Brak kierunkowskazów przy korekcie podczas parkowania bład?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Brak kierunkowskazów przy korekcie podczas parkowania bład?

Postprzez zamyślony_kursant » poniedziałek 31 marca 2008, 12:10

Witam wszystkich. Niedawno oblałem egzamin a powodem było niezaliczenie parkowania. Jako błąd egzaminator podał brak prawego kierunkowskazów podczas korekty a po prawej stronie jest już tylko chodnik. Ale czy to jest błąd? W ustawie nie znalazłem wzmianki że brak prawego kierunkowskazu podczas korekty jest błędem. Wszystko dzieje się w kopercie czyli na tym samym pasie ruchu a używając kierunkowskazu mógłbym wprowadzić tylko innych użytkowników w błąd. Wdzięczny byłbym gdyby jakiś egzaminator na tym forum odpowiedział na moje pytanie. Jeszcze jedno czy jest sens pisać odwołanie z tego powodu? Jeżeli tak, to na co najlepiej się powołać? Z góry dziękuje za odpowiedź.

Kursant
Ostatnio zmieniony poniedziałek 31 marca 2008, 14:02 przez zamyślony_kursant, łącznie zmieniany 1 raz
zamyślony_kursant

Postprzez Damian_1821 » poniedziałek 31 marca 2008, 13:35

Podczas parkowania trzeba użyć kierunkowskazu. Instruktorka, która mnie uczyła zawsze mi kazała i powiedziała, że jeżeli na egzaminie jak nie dam to mi nie zaliczy parkowania i będę musiał jeszcze raz parkować (jedna korekta może być)
16.04.08 Teoria (+)
30.05.08 Praktyka (+)
04.06.08 Przyjęto wniosek, trwa postępowanie administracyjne.
09.06.08 Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie.
Damian_1821

Postprzez zamyślony_kursant » poniedziałek 31 marca 2008, 14:05

Damian_1821 napisał(a):Podczas parkowania trzeba użyć kierunkowskazu. Instruktorka, która mnie uczyła zawsze mi kazała i powiedziała, że jeżeli na egzaminie jak nie dam to mi nie zaliczy parkowania i będę musiał jeszcze raz parkować (jedna korekta może być)

Nie chodzi mi o brak kierunkowskazów podczas wjazdu na kopertę bo wtedy ich użyłem. Chodzi mi o sytuacji kiedy wykonuję korektę w kopercie i nie daje prawego kierunkowskazu a przecież na prawej stronie jest już tylko chodnik.

Kursant
zamyślony_kursant

Postprzez skov » poniedziałek 31 marca 2008, 14:26

Co to jest "koperta"?Jakie to było parkowanie? Może rysuneczek jakiś?
Ile parkowań było?Tylko jedno z tą korektą, czy może dwa?
Mało szczegółów.
skov

Postprzez Damian_1821 » poniedziałek 31 marca 2008, 14:46

skov napisał(a):Co to jest "koperta"?

Jest to parkowanie równoległe.
Chodzi mi o sytuacji kiedy wykonuję korektę w kopercie

To jest trochę zagadkowe, tak jak skov napisał podaj więcej szczegółów...
16.04.08 Teoria (+)
30.05.08 Praktyka (+)
04.06.08 Przyjęto wniosek, trwa postępowanie administracyjne.
09.06.08 Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie.
Damian_1821

Postprzez lio123 » poniedziałek 31 marca 2008, 17:06

Rozumiem że przy próbie parkowania równoległego ustawiłeś się za daleko od krawężnika i chciałeś zrobić korektę, tj. podjechać do przodu (nie wyjeżdżając z miejsca parkingowego) i cofnąć korygując ustawienie samochodu względem krawężnika.

Natomiast jeżeli chodzi o kierunkowskaz, to jeżeli dokładnie za to Ciebie oblał to wskazuje na to, że jednak ten kierunkowskaz powinien być włączony, aczkolwiek jest to sprzeczne z moim przekonaniem i ja w takiej sytuacji nie włączałbym kierunkowskazu.
lio123

Powrót do Egzamin na prawo jazdy