zawracanie na '3'

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez Khay » środa 25 czerwca 2008, 09:35

Dobra, pominę więc może kwestie nomenklatury, bo nie ona jest dla mnie istotna w tym temacie... Dwa pytania:

1. Czy egzaminator może wyznaczyć miejsce tak, że zawracanie będzie bez infrastuktury? Jak rozumieć tę "możliwość" jej użycia?

2. Czy jeśli zawracamy bez infrastuktury - co na wąskich drogach kończy się trzykrotnym (stąd moim zdaniem nazwa) kręceniem kierownicą - to trzecie "kręcenie" (lewo-przód, prawo-tył, lewo-przód) należy sygnalizować mruganiem? Osobiście bym się nie wahał (by nikt nie miał wątpliwości, że właśnie w tę stronę zamierzam jechać), chodzi mi raczej o to, jak na to zapatrują się egzaminatorzy i instruktorzy.

To, że i "na 3" i "z użyciem" podpadają pod jedno zadanie wiem, nawet sam o tym napisałem... Co nie zmienia faktu, że moim zdaniem oba sposoby wykonania tego samego zdania różnią się znacznie.

Pozdrawiam
Khay
Khay

Postprzez ivytomek » środa 25 czerwca 2008, 13:10

w instrukcji egzaminowania jest wszystko jasno napisane. Nie ma żadnego "zawracania na 3", tylko z użyciem biegu wstecznego.
ivytomek

Postprzez papjerz » środa 25 czerwca 2008, 15:37

ivytomek napisał(a):w instrukcji egzaminowania jest wszystko jasno napisane. Nie ma żadnego "zawracania na 3", tylko z użyciem biegu wstecznego.

Które to na użytek kursantów (czasami używają tego nazewnictwa i podziału również egzaminatorzy) podzielone zostało przez instruktorów na dwa rodzaje: tzw. "na 3" (o którym pisałem) i to z "użyciem infrastruktury drogowej" (czyli tyłem w prawo w bramę, podjazd itp. albo przodem w lewo jeśli ten "element infrastruktury drogowej", który chcemy wykorzystać znajduje się od strony przeciwnego pasa ruchu). Dlatego, jeśli ktoś się pytał w tym temacie o zawracanie "na 3", to pisałem o zawracaniu "na 3".

Co nie zmienia faktu, że wszystkie skręty sygnalizujemy kierunkowskazem :).
papjerz

Postprzez ivytomek » środa 25 czerwca 2008, 15:43

papjerz napisał(a):Które to na użytek kursantów (czasami używają tego nazewnictwa i podziału również egzaminatorzy)

No i przez taki podział rodzą się takie pytania, jak w tym topicu.
ivytomek

Postprzez papjerz » środa 25 czerwca 2008, 16:04

Fakt, trochę to niezgrabnie wyszło, że na kursie poznaje się to pod taką nazwą (mi bezczelnie przemycono to w ten sposób, że na egzaminie będzie albo "na 3", albo "z użyciem", nikt nie wspomniał, że jest to jedno zadanie pod tytułem "zawracanie z wykorzystaniem biegu wstecznego"). Skojarzyłem tylko, że jeśli ktoś pyta o zawracanie "na 3", to ma w głowie ten sam podział. Bo to, że samo wykonywanie tych zawracań jest różne, nie podlega dyskusji.

Poprawnie zadane pytanie powinno brzmieć: "Czy przy zawracaniu z użyciem biegu wstecznego trzeba zamiar skrętu sygnalizować za pomocą kierunkowskazów?". :)
Ostatnio zmieniony środa 25 czerwca 2008, 19:25 przez papjerz, łącznie zmieniany 1 raz
papjerz

Postprzez dariex » środa 25 czerwca 2008, 16:47

serio,może ktos z instruktorów tutaj zrobi porządek w tym temacie bo się zrobił niezły pasztet :roll:
dla mnie czy zawracasz najpierw tyłem czy przodem,czy na wąskiej ulicy czy wjeżdzając w bramę ,to nadal jedno i to samo zawracanie,z użyciem wstecznego,czy "na 3".
Moze różne ośrodki mają różne nazewnictwo albo ja już kompletnie zdurniałam :lol:
dariex

Postprzez papjerz » środa 25 czerwca 2008, 19:33

Jestem za. Bo tak można w nieskończoność: to to samo, to nie to samo. Mi na egzaminie (notabene oblanym, już się użalałem na tym forum, ale ochłonąłem i mogę przeprosić egzaminatora za te kilka ostrzejszych słów :)) kazał wykorzystać konkretną uliczkę.

dariex, mi nie chodzi o to, czy wjeżdżasz przodem czy tyłem, tylko czy wjeżdżasz w jakąś uliczkę/bramę/podjazd, czy nie. Tak mnie uczyli na kursie, i do niedawna (czyt. do otrzymania karteczki po egzaminie) nie wiedziałem nawet, że to jest jako jedno zadanie :/ .
06. 06. 2008 r - Egzamin teoretyczny (+)
23. 06. 2008 r - Egzamin praktyczny: plac (+), miasto (-)
07. 08. 2008 r - Egzamin praktyczny #2: plac (+), miasto (+)
22. 08. 2008 r - Dokument odebrano :) :) :)
papjerz

Postprzez ella » środa 25 czerwca 2008, 20:38

rozporządzenie napisał(a): c) zawracanie na drodze jednojezdniowej - dwukierunkowej -
możliwość wykonania manewru przy wykorzystaniu infrastruktury
drogowej (bramy, wjazdy, podjazdy, zatoczki itp.) - zawracanie
musi odbyć się przy użyciu biegu wstecznego
- miejsce do zawracania wyznacza egzaminator.

To o czym piszecie jest to jedno i to samo zadanie. Można zawracać na drodze a można z wykorzystaniem infrastruktury drogowej.

Typowe "zawracanie na 3" występuje na egzaminie na kategorię C, C1 (na placu) i tam jest wyraźnie to napisane w rozporządzeniu
rozporządzenie napisał(a):) sposób zawracania:
a) nie więcej niż 3 zmiany kierunku jazdy,

Poprawnie zadane pytanie powinno brzmieć: "Czy przy zawracaniu z użyciem biegu wstecznego trzeba zamiar skrętu sygnalizować za pomocą kierunkowskazów?".

Trzeba
ella
Moderator

Postprzez dariex » środa 25 czerwca 2008, 20:46

oooo dzieki Ci Ella,bo już myslałam,ze z moją głową coś nie tak Obrazek
dariex

Poprzednia strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy