Na egzamin z przeterminowanym paszportem ? Da rade?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Na egzamin z przeterminowanym paszportem ? Da rade?

Postprzez zioloziolo » piątek 13 marca 2009, 13:09

Witam! Mam taki oto problem. Nie posiadam dowodu. Chciałem się umówić na egzamin. Posiadam paszport ważny do dnia 31 marca 2009 roku. Czyli jezeli umowil bym sie na egzamin około na połowe kwietnia moj paszport bedzie juz nie ważny. Czy mogę z takim paszportem + zaświadczeniem o zameldowaniu przystąpić do egaminu? Czy egzaminator będzie robił jakieś problemy czy chce on tylko potwierdzić, że ja to ja i nie bedzie robił żadnego problemu? Pzdr i prosze o pomoc :)
zioloziolo

Postprzez miciu10 » piątek 13 marca 2009, 14:41

A do połowy kwietnia nie wyrobisz nowego paszportu?
W tej chwili czas oczekiwania nie powinien przekraczać 2-3 tygodni.
Obawiam się, że jeśli egzaminator spojrzy na datę ważności (choć może nie zauważyć) to stwierdzi, że dokument jest nieważny i będzie po egzaminie.

Pozdrawiam
miciu10

Postprzez ale-fajnie » piątek 13 marca 2009, 15:39

Egzamin nie będzie przeprowadzony, jeśli nie uda się ustalić tożsamości osoby przystępującej do egzaminu. Jak tu ustalić tożsamość na podstawie nieważnego paszportu ze zdjęciem sprzed 10 lat (gdzie, jeśli masz 18 lat, te 10 lat robi sporą różnicę)?
ale-fajnie

Postprzez zioloziolo » piątek 13 marca 2009, 16:27

no tak a raptem np. przed 30 marca jeżeli paszport by był ważny egzaminator by mnie rozpoznał ;] na zdjęciu z paszportu jestem troche podobny. Wziął bym jeszcze np legitymacje szkolną tam tez jest zdjęcie dane te same co w paszporcie i na zaświadczeniu o zameldowaniu. Myśle ze egzaminator nie byłby takim ###ujem żeby mi nawet nie dał lusterek ustawić ;] co wy myslicie na ten temat?

EDIT:
dzwoniłem do WORDu w Piotrkowie i miła Pani powiedziała mi ze dokument tożsamości musi być ważny.

pozdrawiam :D
Ostatnio zmieniony piątek 13 marca 2009, 16:42 przez zioloziolo, łącznie zmieniany 1 raz
zioloziolo

Postprzez rafal149135 » piątek 13 marca 2009, 16:35

ja mysle ze nie da rady ;] a zadnego swistka o zameldowaniu nie musisz miec ani do zapisania sie ani do ustalenia tozsamosci
rafal149135

Postprzez ale-fajnie » piątek 13 marca 2009, 16:35

Nie wiem, czy by Cię rozpoznał - ale w razie wątpliwości sądzę, że mógłby odmówić przeprowadzenia egzaminu.
Legitymacja nie znajduje się na liście dokumentów, jakie uznaje WORD.
Istnieją pewne przepisy, których egzaminator musi się trzymać, bo później - jeśli nie zdasz i się odwołasz - nieważny dokument może być przyczyną tego, że WORD zapłaci za kolejne podejście. Niedawno nagłośniono nawet taką sprawę, gdzie do takiej sytuacji doszło, bo... egzaminator nie przedstawił się tak, by zarejestrowało to urządzenie nagrywające przebieg egzaminu. Po co mieliby ryzykować?
a zadnego swistka o zameldowaniu nie musisz miec ani do zapisania sie ani do ustalenia tozsamosci

Tak? A widzisz, niektóre WORD-y tego wymagają, bowiem w paszporcie nie ma informacji o zameldowaniu.
ale-fajnie

Postprzez Amos » piątek 13 marca 2009, 23:42

ale-fajnie napisał(a):Tak? A widzisz, niektóre WORD-y tego wymagają, bowiem w paszporcie nie ma informacji o zameldowaniu.

Wymagają bezprawnie. Po co informacja o zameldowaniu, skoro mogę zdawać w dowolnym WORDzie w kraju niezależnie od miejsca zamieszkania?
To nie prędkość zabija, tylko bezmyslność, złe przepisy i kiepska infrastruktura...
Amos

Postprzez rafal149135 » sobota 14 marca 2009, 00:00

jajo prawda teraz sie zapisywlem i dzwonilem i aktualnie beda wychodzily dowody osobiste bez miejsca zamelodowania czyli co? Wkladki beda ludzie musieli dorabiac? Bzdura tygodnia
rafal149135

Postprzez ale-fajnie » sobota 14 marca 2009, 15:00

Wymagają bezprawnie.

No ale wymagają, o czym można poczytać na forum.

Co nie zmienia faktu, że czy wkładka będzie, czy nie, z nieważnym paszportem nie powinni go dopuścić do egzaminu.
ale-fajnie

Postprzez viera » niedziela 15 marca 2009, 18:06

W przypadku legitymowania się paszportem egzaminator ma zawsze sprawdzać ważność tego dokumentu.Nie licz, że w twoim przypadku będzie inaczej.Jak nie chcesz stracić kasy to przyjdź z dowodem lub przesuń termin egzaminu do czasu otrzymania nowego paszportu.
viera

Postprzez qad » niedziela 15 marca 2009, 19:08

Nieważny paszport nie jest już żadnym dokumentem, mozesz sobie go jako podstawke pod kawe uzywac :)
qad

Postprzez ag_a87 » wtorek 31 marca 2009, 21:46

Myślę, że nie ma szans żeby egzaminator dopuścił Cię do egzaminu. Podam przykład mojego znajomego. W dokumentach miał zaznaczone, że musi się stawić na egzamin z dowodem osobistym. Niestety kilka dni przed egzaminem dowód został mu skradziony. Poszedł więc na egzamin z paszportem. I nic z tego. Dowiedział się, że gdyby zgłosił to wcześniej to nie byłoby problemu, ale tak po prostu przyjść z innym dokumentem nie może. Więc nic nawet nie dał ważny paszport, a co dopiero jeśli Twój będzie nieaktualny.
ag_a87

Powrót do Egzamin na prawo jazdy