2007, 00:42

Witam wszystkich.

W ostatni wtorek zdawałem po raz trzeci na Powstańców w Warszawie...
Już po drugim egzaminie chciałem się odwoływać, no ale teraz egzaminator już przesadził...
Po łuku i górce zaliczonych za pierwszym razem przyszła pora na miasto-jezdżę, jeżdżę, parkuję, zawracam skupiony i co? Minęło 50 minut, a my już skręcamy do ośrodka - już czułem, że zdałem, bo nie popełniłem żadnego błędu na skrzyżowaniach - po prostu idealnie wszystko wychodziło (;
Zatrzymuję się na miejscu na placu, egzaminator wyjmuje tą karteczkę i zaczyna procedurę "P,N". Pierwsza strona - same "P", początek drugiej - też "P". Dochodzi do punktu: "wybór pasa ruchu" czy jakoś tak i mówi:
"no, ze trzy razy jechał pan za długo lewym pasem ruchu" po czym wpisuje dwie "N"...

Kilka "P" i punkt z wyrazem "wyprzedzanie" i mówi:
"w jakiej sytuacji można wyprzedzać z prawej strony?" widzę, że wpisuje "N"; ja na to:
"A, to pod koniec. Wyprzedziłem ten traktor z prawej, bo były trzy pasy ruchu"
"Tak - trzy, ale niewyznaczone [pasami]"
Pomijam to, że na tej drodze pasy oddzielające dwa kierunki jazdy były całkiem niewidoczne [jak to w Polsce] i do tego padał śnieg...

Dalej w "zachowaniu na skrzyżowaniach" miałem same "P". A i jeszcze postawił "N" w "obserwowaniu drogi", ale nie wytłumaczył, o co chodziło (tą "N" zauważyłem dopiero w domu)...
Mówił, że skrzyżowania przejeżdżałem bardzo dobrze...

Wyjmuje mały papierek i stwierdza: "A więc wynik egzaminu negatywny..."
O co się rozchodzi?...

Pozdrawiam.
tomekkem

Postprzez albin » sobota 17 listopada 2007, 19:23

Kilka "P" i punkt z wyrazem "wyprzedzanie" i mówi:
"w jakiej sytuacji można wyprzedzać z prawej strony?" widzę, że wpisuje "N"; ja na to:
"A, to pod koniec. Wyprzedziłem ten traktor z prawej, bo były trzy pasy ruchu"
"Tak - trzy, ale niewyznaczone [pasami]"

Wyprzedzanie z niewłaściwej strony - naruszenie przepisów ruchu drogowego z Tabeli 12. Egzamin powinien zostać przerwany.
albin

Postprzez skov » wtorek 20 listopada 2007, 19:37

a propo procedury P N , zachowanie podczas przejeżdżania przez skrzyżowania to jedno zadanie. Czy u was, kiedy nie włączyliście raz kierunkowskazu i na skrzyżowaniu następnym zajeliście nie właściwy pas ruchu, to zadanie było traktowane jako NN?
skov

Postprzez loser » środa 21 listopada 2007, 17:33

W arkuszu przebiegu egzaminu praktycznego jest szereg rubryk.
Jest rubryka sygnalizowanie zamierzonych manewrów, czyli włączanie kierunkowskazów.
Jak raz nie włączysz lub za późno, to masz jedno N.
Jak zrobisz to po raz drugi to masz drugie N.
I oblany egzamin.
Podobnie jest z pozostałymi rzeczami, w tym wyborem właściwego pasa ruchu.

To są błędy mniejszej wagi, które nie skutkują przerwaniem egzaminu, ale ich dwukrotne powtórzenie oznacza oblanie.

Choć trzeba pamiętać, że niektórzy egzaminatorzy są bardziej rygorystyczni a inni nieco mniej.
loser

Postprzez skov » środa 21 listopada 2007, 18:32

tylko, że oceniane jest zadanie a nie poszczególne błędy a zadanie to "zachowanie podczas przejeżdżania przez skrzyżowania"
skov

Postprzez booze » środa 21 listopada 2007, 21:26

a mam pytanie, czy te bledy sie sumuja? tzn czy jak: raz mi zgasnie, raz zapomne migacza, raz cos tam jeszcze, to czy jest koniec czy koniec jest wtedy jak dany blad powtorze 2x?
booze

Postprzez scorpio44 » środa 21 listopada 2007, 21:47

Musisz popełnić dwa razy ten sam błąd, i wtedy jest "koniec", ale ten "koniec" to tylko oblany egzamin, a zdający dalej jeździ i wraca do WORD-u.
scorpio44

Postprzez skov » środa 21 listopada 2007, 22:42

booze napisał(a):a mam pytanie, czy te bledy sie sumuja? tzn czy jak: raz mi zgasnie, raz zapomne migacza, raz cos tam jeszcze, to czy jest koniec czy koniec jest wtedy jak dany blad powtorze 2x?

nie włączenie kierunkowskazu na skrzyżowaniu to błąd 1, nie włączenie kierunkowskazu podczas zmiany pasa to błąd 2 tego samego niby typu a jednak się tego nie sumuje -wynik P. Są to inne zadania egzaminacyjne a błędy takie same.
skov

Postprzez loser » czwartek 22 listopada 2007, 16:32

skov napisał(a):nie włączenie kierunkowskazu na skrzyżowaniu to błąd 1, nie włączenie kierunkowskazu podczas zmiany pasa to błąd 2 tego samego niby typu a jednak się tego nie sumuje -wynik P. Są to inne zadania egzaminacyjne a błędy takie same.

