Kostunia napisał(a):lukaszigr napisał(a):to co opisałeś jest bardzo proste ponieważ jak stoi znak stop a jest linia zatrzymania to musisz się przed nią zatrzymać a jak jest przejście dla pieszych to przed przejściem zatrzymujesz się tylko jak trzyba pieszych przepuścić a jak nie ma linii zatrzymania to zatrzymujesz sie w takim miejscu żebyś miał dostateczną widoczność!
Dla mnie niby też było proste dopóki mój instruktor nie zatrzymał mi auta przed tą linią przerywaną przed przejsciem ( 0 pieszych w promieniu 200m!), argumentując, że stop to stop i trzeba się zatrzymać. Powracałan jeszcze kilka razy do tego tematu, ale jest nieugiety - 2 razy musze się zatrzymać. A ja uważam, że nie ma racji, dlatego szukam tu wsparcia:)
Pora zmienić instruktora, ten Twój nie zna przepisów szczegółowych i nie ma chęci "drążenia" w nich. Przed przejściem zatrzymanie jest warunkowe - jeżeli są ludzie, albo zbliżają się i są tuż tuż, przepuszczamy ich zatrzymując się a potem podjeżdżasz do linii bezwzględnego zatrzymania się i zatrzymujesz, rozglądamy sie upewniając o możliwości wjazdu na drogę z pierwszeństwem i jazda jak można.
Zapamiętaj - nigdy znak stop B-20 nie wyznacza miejsca do zatrzymania bezwzględnego. Od tego jest np linia bezwzględnego zatrzymania, albo krzyż Św. Andrzeja na przejeździe kolejowym, jak nie ma nic to zawsze zatrzymuj się na wysokości krawędzi jezdni drogi z pierwszeństwem na którą (lub przez którą) chcesz wjechać (przejechać).