czy może za to oblać ?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

czy może za to oblać ?

Postprzez kamel191 » poniedziałek 17 grudnia 2007, 17:57

Witam.

Miesiąc temu miałem egzamin, który oblałem z własnej winy (wymuszenie). Zanim jednak do tego doszło egzaminator upomniał mnie, że jadąc lewym pasem ruchu trzymam się za blisko jego prawej krawędzi (za blisko wewnętrznego pasa, jednak nie najeżdżając na niego i nawet nie zachodząc na niego lusterkiem). Po powrocie do ośrodka na karcie oprócz N za wymuszenie (i interwencję) dostałem dwa N spowodowane właśnie jazdą za blisko krawędzi pasa. Osobiście uważam, że gdybym nie wymusił, egzaminator zaliczyłby mi ten egzamin.

Mam egzamin w czwartek (20.12) i moje pytanie brzmi czy jakiś egzaminator może oblać mnie za jazdę za blisko wewnętrznego pasa ruchu ? Czy w razie czego jest sens się kłócić ?

pozdrawiam
kamel191

Postprzez AgaG » poniedziałek 17 grudnia 2007, 18:09

Lepiej się trzymaj środka :D Nie wiem czy to może być powód oblania(bo sama jestem przed egzamninem) ale mnie parę razy instruktor upominał jak jechałam zbyt blisko krawędzi albo sąsiedniego pasa :wink: Powodzenia :)
AgaG

Re: czy może za to oblać ?

Postprzez mjk » poniedziałek 17 grudnia 2007, 19:12

kamel191 napisał(a):Mam egzamin w czwartek (20.12) i moje pytanie brzmi czy jakiś egzaminator może oblać mnie za jazdę za blisko wewnętrznego pasa ruchu ?

Może może, a może nie może. Masz jechać tak, żeby nie stwarzać zagrożenia. Jeśli egzaminator widzi, że nie trzymasz środka pasa i stwarzasz zagrożenie to oczywiście, że może Cię oblać. Na pewno nie będzie biegał z linijką.
mjk

Postprzez Hell_soul » poniedziałek 17 grudnia 2007, 19:46

zgadzam sie z "mjk" po co stwarzać dodatkowe problemy.. zresztą podczas egzaminu, egzaminator najpierw zwróci Ci uwagę a jak to zrobi to staraj się poprawić swój tor jazdy.. :roll:
Obrazek
Hell_soul

Postprzez mat4u » poniedziałek 17 grudnia 2007, 21:16

mnie intruktor uczy ze trzeba sie jak najblizej prawej trzymac krawedzi..... ( nie do przesady oczywiscie :P ) no a egzaminator mowil ze z poczatku troche za daleko sie trzymalem prawej krawedzi.... ale pozniej poprawilem swoj tor jazdy.... wiec mysle ze za to moze chyba tez oblac :(
mat4u

Postprzez Ciechu » poniedziałek 17 grudnia 2007, 21:37

Słyszałem, że mogą za to oblać. Mnie instruktor zawsze uczył, żeby się trzymać tej krawędzi jezdni z której nie ma zagrożenia (to chyba oczywiste) - masz korek na lewym pasie? trzymaj się bardziej prawego. Masz roboty drogowe na prawym pasie? Trzymaj się bardziej lewego. Masz kałuże przy chodniku - jedź przy osi jezdni. Zawsze mi to sprawiało najwięcej problemów i na wszystkich 30 godzinach jazdy zawsze przynajmniej raz padł tekst: "Jeździsz jak pijany zając..." :)
Obrazek
07.12.2007 - Zdane za 1 razem! :)
Ciechu

Postprzez kamel191 » wtorek 18 grudnia 2007, 11:23

Dzięki za odpowiedzi :) w czwartek przed egzaminem postaram się jeszcze poćwiczyć na dodatkowej godzinie.
kamel191

Postprzez loser » wtorek 18 grudnia 2007, 17:31

Zawsze możesz się spytać na podstawie jakiego przepisu zostałeś oblany.
Inna sprawa, że egzaminator może Tobie nie odpowiedzieć.

A co do pasa ruchu to przepisy nie określają, że masz się równo trzymać po środku. Masz poruszać się w obrębie pasa ruchu, nie najeżdżać na linie itd.
loser

Postprzez scorpio44 » środa 19 grudnia 2007, 13:36

loser napisał(a):A co do pasa ruchu to przepisy nie określają, że masz się równo trzymać po środku.

Pośrednio określają. A konkretnie główny przepis mówiący o obowiązku poruszania się jak najbliżej prawej krawędzi jezdni. W świetle tego przepisu teoretycznie na pasie innym niż prawy można znajdować się tylko wtedy, kiedy dana sytuacja tego wymaga, i moim zdaniem można z niego również odczytać, że wtedy w miarę możliwości należy trzymać się jak najbliżej prawej krawędzi danego pasa. Oczywiście Kopan będzie miał inne zdanie na ten temat. :D
A zatem trudno przyznać rację egzaminatorowi Kamela191.
scorpio44

Powrót do Egzamin na prawo jazdy