Nie masz racji.
To nie jest tak, że można sobie ileś tam razy nie włączać kierunkowskazów byleby było to w innych sytuacjach na drodze.
Dwukrotnie nie włączony migacz- w zupełnie różnych sytuacjach i egzamin może być oblany.

Obejrzyj sobie arkusz przebiegu egzaminu praktycznego.
Wzorzec być może jest gdzieś w necie.
loser

Postprzez skov » czwartek 22 listopada 2007, 18:12

na arkuszu są 2 zadania rozbudowane o poszczególne czynności. Pierwsze to "zachowanie podczas przejeżdżania pomiędzy skrzyżowaniami" a zadanie drugie " zachowanie na skrzyżowaniach"-- w zadaniu 1 jest mowa o sygnalizowaniu i w 2 również, są to dwa różne zadania! I tych błędów nie wrzuca się do wspólnego worka.
skov

Postprzez cman » czwartek 22 listopada 2007, 22:56

skov napisał(a):a propo procedury P N , zachowanie podczas przejeżdżania przez skrzyżowania to jedno zadanie. Czy u was, kiedy nie włączyliście raz kierunkowskazu i na skrzyżowaniu następnym zajeliście nie właściwy pas ruchu, to zadanie było traktowane jako NN?

W Krakowie traktują to jako niby oddzielne zadania egzaminacyjne, tzn. zadanie egzaminacyjne, rozbijają dodatkowo na poszczególne błędy, tzn. np przy 2 zadaniu w ruchu miejskim, może być jedno przekroczenie prędkości, jeden brak kierunku i jedna jazda lewym pasem, a wynik jest pozytywny.
cman

Postprzez albin » wtorek 27 listopada 2007, 18:55

Ja to nieco inaczej rozumię. Pomyślcie nad taką wersją. Wiadomym jest że dwukrotne wykonanie nieprawidłowo tego samego ZADANIA (ujętego w rozporządzeniu w odpowiednich tabelach) daje wynik negatywny. Mamy tam takie zadanie jak np: Przejazd przez skrzyżowania.... Może się zdarzyć iż osoba raz nie włączy kierunkowskazu na skrzyżowaniu, potem zajmie niewłaściwy pas ruchu. No i ma dwa błędy w zadaniu - wynik negatywny.

Co do przekraczania dozwolonej prędkości lub jazdy niewłaściwym pasem ruchu. Są dwa odzielne zadania w których może zdarzyć się ten błąd. Może być to na drodze jednokierunkowej lub dwukierunkowej (są to osobne zadania - jazda drogami jednokierunkowymi o róznej liczbie......oraz jazda drogami dwukierunkowymi....) Czyli wg. mojego rozumowania może się zdarzyć jedno przekroczenie dozwolonej prędkości na drodze jednokierunkowej, a potem jedno na dwukierunkowej i powinien być wynik pozytywny gdyż odbyło się to w różnych zadaniach (oczywiście poza przekroczeniem o więcej niż 20km/h).

Co do arkusza przebiegu egzaminu to nie za bardzo odzwierciedla on zadania egzaminacyjne, dlatego tym za bardzo nie można sie sugerować.
Co wy na to ?? Trzyma się to kupy??;-)
albin

Postprzez cman » wtorek 27 listopada 2007, 19:09

Właśnie problem w tym, że zadania egzaminacyjne nie bardzo trzymają się kupy z arkuszem przebiegu egzaminu.
A tak poza tym, jest np. zadanie polegające na przejechaniu przez skrzyżowanie i zadanie polegające na zmianie kierunku jazdy na skrzyżowaniu. I teraz ktoś skręca na skrzyżowaniu, powiedzmy że nie włączył kierunkowskazu i jest N w jednym zadaniu (którym?), czy po jednym N w obu zadaniach?
cman

Postprzez albin » wtorek 27 listopada 2007, 19:35

I jeste też zadanie Zmiana pasa ruchu, kierunku jazdy.......
Czyli jak ktoś nieprawidłowo zmieni pas ruchu a potem kieunek jazdy to powinien być wynik negatywny :(
Ta instrukcja egzaminowania jest do bani.
albin

Postprzez skov » wtorek 27 listopada 2007, 20:41

to arkusz przebiegu egzaminu jest delikatnie mówiąc "niedopracowany" .Jedna sytuacja na drodze może spowodować 3 X N teoretycznie w 3 zadaniach a praktycznie w 1 np. wymuszenie pierwszeństwa -1 obserwowanie drogi i umiejętność oceny zagrożeń, no też -N , skuteczność reagowania w przypadku powstania zagrożenia ..., no też -N. a jeszcze jeżeli sytuacja miała miejsce wyjeżdżając z "podporządkowanej" to i "zachowanie w odniesieniu do znaków pionowych" też -N
skov

Powrót do Egzamin na prawo jazdy